Στον εισαγγελέα οι 7 αστυνομικοί για τον θάνατο του 18χρονου

Με χειροπέδες στα χέρια και συνοδευόμενοι από τον δικηγόρο τους Αλέξη Κούγια έφτασαν στα δικαστήρια Πειραιά για να βρεθούν ενώπιον του ανακριτή οι επτά αστυνομικοί της ΔΙΑΣ που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο του 18χρονου Nίκου Σαμπάνη, κατά την καταδίωξη στο Πέραμα.

Έξω από τα δικαστήρια έχουν συγκεντρωθεί πολίτες και συγγενείς τους που του επευφημούν φώναζοντάς τους ότι είναι «ήρωες» ενώ αναμένεται και συγκέντρωση πολιτών που θα καταγγείλουν την στάση της αστυνομίας και τη δολοφονία του 18χρονου Ρομά.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΡΟΜΑ
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Οι επτά αστυνομικοί θα πρέπει να απαντήσουν για ποιο λόγο δεν υπάκουσαν στις εντολές των ανωτέρων τους και συνέχισαν την καταδίωξη με την τραγική κατάληξη.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΡΟΜΑ
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ο συνήγορος υπεράσπισης των επτά κατηγορουμένων αστυνομικών χαρακτήρισε την υπόθεση σημαντική όχι μόνο για την κοινωνία αλλά και για την ελληνική αστυνομία.

Στις δηλώσεις του μετέφερε τη λύπη των κατηγορουμένων για την απώλεια ενός συνανθρώπου τους, λέγοντας, βέβαια, ότι προηγήθηκε εναντίον τους απόπειρα ανθρωποκτονίας. 

Ο Αλέξης Κούγιας υποστήριξε ότι οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί αντιμετωπίστηκαν με ιδιαίτερη σκληρότητα από τους συναδέλφους τους ενώ επέκρινε το γεγονός ότι βρίσκονται υπό πειθαρχική έρευνα με το ερώτημα της απόταξης.

Ο Αλέξης Κούγιας υποστήριξε ότι «δυστυχώς η υπόθεση έχει πάρει και πολιτικές διαστάσεις» και παρουσίασε τους 7 κατηγορούμενους αστυνομικού ως έμπειρους που προέρχονται από πάμπτωχες οικογένειες της Βορείου Ελλάδος.

Να σημειωθεί ότι ο συνήγορος υπεράσπισης των αστυνομικών είχε υποστηρίξει με δηλώσεις του ότι δεν γνώριζαν πως στο αυτοκίνητο επέβαιναν Ρομά, ότι δικαιολόγησε τους 36 πυροβολισμούς λέγοντας πως χρησιμοποίησαν ημιαυτόματα όπλα.

Τα ηχητικά ντοκουμέντα με τις συνομιλίες των αστυνομικών της ΔΙΑΣ με το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ, εκθέτουν τους αστυνομικούς αφού καταγράφονται σαφώς τρία πολύ σοβαρά στοιχεία:

–    Συνέχισαν την καταδίωξη μη υπακούοντας στις διαταγές των ανωτέρων τους

–    Γνώριζαν από την πρώτη στιγμή ότι στο κλεμμένο αυτοκίνητο που καταδίωκαν επέβαιναν Ρομά, ενώ εκτιμάται ότι είχαν αντιληφθεί και το γεγονός ότι ήταν ανήλικοι

–    Δεν τραυματίστηκε κανένας από τους επτά αστυνομικούς

–    Οι Ρομά που επέβαιναν στο κλεμμένο αυτοκίνητο δεν είχαν όπλα

–    Έριξαν καταιγισμό πυρών αφού εκτιμάται ότι πυροβόλησαν 36 φορές

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί