Τα ιστορικά πρωτοσέλιδα της 28ης Οκτωβρίου 1940 (εικόνες)

Έλληνες εις τα όπλα.
Η Ελλάς ευρίσκεται από χθες εις πόλεμον με την Ιταλίαν.
Το έθνος σύσσωμον, μνήμον των παραδόσεών του, εις τας επάλξεις!

Σεις ετορπιλλίσατε την «Έλλην» μας, δολοφόνοι!
Τα τέκνα της Ελλάδος συνεχίζουν ευθαρσώς και ηρωικώς τον ιερόν υπέρ πάντων αγώνα της.
Υπό την παγκόσμιον επικρότησιν η ηρωική μας άμυνα.
Βρεττανικαί δυνάμεις παρά το πλευρόν της Ελλάδος.

Δείτε επίσης: Το ΟΧΙ των Ελλήνων

Ο πόλεμος του ’40 – ’41 με την πένα των Ελλήνων σκιτσογράφων (εικόνες)

Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους τίτλους των εφημερίδων της 28ης Οκτωβρίου 1940, αλλά και των επόμενων ημερών με τους οποίους τόνωναν το ηθικό των Ελλήνων, λίγο μετά την κήρυξη του πολέμου από τον Μουσολίνι.
Σήμερα παρουσιάζουμε τα πρωτοσέλιδα 10 εφημερίδων, αθηναϊκών και κρητικών,  των ημερών εκείνων.
Της «Ακροπόλεως»,  του «Ασυρμάτου»,  του «Έθνους», του «Ελευθέρου Βήματος», του «Ελληνικού Μέλλοντος» της «Εστίας», του «Εσπερινού Ταχυδρόμου των Χανίων», της «Ίδης», του Ηρακλείου, της «Καθημερινής», της «Πρωίας»
Με τον τρόπο αυτό τιμούμε μια μεγάλη επέτειο της αντίστασης των Ελλήνων κατά του φασισμού που επέλαυνε τότε στην Ευρώπη.

Από τα πρωτοσέλιδα που παρουσιάζομε, ιδιαίτερη σημασία, εκτός των άλλων, έχει αυτό του «Ελευθέρου Βήματος» στο οποίο παρουσιάζεται η ιστορική επιστολή του τότε γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη με την οποία ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος καλούσε στον κοινό εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα κατά των φασιστικών δυνάμεων.

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ,  28-10-1940

ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ 28-10-1940 ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ 28-10-1940 ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΘΝΟΣ 28-10-1940

ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ  

Ανοιχτό Γράμμα

O φασισμός του Μουσολίνι χτύπησε την Ελλάδα πισώπλατα, δολοφονικά και ξετσίπωτα με σκοπό να την υποδουλώσει και εξανδραποδίσει. Σήμερα όλοι οι Έλληνες παλεύουμε για τη λευτεριά, την τιμή, την εθνική μας ανεξαρτησία. Η πάλη θα είναι πολύ δύσκολη και πολύ σκληρή. Μα ένα έθνος πού θέλει να ζήσει πρέπει να παλεύει, αψηφώντας τους κινδύνους και τις θυσίες. Ο λαός της Ελλάδας διεξάγει σήμερα έναν πόλεμο εθνικοαπελευθερωτικό, ενάντια στο φασισμό τού Μουσολίνι. Δίπλα στο κύριο μέτωπο και Ο ΚΑΘΕ ΒΡΑΧΟΣ, Η ΚΑΘΕ ΡΕΜΑΤΙΑ, ΤΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΑ ΜΕ ΚΑΛΥΒΑ, Η ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ, ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΣΠΙΤΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ.

Κάθε πράκτορας του φασισμού πρέπει νά εξοντωθεί αλύπητα. Στον πόλεμο αυτό πού τον διευθύνει ή κυβέρνηση Μεταξά, όλοι μας πρέπει νια δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, δίχως επιφύλαξη. Έπαθλο για τον εργαζόμενο λαό και επιστέγασμα για το σημερινό του αγώνα, πρέπει να είναι και θα είναι μια καινούργια Ελλάδα της δουλειάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική, ιμπεριαλιστική εξάρτηση, μ’ έναν πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό. Όλοι στον αγώνα, ο καθένας στη θέση του και ή νίκη θα είναι νίκη της Ελλάδας και του λαού της. Οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου στέκουν ατό πλευρό μας.


Αθήνα 31/10/1940

ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ 29-10-1940

ΕΣΤΙΑ 28-10-1940

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ 28-10-1940

ΙΔΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 29-10-1940

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 28-10-1940

ΠΡΩΙΑ 28-10-1940

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί