«Η κυβέρνηση επιδεινώνει αντί να λύσει τα οξυμένα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων»

Δήλωση του Ανδρέα Ξανθού, Βουλευτή Ρεθύμνου και Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Είναι απόλυτα δικαιολογημένη η κοινωνική αναστάτωση και διαμαρτυρία για την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει κατά 63 εκατ. ευρώ την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης των αγροτών (μείωση 10%), χωρίς διαφάνεια στα κριτήρια ελέγχου και σε μια χρονική συγκυρία που η ακρίβεια στο ρεύμα, το πετρέλαιο, τις ζωοτροφές και τα αγροτικά εφόδια, θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Η αδυναμία ή απροθυμία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη  διενέργεια στοχευμένων ελέγχων, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την οριζόντια -άρα άδικη-  περικοπή κοινοτικών επιδοτήσεων , που αποτελούν αναγκαίο «εργαλείο» στήριξης του αγροτικού εισοδήματος και επιβίωσης του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή μας.

Ταυτόχρονα, η συνεχιζόμενη απραξία στην επίλυση των προβλημάτων με τους δασικούς χάρτες και οι περιορισμοί στην ένταξη παραγωγών  σε προγράμματα νέων αγροτών, επιτείνουν τις δυσκολίες και την ανασφάλεια των ανθρώπων της υπαίθρου.

Η κυβέρνηση, εκτός από το κρίσιμο μέτωπο της πανδημίας στο οποίο έχει χαθεί τελείως ο έλεγχος, αποδεικνύει καθημερινά ότι, όχι μόνο δεν λύνει, αλλά επιδεινώνει με τις επιλογές της, ζωτικής σημασίας προβλήματα της κοινωνίας και των πολιτών.

Δεν είναι ζήτημα ολιγωρίας ή διαχειριστικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης. Είναι αποτέλεσμα αδιαφορίας για τις ανάγκες των πολλών και ευνοϊκής μεταχείρισης των συμφερόντων των λίγων και ισχυρών . Ακριβώς γι’ αυτό η κυβέρνηση έχει αποτύχει τραγικά στη συνολική διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής  κρίσης. Και ακριβώς γι’ αυτό χρειάζεται αλλαγή πορείας στα πολιτικά πράγματα της χώρας και προτεραιότητα στη στήριξη των ανθρώπων του μόχθου, στη δίκαιη ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί