Χ. Μαμουλάκης: Γυρίζουν την πλάτη σε χιλιάδες εργαζόμενους στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό

Το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί από το «επιτελικό» κράτος του κ. Μητσοτάκη αναφορικά με το επίδομα ανεργίας των εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό, αναδεικνύει με Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή της Τομεάρχη Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και 47 ακόμη Βουλευτών.

«Το πολυάριθμο και πανάκριβο επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη, κατάφερε για μια ακόμη φορά να δημιουργήσει την απόλυτη σύγχυση στους εργαζόμενους των κλάδων του τουρισμού και του επισιτισμού» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Αποτέλεσμα της κυβερνητικής ασυνεννοησίας, είναι η δημιουργία εποχικών εργαζομένων διαφορετικών ταχυτήτων και ο αποκλεισμός μερίδας εξ αυτών από το επίδομα ανεργίας. Ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα, με το κύμα των ανατιμήσεων σε υπηρεσίες και προϊόντα πρώτης ανάγκης να δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στα νοικοκυριά, η Κυβέρνηση επιλέγει τον αποκλεισμό αντί της στήριξης. Αυτή ήταν, αυτή παραμένει η ΝΔ.».

​ 

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, όσοι εργαζόμενοι ήταν σε αναστολή τους μήνες Μάιο και Ιούνιο του 2021 και μετά επέστρεψαν στην εργασία τους, θα πάρουν επίδομα ανεργίας με 50 ένσημα, ενώ θα μετρήσουν κανονικά και τα ένσημα αυτών των δύο μηνών. Σύμφωνα όμως με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Τουρισμό – Επισιτισμό, όσοι ήταν σε μονομερή αναστολή σύμβασης τους μήνες Μάιο και Ιούνιο και μετά δεν δούλεψαν είτε γιατί έπεσαν θύματα εργοδοτικής παραβατικότητας και δεν επαναπροσλήφθηκαν, είτε γιατί οι επιχειρήσεις που εργάζονταν δεν λειτούργησαν, δεν θα πάρουν επίδομα ανεργίας! Επίσης, όσοι δεν δούλεψαν φέτος παρόλο που έχουν 50 ένσημα από τις αναστολές, δεν δικαιούνται επιδότηση ανεργίας.

Ο Χάρης Μαμουλάκης ζητάει ενημέρωση σχετικά με το εάν θα πραγματοποιηθεί έλεγχος μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ώστε όσοι πήραν το 2020 έκτακτη επιχορήγηση τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο και εργάστηκαν το 2021 να είναι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας. Ζητάει επίσης ενημέρωση σχετικά με το εάν προτίθεται η Πολιτεία να στηρίξει τους εποχικά εργαζόμενους στην εστίαση και τον τουρισμό που δεν δούλεψαν το 2021 με το πρόσχημα πως δεν έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, καθώς και εάν προτίθεται να βρει λύση στο πρόβλημα με την μη εμφάνιση των ενσήμων από τις περσινές αναστολές σύμβασης και την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι που είναι δικαιούχοι επιδομάτων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί