ΚΚΕ Ηρακλείου: Να καλυφθούν εδώ και τώρα οι ανάγκες των σεισμόπληκτων της Κρήτης

Να καλυφθούν εδώ και τώρα οι ανάγκες των σεισμόπληκτων της Κρήτης, ζητά μέσω ανακοίνωσής της η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Σχεδόν 1 μήνα μετά τον καταστροφικό σεισμό στο Αρκαλοχώρι, οι πληγές του λαού παραμένουν ανοικτές. Η απουσία αντισεισμικής πρόληψης, με ευθύνη κυβερνήσεων, περιφερειακών και δημοτικών αρχών διαχρονικά, συμπληρώνεται με την ανεπάρκεια της κρατικής αρωγής στους πληγέντες.

Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες. Βαυκαλίζεται με τα μέτρα που πήρε, ενώ αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών. Κοντά 6.000 κτήρια έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα στην ΠΕ Ηρακλείου, με αποτέλεσμα χιλιάδες άστεγους. Οι δήμοι Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών-Αστερουσίων έχουν αιτηθεί 460 οικίσκους, με την κυβέρνηση να αρκείται σε 130! Οι άστεγοι μένουν ακόμα σε σκηνές, ξενοδοχεία, διαμερίσματα μέσω του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, σε σπίτια συγγενών ή φίλων. Οι λιγοστές προκάτ σχολικές αίθουσες δεν αρκούν για τις εκπαιδευτικές ανάγκες. Κατεδαφιστέα κτήρια απειλούν χωριά. Οι αποζημιώσεις είναι ψίχουλα μπροστά στις καταστροφές, έχουν δοθεί σε ελάχιστους, ενώ όσοι έχουν λάβει δεν μπορούν να τις εκταμιεύσουν, αφού πρέπει πρώτα να βάλουν το χέρι στην τσέπη για κοστολόγια και παράβολα. Κάτοικοι καταγγέλλουν πως σπίτια και μαγαζιά χαρακτηρίστηκαν κατάλληλα, ενώ έχουν υποστεί μη δομικές μα σημαντικές, μη αποζημιώσιμες, βλάβες, αποτελώντας κίνδυνο.

Κραυγαλέα είναι η αντίθεση μεταξύ των δυνατοτήτων της επιστήμης και της τεχνολογίας για αντισεισμική θωράκιση και πρόληψη, για άμεση αποκατάσταση των καταστροφών, για αξιοπρεπή προσωρινή στέγαση των πληγέντων κοντά στις εστίες τους με τα αναγκαία συνοδά έργα, και της ζοφερής κατάστασης που βιώνει ο λαός της περιοχής. Μήτρα αυτής της αντίθεσης είναι η πολιτική που μετράει τα έργα υποδομών με το ζύγι «κόστους-οφέλους», με κριτήριο το αν επιφέρουν κέρδη. Είναι η πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, οι περιφερειακές και δημοτικές διοικήσεις, είναι η ανάπτυξη που υποτάσσει τις ανάγκες των πολλών στην κερδοφορία μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό λέει η πανελλαδική πείρα των πληγέντων από φυσικές καταστροφές, που έχασαν το βιός τους μα δεν έχουν πάρει, στη συντριπτική πλειοψηφία, αποζημιώσεις, ενώ οι κυβερνήσεις πληρώνουν 4 δισ. ευρώ ετησίως στο ΝΑΤΟ, ταΐζουν με ζεστό χρήμα τους ξενοδόχους.

Τέτοια είναι η στρατηγική της «ανοικοδόμησης του Αρκαλοχωρίου» που εξάγγειλε ο πρωθυπουργός, με την οποία ευθυγραμμίζονται ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ, και προωθούν περιφέρεια και δημοτικοί παράγοντες στο Αρκαλοχώρι. Ανάπτυξη με επίκεντρο το αεροδρόμιο Καστελλίου, τα συμφέροντα της κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ ΑΕ-GMR Airports Ltd και των αρπακτικών που έχουν «βάλει στο μάτι» φιλέτα της περιοχής, για ένα πιο αστικοποιημένο Αρκαλοχώρι, χωρίς περιφερειακούς οικισμούς, με μαζική αλλαγή χρήσης γης και οικονομικής δραστηριότητας, με άθλιες εργασιακές σχέσεις, σήμερα στο εργοτάξιο αύριο στην εμπορική ζώνη, με καταστροφή παραγωγικών δυνατοτήτων και σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε δίπλα στον λαό της περιοχής. Στήριξε τα αιτήματά του, όπως για αξιοπρεπή προσωρινή στέγαση όλων των αστέγων σε οικίσκους στα χωριά τους, για 100% αποζημίωση όλων των καταστροφών κ.ά., με παρεμβάσεις σε ευρωβουλή, βουλή και περιφέρεια, πρωτοστατεί στην οργάνωση της λαϊκής πάλης σε αυτή την κατεύθυνση. Καλούμε τον λαό της περιοχής να διεκδικήσει οργανωμένα την ικανοποίηση των άμεσων αναγκών του, μα και να σκεφτεί τι σχέδια του επιφυλάσσουν για την επόμενη μέρα, σχέδια για αυτόν χωρίς αυτόν, κι από την άλλη, τι ανάπτυξη πραγματικά έχει ανάγκη για να μείνει στον τόπο του. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί