Οι παρελάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Φωτο)

Μαθητική στην Αθήνα, στρατιωτική στη Θεσσαλονίκη

Με τα κρούσματα να ξεπερνάνε τα 4.000, οι θάνατοι να αυξάνονται μέρα με τη μέρα και τους ειδικούς να προειδοποιούν για επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας τους επόμενους μήνες, η μαθητική παρέλαση στην Αθήνα και η στρατιωτική στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκαν σήμερα ανήμερα της 28ης Οκτώβριου.

Τα επίσημα επιδημιολογικά στοιχεία μαρτυρούν ότι η τελευταία εβδομάδα είναι η χειρότερη από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, με την τάση στους επιδημιολογικούς δείκτες να επιμένει να είναι αυξητική. Η διάδοση στη Βόρεια Ελλάδα εμφανίζεται σταθερά αυξημένη τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο όμως και σε μια σειρά από περιφερειακές ενότητες και για το λόγο αυτό μία μία οι περιφέρειες ακύρωσαν τις παρελάσεις παρακούοντας τις κυβερνητικές εντολές.

Αθήνα: Η πρώτη παρέλαση μετά από δύο χρόνια ενώ βρίσκεται σε έξαρση η πανδημία

Παρέλαση μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων και οδηγών μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Αθήνα για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021. (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Μετά από δύο χρόνια, είναι η πρώτη παρέλαση που γίνεται, εξαιτίας της πανδημίας. Συμμετείχαν όλα τα σχολεία της Α’ Αθήνας, 235 δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Η μάσκα ήταν υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους σε συνθήκες συγχρωτισμού. Για όσους παρήλασαν η χρήση μάσκας δεν ήταν υποχρεωτική, αφού είναι στοιχισμένοι.

Την παρέλαση παρακολούθησαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, μεταξύ τους η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης και ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε την δοξολογία και στην συνέχεια την μαθητική παρέλαση στο Παλαιό Φάληρο.

Ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη: 

Στρατιωτική παρέλαση, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πραγματοποιήθηκε στην παραλιακή Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης, για την εθνική επέτειο του «ΟΧΙ».

Η παρέλαση διήρκησε μία ώρα και όσοι την παρακολούθησαν έπρεπε να φοράνε μάσκα. Νωρίτερα, στις 10:30, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του Γ ‘ Σώματος Στρατού.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Ματαιώθηκαν οι παρελάσεις:

Ειδικότερα, οι παρελάσεις ματαιώθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα της Ημαθίας, της Πιερίας, της Πέλλας και του Κιλκίς. Στις Σέρρες θα παρελάσουν μόνο οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες σχολείων και πολιτιστικών συλλόγων, ενώ το στρατιωτικό σκέλος της παρέλασης θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Στην ίδια λογική και οι παρελάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης όπου θα παρελάσουν μόνο σημαιοφόροι και παραστάτες.

Στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Έβρου και Ροδόπης, σύμφωνα με σχετική απόφαση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Χρήστου Μέτιου, η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή μόνο των στρατιωτικών τμημάτων.

Επίσης, ματαιώθηκαν οι παρελάσεις μαθητικές και στρατιωτικές, με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Μαγνησίας. Παρελάσεις δεν θα πραγματοποιηθούν ούτε στα Καλάβρυτα της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας αλλά ούτε και στο Μέτσοβο της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. 

Στις περιοχές πάντως που θα διεξαχθούν τελικά παρελάσεις, θα υπάρξουν αυστηρά μέτρα προστασίας με αυστηρή χρήση της μάσκας καθ’όλη τη διάρκεια. Σε οδηγία του το υπουργείο Υγείας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός. Επομένως, την ώρα της παρέλασης, οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα, σε αντίθεση με τους παρελαύνοντες, για τους οποίους η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική αφού θα είναι στοιχισμένοι».

Σημειώνεται πάντως ότι «όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση- εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση -να φορούν τις μάσκες τους».

Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, η στρατιωτική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00, στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Το deal της κυβέρνησης με τους κλινικάρχες

Με την εικόνα να θυμίζει κατά πολύ τον περσινό Οκτώβρη με τα νοσοκομεία να έχουν γεμίσει επικίνδυνα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση επιμένει να μιλάει για επιστροφή στην κανονικότητα, χθες αποφάσισε να κάνει ένα νέο deal με κλινικάρχες, σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσει την εξάπλωση του ιού. Συγκεκριμένα, υπογράφηκε συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές, εκ των οποίων η μία είναι στη Θεσσαλονίκη και οι τέσσερις στο Βόλο και στη Λάρισα, για τη διάθεση κλινών σε Covid και non-Covid ασθενείς με σκοπό να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί