Διάσωση α λα Σαλβίνι για 400 πρόσφυγες ανοιχτά της Κρήτης

Άγνωστο το πού μεταφέρονται περίπου 400 πρόσφυγες, με ΜΚΟ να εκφράζει φόβους για τη «μεγαλύτερη επαναπροώθηση» προς την Τουρκία

Μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης από το Λιμενικό Σώμα. Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης του Λιμενικού ρυμουλκεί το φορτηγό πλοίο σε ασφαλές σημείο. Ωστόσο η ΜΚΟ «Aegean Boat Report» εκφράζει φόβους για προσπάθεια επαναπροώθησης που ξεκίνησε από την Πέμπτη, με αφορμή την πορεία του πλοίου. Την ίδια στιγμή και πληροφορίες του OpenTv αναφέρουν ότι οι ελληνικές αρχές ζητούν να επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία όλοι οι επιβάτες του πλοίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκε για την ύπαρξη φορτηγού πλοίου με σημαία Τουρκίας, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή με επιβαίνοντες περίπου 400 άτομα τα οποία κατά δήλωσή τους απέπλευσαν από την Τουρκία.

Η πρώτη αναφορά ότι το πλοίο έχει πρόβλημα έγινε το πρωί της Πέμπτης στο Aegean Boat Report που επικοινώνησε με ανθρώπους που βρίσκονταν πάνω στο φορτηγό πλοίο που παρασυρόταν νότια της Ιεράπετρας.

Το πλοίο κατευθυνόταν προς την Ιταλία, αλλά λόγω κακών καιρικών συνθηκών και προβλημάτων στη μηχανή κατευθύνθηκε προς την Κρήτη, όπου η μηχανή σταμάτησε εντελώς να δουλεύει και έπλεε ακυβέρνητο με αποτέλεσμα να παρασυρθεί μεταξύ Ιεράπετρας και Χρυσής.

Το απόγευμα της Πέμπτης το πλοίο άρχισε να ρυμουλκείται από το ελληνικό λιμενικό σώμα όταν βρισκόταν νοτιοανατολικά της Κρήτης. Ωστόσο το πρωί  της Παρασκευής, το πλοίο φαίνεται να πήρε κατεύθυνση βορειοανατολικά προς την Τουρκία.

Σε φωτογραφίες μέσα από το πλοίο φαίνονται βαριά οπλισμένες ελληνικές ειδικές δυνάμεις να έχουν επιβιβαστεί στο φορτηγό πλοίο και έχουν αναλάβει αναλάβει τον έλεγχο της γέφυρας, και να μην επιτρέπουν την πρόσβαση σε κανένα.

Σύμφωνα με την Aegean Boat Report, το πλοίο έχει σταθερή πορεία προς την Τουρκία, και αν δεν αλλάξει κατεύθυνση θα πρόκειται για την μεγαλύτερη επαναπροώθηση που έχει καταγραφεί ποτέ από το Ελληνικό Λιμενικό.

Η ABR καλεί την διεθνή κοινότητα να παρέμβει για να σταματήσει η επαναπροώθηση σημειώνοντας «αυτή η τρέλα δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο».

Το πλοίο στις 18:30 της Παρασκευής βρισκόταν βόρια της Καρπάθου:

Χάρτης με πλοίο

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί