Πόρισμα για Πέραμα: Ελλιπής εκπαίδευση και σωρεία λαθών από τους αστυνομικούς

Η ελλιπής εκπαίδευση των αστυνομικών, που πυροβόλησαν και σκότωσαν τον 18χρονο Νίκο Σαμπάνη το προηγούμενο Σάββατο στο Πέρασμα, αναδεικνύεται σαφώς από το εσωτερικό πόρισμα της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο την εκθέτει πολλαπλώς.

Ειδικότερα, το πόρισμα επιβεβαιώνει τις ελλείψεις στην εκπαίδευση και μια σειρά λαθών κατά τη διαχείριση του περιστατικού, που φανερώνουν τις ευθύνες των κατηγορουμένων. Ως εκ τούτου, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, υπάρχουν σκέψεις για αλλαγές στην εκπαίδευση της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου καταδίωξης και επιτάχυνση του σχεδίου για τοποθέτηση καμερών σε στολές.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, από τις 32 από τις 36 σφαίρες, που έπεσαν, έφυγαν από τα όπλα τριών από τους επτά αστυνομικούς. Επίσης, υπάρχουν αναφορές για δυσλειτουργίες του Κέντρου Επιχειρήσεων Άμεσης Δράσης με αναφορές να κάνουν λόγο για αλλαγές σε πρόσωπα.

Το πόρισμα καταγράφει ακόμα κακό συντονισμό δυνάμεων και πρόβλημα στις επικοινωνίες μέσω ασυρμάτου. Το εσωτερικό κείμενο έχει διαβιβαστεί στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος τη Δευτέρα θα προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με «σχέδιο μέτρων και κατευθύνσεων για την ουσιαστική βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας».

Πάντως, παρά το πλήθος στοιχείων, τις αντιφάσεις και τις ανακρίβειες στις απολογίες των αστυνομικών, ο Τάκης Θεοδωρικάκος έχει ήδη επιλέξει να σταθεί στο πλευρό τους, ενώ, προχθές προχώρησε σε ένα προκλητικό βήμα παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, αναφορικά με την απόφαση να μην προφυλακιστούν.

Διαθεσιμότητα για τους 7 και έρευνα για ρατσιστικό κίνητρο ζητά η οικογένεια
Ωστόσο, η οικογένεια του αδικοχαμένου νέου ζήτησε χθες να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι κατηγορούμενοι για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και με ενδεχόμενο δόλο και να διερευνηθεί το ρατσιστικό κίνητρο όπως επίσης να αποδοθεί Δικαιοσύνη και να μη γίνουν έκτροπα στη μνήμη του.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι συνήγοροι των συγγενών, της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ και των άλλων δύο άοπλων Ρομά που ήταν παρόντες μίλησαν για τα πραγματικά περιστατικά που καταρρίπτουν το αφήγημα των επτά αστυνομικών που ισχυρίστηκαν ότι ο 14χρονος που παρουσιάστηκε αυτοβούλως στις αρχές δεν βρισκόταν στο αυτοκίνητο.

Ο ανήλικος, που κατέθεσε ότι οδηγούσε το μοιραίο όχημα, ζήτησε και θα υποβληθεί σε τεστ DNA την Τετάρτη προκειμένου να αποδείξει την παρουσία του μέσα στο αμάξι. Εκτός κινδύνου συνεχίζει να νοσηλεύεται ο άλλος νεαρός που δέχτηκε αστυνομικά πυρά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί