Καλούν στο συλλαλητήριο των σωματείων την Πέμπτη στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου

Στο συλλαλητήριο των σωματείων την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου καλεί η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (Δ.Α.Σ.) Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου.

Η ανακοίνωση:

Τώρα είναι η ώρα για αγώνα για να μπλοκαριστεί η αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοτών και να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Χατζηδάκη. Για να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων για ζωή με αξιοπρέπεια και σύγχρονα δικαιώματα.

Δεν πάει άλλο! Ο νόμος Χατζηδάκη που ψήφισε η κυβέρνηση τον Ιούνη έρχεται να δώσει συνέχεια στις αντεργατικές ανατροπές που έχουν επιβληθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, έρχεται να ανατρέψει θεμελιακές κατακτήσεις της εργατικής τάξης και της πάλης των συνδικάτων!

Ο νόμος επιβάλλει μεταξύ άλλων την κατάργηση του 8ώρου και της αμοιβής των υπερωριών, απελευθερώνει τις απολύσεις, τη μετατροπή των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας σε συμβάσεις έργου – αυτοαπασχόλησης, τη δυνατότητα στον εργοδότη, με ατομική σύμβαση, να βγάζει για πάνω από ένα έτος σε αναστολή σύμβασης όποιον εργαζόμενο θέλει χωρίς μισθό και ασφάλιση.

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό έχουμε πικρή πείρα! Μας ματώνουν ξανά για την ανάπτυξη των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών. Οι διατάξεις λειτουργούν μαζί με άλλους αντιλαϊκούς νόμους όπως το νόμο Βρούτση-Αχτσιόγλου (ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ) που καταργεί τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις και επιβάλλει τον κατώτερο μισθό με υπουργική απόφαση διατηρώντας τον από το 2012 σε άθλια επίπεδα, υπονομεύει τις κλαδικές ΣΣΕ οι οποίες γίνονται υποχρεωτικές μόνο με απόφαση υπουργού, έχει παγώσει τις τριετίες, έχει καταργήσει την αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης.

Δεν θα επιτρέψουμε να βάλουν στο γύψο όποιον σηκώνει κεφάλι! Δεν θα επιτρέψουμε την επιβολή της εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας στα συνδικάτα με το φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργαζομένων, τον αυταρχικό περιορισμό της λειτουργίας τους, τις διώξεις σε αγωνιστές εργαζόμενους.

Και όλα αυτά σε μια τουριστική σεζόν που ξεπέρασε κάθε προσδοκία για τους μεγαλοξενοδόχους και τους tour operators, που οι μεγάλες αλυσίδες και μονάδες γέμισαν με κόσμο, μπούκωσαν στα κέρδη. Την ίδια στιγμή οι ξενοδοχοϋπάλληλοι βιώσαμε μια από τις χειρότερες σεζόν, με εντατικοποίηση, 10ωρη και 12ωρη δουλειά χωρίς ρεπό, ελλιπές προσωπικό, εργατικά ατυχήματα και λιποθυμίες μέσα στα ξενοδοχεία, απληρωσιά και καθυστερήσεις, με υγειονομικά πρωτόκολλα μου βάζουν σε κίνδυνο την υγεία μας.

Δεν μπορούμε να ζούμε άλλο μισή ζωή! Δε θα κάνουμε πίσω! Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας! Η μεγάλη μάχη που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη με αποκορύφωμα την μεγάλη απεργία που οργάνωσαν εκατοντάδες συνδικάτα στις 10 του Ιούνη, τα μαζικά συλλαλητήρισ στις 16 Ιούνη, οι αγώνες στην Ε-food που επέβαλαν την κατοχύρωση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και οι αγώνες των υγειονομικών και όλου του λαού για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής μας, των μαθητών και των φοιτητών ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους και των δεκάδων κινητοποιήσεων σε κλάδους και χώρους δουλειάς, αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη για τη συνέχεια της δράσης μας.

Συντονιζόμαστε για ένα μαζικό, ενωτικό, αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στους αντεργατικούς νόμους και διεκδικούμε:

 • Κατάργηση του νόμου – εκτρώματος Χατζηδάκη.
 • Αυξήσεις στους μισθούς. Κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ, Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κατάργηση του ν. Βρούτση- Αχτσιόγλου ως αφετηρία για την ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού.
 • Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των κλαδικών ΣΣΕ.
 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
 • Σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο.

Απαιτούμε εδώ και τώρα μέτρα προστασίας των ανέργων:

 • Άμεση κάλυψη και επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία.
 • Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ.
 • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος. 
 • Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους.
 • Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.

Καλούμε το Δ.Σ. του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων να πάρει άμεσα μέτρα για την οργάνωση των συναδέλφων στους χώρους δουλειάς, για τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων στις συγκεντρώσεις των σωματείων στις 4 Νοέμβρη όπως αποφασίστηκε στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 9 Νοέμβρη και όχι για άλλη μια φορά «να ρίχνει τουφεκιές στον αέρα» με αγώνα «δια αντιπροσώπων».

Να καταδικάσει τις αντεργατικές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη και να απειθαρχήσει σε αυτές:

 • Να μην καταθέσει μητρώα, καταστατικό, οικονομικές καταστάσεις, στο κρατικό μητρώο.
 • Όχι στο ηλεκτρονικό φακέλωμα και στην ηλεκτρονική ψηφοφορία. Καμία ηλεκτρονική λίστα με ονόματα και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στο κράτος και στους εργοδότες.
 • Κατοχύρωση της ανεμπόδιστης συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς.
 • Προστασία του απεργιακού δικαιώματος.

Δίνουμε μαζικό παρών στο ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ των σωματείων

την Πέμπτη 4 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην Πλατεία Ελευθερίας

Οργανώνουμε το επόμενο βήμα

με ΑΠΕΡΓΙΑ στις 9 Νοέμβρη στον τουρισμό – επισιτισμό

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί