ΚΙΝΑΛ: Ο Β. Κεγκέρογλου ζητά να οριστεί “υπηρεσιακός πρόεδρος” ως τις εσωκομματικές εκλογές

Σχετική ομαλοποίηση παρατηρήθηκε χθες στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., με τη διαμάχη να περιορίζεται στο ποιος θα εκπροσωπεί το κόμμα στη Βουλή, καθώς απομακρύνθηκε το ενδεχόμενο υποψηφιότητας Παπανδρέου για την προεδρία της Κ.Ο.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα θα λυθεί τη Δευτέρα, οπότε θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ το κόμμα θα συνεχίσει να εκπροσωπεί ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Μανώλης Χριστοδουλάκης. Επίσης, η ΕΔΕΚΑΠ επιβεβαίωσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά στις 5 και 12 Δεκεμβρίου ύστερα από διαβεβαιώσεις που έλαβε από την εταιρεία που ανέλαβε την τεχνική υποστήριξη των εκλογών.

Τη Δευτέρα ο γραμματέας της Κ.Ο. Βασίλης Κεγκέρογλου θα εισηγηθεί «θεσμική αντικατάσταση» της Φώφης Γεννηματά, δηλαδή εκείνος ως γραμματέας της Κ.Ο. θα λειτουργεί ως θεσμικός αρχηγός και το πολιτικό φορτίο της εκπροσώπησης στη Βουλή θα έχουν οι δύο εκπρόσωποι Κώστας Σκανδαλίδης και Μιχάλης Κατρίνης. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι η πρότασή του «δεν θα περιλαμβάνει εκλογική διαδικασία», ώστε να μην δοθούν αφορμές για αψιμαχίες και καταμετρήσεις δυνάμεων.  Έτσι, είπε ο Β. Κεγκέρογλου, «θα λειτουργήσουμε θεσμικά και δεν θα διασαλεύσουμε τη διαδικασία εκλογής». «Το πνεύμα όλων των βουλευτών είναι να κινηθούμε θεσμικά. Η εισήγησή μου είναι ο γραμματέας να λειτουργεί θεσμικά ως πρόεδρος και οι δύο εκπρόσωποι να λειτουργούν νομοθετικά» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Β. Κεγκέρογλου, που λέει ότι έχει μιλήσει με όλους τους υποψηφίους ή εκπροσώπους τους, θα προτείνει στην Κ.Ο. να ορίσει: α) τους Κ. Σκανδαλίδη και Μ. Κατρίνη ως κοινοβουλευτικούς εκπρόσωπους και β) τον ίδιο ως υπηρεσιακό πρόεδρο της Κ.Ο. έως τις 5 ή τις 12 Δεκεμβρίου προκειμένου να επιληφθεί όλων των άλλων λειτουργικών ζητημάτων.

Προειδοποίηση Παπανδρέου σε Λοβέρδο

Πάντως η πλευρά Λοβέρδου επιμένει ότι τον πρώτο λόγο θα έχουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Κ. Σκανδαλίδης και Μ. Κατρίνης, διαφοροποιούμενη επί της ουσίας από την πλευρά Παπανδρέου και την πρόταση Κεγκέρογλου ότι θα είναι «θεσμικός αρχηγός». Η πλευρά Λοβέρδου υποστηρίζει ότι με βάση τον Κανονισμό της Βουλής ο πρόεδρος της Κ.Ο. αναπληρώνεται από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και όχι από τον γραμματέα της Κ.Ο.

Ενωτικές διαδικασίες ζητά η πλευρά Ανδρουλάκη, που επιθυμεί τη λύση Σκανδαλίδη. Από την πλευρά Παπανδρέου θα στηριχθεί η πρόταση Κεγκέρογλου (άλλωστε είναι από τους υποστηρικτές της υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού). Μάλιστα, προειδοποιούν ότι αν υπάρξει διαφωνία και τα πράγματα οδηγηθούν σε ψηφοφορία, ο Γ. Παπανδρέου θα είναι υποψήφιος. Σε κάθε περίπτωση, η Βουλή (διά του Κώστα Τασούλα) έχει διαμηνύσει στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. ότι θα αναμείνει την επίλυση των ζητημάτων από το κόμμα. Βεβαίως υπάρχουν πρακτικά θέματα (π.χ. οι μετακλητοί υπάλληλοι που απολύονται αυτοδικαίως μετά τον θάνατο της Φ. Γεννηματά) που θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα με αμοιβαία κατανόηση.

Προς απόσυρση η υποψηφιότητα Χρηστίδη

Την ίδια ώρα, αρχίζει να συζητείται όλο και πιο έντονα το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από την κούρσα ο Παύλος Χρηστίδης, παρά τις διαψεύσεις από το στενό του περιβάλλον. Ο ίδιος μιλώντας σε συνεργάτες του αναφέρεται διαρκώς στην απώλεια της Φ. Γεννηματά, δείχνοντας ότι δεν την έχει ξεπεράσει. Υπενθυμίζεται ότι ο Π. Χρηστίδης ήταν ο μόνος υποψήφιος που πρότεινε την αναβολή των εκλογών γιατί θα συνέπιπταν με το μνημόσυνο για τη Γεννηματά – τελικά έγινε γνωστό ότι το μνημόσυνο θα γίνει στις 28 Νοεμβρίου.

Κώστας Πουλακίδας- Αυγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί