Ανακοίνωσε παράταση των φορολογικών υποχρεώσεων των σεισμόπληκτων, αλλά το ξέχασε…

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για να δοθεί παράταση των υποχρεώσεων προς ΔΟΥ και ΕΦΚΑ,  για φυσικά πρόσωπα και πληγείσες επιχειρήσεις που λειτουργούσαν στους Δήμους ή τα δημοτικά διαμερίσματα του Νομού Ηρακλείου και κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω του σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου, προχώρησαν 19 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών, με πρωτοβουλία του βουλευτή  Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη. 

Ο σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 συγκλόνισε την κοινωνία του Νομού Ηρακλείου, επηρεάζοντας  τη ζωή των κατοίκων των πληγεισών περιοχών.  Μία από τις άμεσες συνέπειες είναι το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με πολλές επιχειρήσεις να μην προβλέπεται να επαναλειτουργήσουν για μεγάλο διάστημα, γεγονός που συνεπάγεται ενδεχόμενη αδυναμία κάλυψης πολλών υποχρεώσεων συνδεόμενων με το επιχειρείν. 

Τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι επαγγελματίες των πληγεισών περιοχών έχουν επισημανθεί σε προηγούμενη σχετική κοινοβουλευτική παρέμβαση, έχοντας ταυτόχρονα κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις στήριξής τους, όπως αυτές προτείνονται και από αρμόδιους φορείς της Κρήτης. Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει οι απαραίτητες πρωτοβουλίες εκ μέρους των Αρμόδιων Υπουργείων (έκδοση σχετικών αποφάσεων) για επιχειρήσεις, που χωρίς δική τους υπαιτιότητα διέκοψαν την οικονομική τους δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, δεν εκδόθηκαν σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις για παράταση προθεσμίας καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών από δηλώσεις Φ.Π.Α. (χρεωστικών), για παράταση προθεσμίας καταβολής βεβαιωμένων οφειλών φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, με εξαίρεση τους πληγέντες των Δήμων Μινώα –  Πεδιάδας και Αρχανών – Αστερουσίων. 

Επίσης, δεν  παρατάθηκαν οι προθεσμίες υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) του e-Ε.Φ.Κ.Α. και οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων Φ.Π.Α. που έληξαν 29.10.2021.

Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού στις 28 Σεπτεμβρίου περί απαλλαγής ΕΝΦΙΑ για ιδιοκτησίες σεισμόπληκτων τα έτη 2021, 2022 και 2023, παραμένει μόνο υπόσχεση μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τον κ. Υφυπουργό Οικονομικών, όπως δήλωσε από το βήμα της Βουλής 1 Οκτωβρίου, οι πολίτες θα πρέπει να προσέλθουν στις αρμόδιες Υπηρεσίες για να κάνουν αίτηση, προκειμένου να τύχουν της απαλλαγής.

Πολλές επιχειρήσεις στις πληγείσες περιοχές ανέστειλαν την οικονομική τους δραστηριότητα μετά το φονικό σεισμό έως και σήμερα. Υπάρχουν και επιχειρήσεις σε Δήμους της Π.Ε. Ηρακλείου αλλά και σε Δημοτικές Ενότητες, που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά δεν τυγχάνουν αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων πλην εκείνων που λειτουργούν στους Δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών – Αστερουσίων.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν πολίτες που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων ή/και διαμένουν μόνιμα σε Δήμους και Δημοτικές Ενότητες, που αν και κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέχρι σήμερα δεν τους έχει δοθεί απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ ούτε αναστολή φορολογικών ή ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Η προσέλευση πολιτών στη ΔΟΥ Ηρακλείου για να αιτηθούν την απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, θα επιφέρει πρόσθετη ταλαιπωρία για τους ίδιους και φόρτο για τους υπαλλήλους, για μία ενέργεια που θα μπορούσε να υλοποιηθεί μέσω του πληροφοριακού συστήματος της ΑΑΔΕ. 

Οι πολίτες των περιοχών που κηρύχθηκαν σε έκτακτη ανάγκη, αισθάνονται εξαπατημένοι από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στις 28 Σεπτεμβρίου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τους Αρμόδιους Υπουργούς εάν:

  • Προτίθενται να παρατείνουν τις προθεσμίες για την καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών από δηλώσεις Φ.Π.Α., όλων των επιχειρήσεων, των πληγεισών από τον πρόσφατο σεισμό περιοχών του Νομού Ηρακλείου, που διέκοψαν την οικονομική δραστηριότητα
  • Προτίθενται να παρατείνουν τις προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών φόρου εισοδήματος για τους πληγέντες όλων των Δήμων και δημοτικών διαμερισμάτων του Νομού Ηρακλείου που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
  • Προτίθενται να παρατείνουν τις ημερομηνίες υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων του ΕΦΚΑ για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός των Δήμων και των Δημοτικών Ενοτήτων που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
  • Προτίθενται να παρατείνουν τις ημερομηνίες υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ που έληξαν 29.10.2021
  • Προτίθενται να απαλλάξουν με αυτόματη διαδικασία, τους πολίτες και τα νομικά πρόσωπα που είναι υπόχρεοι ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που βρίσκονται εντός των Δήμων και των Δημοτικών Διαμερισμάτων που έχουν κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού
  • Προτίθενται να παρατείνουν την ημερομηνία διαβίβασης παραστατικών στο MyData και μέχρι πότε, για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις πληγείσες περιοχές

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί