Η Κρήτη τίμησε την Εθνική Επέτειο – Η παρέλαση στο Ηράκλειο και σε άλλες πόλεις του νησιού (Βίντεο & φωτο)

Ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης η κορύφωση των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Ηράκλειο.

Στις 8 το πρωί έγινε η επίσημη έπαρση της σημαίας στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Στις 10.30 πραγματοποιήθηκε η επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνώ ενώ για την 28η Οκτωβρίου μίλησε ο Διευθυντής του 25ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου κ. Λαμπράκης Εμμανουήλ.

Στις 11.30 πραγματοποιήθηκε η τελετή στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με την παρουσία επισήμων και Αρχών στο χώρο του μνημείου, με επιμνημόσυνη δέηση, ενός λεπτού σιγή, κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού Υμνου.

 ImageOnline / Κώστας Μεταξάκης
 ImageOnline / Κώστας Μεταξάκης

Στις 12 ξεκίνησε η μαθητική παρέλαση, μετά από δύο χρόνια λόγω της πανδημίας, η οποία ακολουθεί την εξής διαδρομή:Παρέλαση, από τη Λεωφόρο Δημοκρατίας στο ύψος του μνημείου Μάχης Κρήτης, συνέχεια προς πλατεία Ελευθερίας, οδό Αβέρωφ, οδό Έβανς (αριστερά μεγάλη Έβανς) και ολοκλήρωση στην Καινούρια Πόρτα-Καμάρες (Πύλη Ιησού), των ακόλουθων τμημάτων: Της Φιλαρμονικής του Δήμου, των Αναπήρων Πολέμου, Παλαιών Πολεμιστών της Εθνικής Αντίστασης, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Σώμα Νοσηλευτικής, Σώμα Κοινωνικής Πρόνοιας, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών – Διασωστών – Ναυαγοσωστών), του Λυκείου Ελληνίδων Ηρακλείου, του Σωματείου Ποντίων ‘‘Εύξεινος Λέσχη’’ Ηρακλείου, του Συλλόγου Αλατσατιανών Ν. Ηρακλείου, του Συλλόγου Ν. Αλικαρνασσού «Η Αρτεμισία», του Συλλόγου Μακεδόνων Κρήτης, του Συλλόγου Ηπειρωτών Ν. Ηρακλείου, των Δημοσίων και Ιδιωτικών Δημοτικών Σχολείων, των Ε.Ε.Ε.Κ., των Δημοσίων και Ιδιωτικών Γυμνασίων και Λυκείων, των ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου, του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων, του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ηρακλείου, των Στρατιωτικών Τμημάτων κατά την καθιερωμένη τάξη.

ImageOnline / Στέφανος Ραπάνης
ImageOnline / Στέφανος Ραπάνης
ImageOnline / Στέφανος Ραπάνης
ImageOnline / Στέφανος Ραπάνης
ImageOnline / Στέφανος Ραπάνης
ImageOnline / Στέφανος Ραπάνης
ImageOnline / Στέφανος Ραπάνης
ImageOnline / Στέφανος Ραπάνης
ImageOnline / Στέφανος Ραπάνης
ImageOnline / Στέφανος Ραπάνης
ImageOnline / Στέφανος Ραπάνης

Στις 5.30 το απόγευμα θα γίνει η επίσημη υποστολή της σημαίας στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στα Χανιά 

Πλήθος κόσμου πλημμύρισε την οδό Ανδρέα Παπανδρέου των Χανίων, από νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης, για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου.

Από νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης, μικροί και μεγάλοι έδωσαν το παρόν στην μαθητική και στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στα Χανιά, με τις εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο του “ΟΧΙ” να ολοκληρώνονται για φέτο

Νωρίτερα της Πέμπτης, προηγήθηκε τελετή δοξολογίας στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου-Μητρόπολη Χανίων (δείτε ΕΔΩ) και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων.

Δείτε φωτογραφίες του zarpanews.gr:

Το Ρέθυμνο τιμά την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Το Ρέθυμνο τιμά την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου με την καθιερωμένη παρέλαση. Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εορτασμού εκπροσωπεί ο γενικός γραμματέας ΣΔΙΤ Ορέστης Καβαλάκης.

Δείτε φωτογραφίες του rethnea.gr:

Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Νεάπολη

Με την δέουσα επισημότητα εορτάστηκε την Πέμπτη στη Νεάπολη η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, με την παρέλαση να γίνεται να ξανά μετά από δύο χρονιά αφού πέρυσι ελέω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων δεν πραγματοποιήθηκε.

Μετά την καθιερωμένη επίσημη δοξολογία στον Ι.Μ. Ναό της Μεγάλης Παναγίας και την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους τοπικών φορέων, αρχών, συλλόγων και ενώσεων στο μνημείο των Ηρώων στην κεντρική πλατεία, ακολούθησε η παρέλαση των σχολείων, τοπικών συλλόγων, σωματείων και της Φιλαρμονικής της Νεάπολης, με μικρούς και μεγάλους να έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να χειροκροτήσουν τους παρελαύνοντες.

Μετά το πέρας της επίσημης δοξολογίας που τελέστηκε το πρωί από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου Αρχιμ. Τίτο Ταμπακάκη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας, η εκπαιδευτικός του Γυμνασίου Νεάπολης Μαρία Σαρρή εκφώνησε τον Πανηγυρικό της Ημέρας, σημειώνοντας τη σημασία του μεγάλου «ΟΧΙ» της Ελλάδας σε όλη την Ευρώπη και την παρακαταθήκη που αυτό άφησε στις επόμενες γενιές.

Ακολούθησε στο Μνημείο Ηρώων επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από: τον Περιφερειακό Σύμβουλο Λασιθίου Γιάννη Ανδρουλάκη, τον αντιδήμαρχο Αγίου Νικολάου Κωστή Καστελλιανάκη, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Νεάπολης Γιάννη Μηναδάκη, Διοικητή του Α.Τ. Νεάπολης Γιώργος Γιαννόπουλο, εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Λασιθίου, τον Σύλλογο Αναπήρων και Θυμάτων πολέμου, εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Παράρτημα Νεάπολης, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Τοπικό Τμήμα Νεάπολης, τον εκπρόσωπο της Ν.Δ. Νίκο Κονταράκη, την Αθλητική Ένωση Νεάπολης.

Στο τέλος τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών μας και ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος.

Αμέσως μετά, μπροστά από το μνημείο των Ηρώων και τους επισήμους, παρήλασαν: τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά Σχολεία, το Γυμνάσιο, το ΕΠΑΛ, το Γενικό Λύκειο, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Τοπικό Τμήμα Νεάπολης, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Τμήμα Νεότητας Νεάπολης, η Σχολή παραδοσιακών χορών «Το σπίτι της Τέχνης» και η Φιλαρμονική Νεάπολης.

Δείτε φωτογραφίες του anatolh.com:

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι
Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Η παρέλαση της Επετείου της 28ης Οκτωβρίου στην Ιεράπετρα 

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Ιεράπετρα και με την παρουσία πλήθους κόσμου, ενώ κορυφώνονται με τη σημερινή παρέλαση συμμετέχουν, τόσο οι μαθητές των σχολείων όσο και φορείς και σωματεία της περιοχής, ενώ δεν παρέλασαν τα Σώματα Ασφαλείας της περιοχής.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από το Ράδιο Λασίθι:

H παρέλαση στον Άγιο Νικόλαο για την 28η Οκτωβρίου

Και στον Άγιο Νικόλαο πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Δείτε το βίντεο του cna.gr:

Η παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στο Τυμπάκι

Πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων απο τους επισήμους στο Ηρώον του Τυμπακίου, και η παρέλαση που ακολούθησε.

Οι μαθητές των Σχολείων και οι Σαμαριτες τίμησαν τους ήρωες του 1940 με την σημερινή παρέλαση.

Δείτε φωτογραφίες του apopsilive.gr:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί