Ξεκινά η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ για τη θανατηφόρα καταδίωξη στο Πέραμα – Συνελήφθησαν οι 7 αστυνομικοί – Στον ανακριτή την Τετάρτη

Νεκρός από πυροβολισμούς αστυνομικών ένας 20χρονος, τραυματίας ένας ακόμη νεαρός – Σε βίντεο ακούγεται καταιγισμός πυρών, με περισσότερους από 20 πυροβολισμούς των αστυνομικών, απέναντι στους άοπλους νεαρούς επιβάτες του αυτοκινήτου που εγκλωβίστηκε πίσω από λεωφορείο, έκανε όπισθεν και εμβόλισε τις μηχανές τις ΔΙΑΣ που τον ακολουθούσαν – Συνελήφθησαν οι 7 αστυνομικοί που συμμετείχαν στην καταδίωξη, αναμένεται η απόφαση του εισαγγελέα

Ένας 20χρονος νεκρός και επτά τραυματίες, εκ των οποίων οι έξι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ, είναι ο απολογισμός της καταδίωξης αυτοκινήτου τα ξημερώματα του Σαββάτου, στο Πέραμα. Ο νεκρός ήταν 20 χρονών, ενώ ο τραυματίας επιβάτης του αυτοκινήτου είναι πιθανότατα ανήλικος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η νεκροψία δείχνει πως ο 20χρονος φέρει πολλά τραύματα στο σώμα και ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι δύο άλλοι επιβαίνοντες του αυτοκινήτου ήταν άοπλοι.

Ξεκινά η έρευνα για το περιστατικό

Έρευνα για το τι ακριβώς συνέβη στην καταδίωξη με πυροβολισμούς στο Πέραμα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 20χρονου, διενεργεί η ΕΛΑΣ, ενώ η επιχειρησιακή αξιολόγηση των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ που συμμετείχαν στο περιστατικό θα πρέπει να αξιολογηθεί μέσα σε πέντε ημέρες, όπως ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Ειδικότερα, ο υπουργός ζήτησε να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛΑΣ στο αιματηρό γεγονός.

Στη διάρκεια του περιστατικού έπεσαν περισσότεροι από 30 πυροβολισμοί, σύμφωνα με την έρευνα του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ενώ τα όπλα των αστυνομικών έχουν μεταφερθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολικών Ερευνών προκειμένου να γίνει βαλλιστική εξέταση.

Παράλληλα, “φως” στην υπόθεση αναμένεται να ρίξουν όλοι οι διάλογοι των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ με το Κέντρο Επιχειρήσεων, από τη στιγμή που ξεκίνησε η καταδίωξη, αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής έως τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Οι επτά αστυνομικοί, που συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και παραπέμφθηκαν από τον εισαγγελέα Πειραιά σε τακτικό ανακριτή, για να απολογηθούν την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Θα «μιλήσει» η βαλλιστική εξέταση

Οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν το πλήθος σφαιρών που έριξαν και οι επτά αστυνομικοί, δεδομένου ότι οι δράστες ήταν άοπλοι, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Η έκθεση της βαλλιστικής πλέον αναμένεται να ρίξει φως στην υπόθεση προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι αστυνομικοί που έκαναν χρήση των όπλων. Τα όπλα έχουν μεταφερθεί στα εργαστήρια και μετά την εξέτασή τους θα γίνει προσωποποίηση των κατηγοριών.

Οι κατηγορίες σε βάρος των αστυνομικών θα είναι δαιφορετικές:

  • Ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 20χρονο θα αντιμετωπίσει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο
  • Αυτός που τραυμάτισε τον 16χρονο την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας
  • Και όσοι πυροβόλησαν το αυτοκίνητο θα κατηγορηθούν για παράβαση του νόμου περί όπλων

Την Τετάρτη στον ανακριτή οι επτά αστυνομικοί για την αιματηρή καταδίωξη

Σε τακτικό ανακριτή για να απολογηθούν την Τετάρτη 27/10 παρέπεμψε ο εισαγγελέας Πειραιά τους επτά αστυνομικούς που συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 20χρονου οδηγού κλεμμένου αυτοκινήτου.

Οι έξι αστυφύλακες και ο ένας αξιωματικός (υπαστυνόμος) κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Ο Αλέξης Κούγιας συνήγορος υπεράσπισης των αστυνομικών

Με ανασφάλιστη μοτοσυκλέτα ο Αλέξης Κούγιας στη Μύκονο; | NewsAuto.gr

Σε δελτίο τύπου του γραφείου του αναφέρει ότι: «Το δικηγορικό μας γραφείο ανέλαβε την υπεράσπιση των επτά αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι κατηγορούνται ότι διέπραξαν
τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή και της οπλοχρησίας. […] Την υπεράσπιση της υποθέσεως ανέθεσαν στον κ. Κούγια οι ίδιοι οι αστυνομικοί, χωρίς καμία ανάμειξη των ενώσεων των αστυνομικών, οι οποίες όμως τους συμπαρίστανται».

Τι ισχυρίζονται οι αστυνομικοί – Τι διαψεύδει η ΕΛΑΣ

Στον ισχυρισμό ότι δεν άκουσαν τις εντολές του Κέντρου Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ  να σταματήσουν την μοιραία καταδίωξη στο Πέραμα  , φαίνεται να προχωρούν ορισμένοι από τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στο αιματηρό συμβάν το βράδυ της Παρασκευής που κόστισε την ζωή σε έναν 20χρονο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί επικαλούνται ότι δεν άκουσαν τις σχετικές υποδείξεις λόγω του θορύβου και της «αφοσίωσης» στην καταδίωξη  ή  λόγω «κενού» στις επικοινωνίες παρ΄ ότι είχαν στην διάθεση τους και τους νέους ψηφιακούς ασυρμάτους αλλά και τους αναλογικούς.

Κάτι το οποίο διαψεύδεται από τους ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ. Την ίδια ώρα σύμφωνα μα τις πληροφορίες του in.gr ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος   (σ.σ ζήτησε   εντός πέντε ημερών σαφές πόρισμα για το τι ακριβώς συνέβη) φαίνεται προβληματισμένος και για   την μεγάλη σύγχυση που υπήρξε . Επιπλέον εξετάζει αν κι αυτή ακριβώς  η εντολή που   φαίνεται ότι δόθηκε από το επιχειρησιακό κέντρο «να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις από το κυνήγι των υπόπτων»   είναι τελικώς ορθή αφού  τέτοιες επιλογές   επιτρέπουν  την αύξηση της εγκληματικότητας.

Επιπλέον πέρα από τους πυροβολισμούς σε βάρος των νεαρών επιβατών του κλεμμένου οχήματος, φαίνεται να αποδίδονται και λάθη στην   συνολικότερη ανταπόκριση αστυνομικών δυνάμεων   και γιατί δεν επελέγη να δημιουργηθεί  «φράγμα» στο εν λόγω όχημα από περιπολικά κι από άλλους ενστόλους.

Κι αντ αυτού υπήρχε μία  καταδίωξη διαρκείας σχεδόν στον …μισό Πειραιά και πλήρης αιφνιδιασμός των αστυνομικών της ΔΙΑΣ όταν ο  οδηγός του οχήματος όταν βρέθηκε εγκλωβισμένος, εμβόλισε με την όπισθεν τα δίκυκλα των αστυνομικών.

Σε μία δυσαρέσκεια που ίσως οδηγήσει   και σε αποπομπές στελεχών της ΕΛΑΣ.

Συλλήψεις των επτά αστυνομικών

Οι επτά αστυνομικοί που συμμετείχαν στο περιστατικό συνελήφθησαν για ανθρωποκτονία στο πλαίσιο του αυτοφώρου, όπως γράφει η ΕφΣυν, και ο εισαγγελέας αναμένεται να κρίνει εάν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. θα παραμείνουν κρατούμενοι μέχρι την απολογία τους στον ανακριτή ή θα αφεθούν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της ΕΛΑΣ, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ, αστυνομικοί έκαναν νόημα στον οδηγό ενός αυτοκινήτου, στο οποίο επέβαιναν άλλα δύο άτομα, να σταματήσει για έλεγχο.

Ο οδηγός, όμως, δεν συμμορφώθηκε και ανέπτυξε ταχύτητα με αποτέλεσμα να ξεκινήσει καταδίωξη, που κατέληξε στην οδό Ελπίδος, στο Πέραμα. Στο σημείο εκείνο ο οδηγός του οχήματος εμβόλισε τις μηχανές της ΔΙΑΣ και τότε αστυνομικοί πυροβόλησαν. Ενα από τα τρία άτομα που επέβαιναν τραυματίστηκε θανάσιμα, ένα ελαφρά, ενώ τραυματίστηκαν και έξι αστυνομικοί. Οσον αφορά το τρίτο άτομο που επέβαινε στο όχημα κατάφερε να διαφύγει και αναζητείται. Ο 20χρονος που σκοτώθηκε από τα αστυνομικά πυρά ήταν, σύμφωνα μετην ΕΛΑΣ, σεσημασμένος για κλοπές.

Από την αστυνομία χαρακτήρισαν νωρίτερα «σεσημασμένο άνδρα» το θύμα, που σύμφωνα με τις πληροφορίες είχε συλληφθεί στα 14 χρόνια του για κλοπή.

«Δεν υπάρχει τραυματίας αστυνομικός…»

Από το οπτικοακουστικό υλικό που είδε το φως της δημοσιότητας προκύπτει ακόμα ένα φλέγον ερώτημα για τους «συνολικά εφτά αστυνομικούς που τραυματίστηκαν» όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Στο αποκαλυπτικό βίντεο που μετέδωσε η «Καθημερινή» ακούγονται πεντακάθαρα οι διαβιβάσεις όπου λέγεται ότι δεν υπάρχει κανένας τραυματίας αστυνομικός. Ωστόσο, αργότερα, όπως έγινε γνωστό από την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας: «Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, οι δράστες πραγματοποίησαν κίνηση όπισθεν και εμβόλισαν πέντε δίκυκλα Ομάδων ΔΙ.ΑΣ. τραυματίζοντας συνολικά εφτά αστυνομικούς».

Στο βίντεο που δημοσιοποιεί η Καθημερινή, ακούγεται καταιγισμός πυρών, με τουλάχιστον 20 πυροβολισμούς

Οι συνομιλίες

Οι διάλογοι των αστυνομικών που συμμετείχαν στην καταδίωξη είναι ενδεικτικοί της έντασης που επικράτησε κατά τη διάρκεια της καταδιωξης αλλά και των πυροβολισμών. 

  • Συνάδελφοι είναι όλοι καλά;
  • Έχουν τραυματιστεί δύο δράστες.
  • Είναι όλοι καλά;
  • Δεν έχουμε δικό μας;
  • Είστε όλοι καλά;

Ο αστυνομικός περιέγραψε στο Κέντρο Επιχειρήσεων το τι έχει συμβεί: «Κέντρο, έχει παρασύρει πέντε υπηρεσιακά δίκυκλα, δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος. Αναγκαστήκαμε να ενεργήσουμε Ε23 (πυροβολισμούς), γιατί κινούνταν θανατηφόρα εναντίον των συναδέλφων».

  • Μίλα μου, μίλα μου!
  • Έχει τραυματιστεί. «Κέντρο, έχουν τραυματιστεί οι δράστες, έχουμε πέντε μηχανές σε παράσυρση, σύντομα στείλτε ασθενοφόρο».
  • Ε, μίλα, μίλα!
  • Πάρε ανάσα, πάρε ανάσα…

Στο σημείο όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί εντοπίστηκαν 38 κάλυκες, ενώ κανένας από τους τρεις δράστες που βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητο δεν οπλοφορούσε. Κάτοικοι της περιοχής σημειώνουν ότι άκουσαν πολλούς πυροβολισμούς στο σημείο.

Το χρονικό

Tο περιστατικό άρχισε να εκτυλίσσεται στις 11.45 μ.μ. από τη λεωφόρο Θηβών στην περιοχή του Αγ. Ι. Ρέντη, όπου οι αστυνομικοί εντόπισαν και επιχείρησαν να ελέγξουν ένα Ι.Χ. που θεωρήθηκε ύποπτο. Oταν αντελήφθη την παρουσία των  οδηγός αστυνομικών ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και προσπάθησε να διαφύγει με την καταδίωξη να καταλήγει στην περιοχή του Περάματος, όπου το όχημα ακινητοποιήθηκε .

Τότε σύμφωνα με αστυνομικούς   οι δράστες με όπισθεν αιφνιδιαστική κίνηση  εμβόλισαν πέντε δίκυκλα ομάδων ΔΙ.ΑΣ., τραυματίζοντας συνολικά επτά αστυνομικούς.

Με τουλάχιστον 4-5  αστυνομικούς να γαζώνουν με τα όπλα τους (σ.σ σύμφωνα με πληροφορίες το πυρ  ξεκίνησε από έναν υπαστυνόμο επικεφαλής  ομάδας ΔΙΑΣ) το όχημα με   τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 20χρονου και τον τραυματισμό ενός αλλου.

Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες ο διοικητής της Αμεσης Δράσης κι άλλοι επιτελείς  που   είχαν  πληροφορηθεί την καταδίωξη είχε δώσει από σχετικά νωρίς την σαφή εντολή , να σταματήσει η   καταδίωξη στους δρόμους  της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά με τον κίνδυνο τραυματισμού  αστυνομικών  ή ανυποψίαστων πολιτών.  Κι  αυτό γιατί στην διάρκεια της καταδίωξης   ο οδηγός του κλεμμένου οχήματος κι οι αστυνομικοί που τον κατεδίωκαν είχαν , εκτός των άλλων, παραβιάσει τρείς φορές κόκκινο σηματοδότη με τον κίνδυνο πρόκλησης σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.

Σύμφωνα με  σαφείς αναφορές   από τις κεντρικές υπηρεσίες της ΕΛΑΣ  «οι υπεύθυνοι   αξιωματικοί της ΔΙΑΣ ανέφεραν στο κέντρο ότι ενημερώθηκαν για τις εντολές (σ.σ περί διακοπής της επιχείρησης) κι έδωσαν την εικόνα ότι θα σταματήσουν». Όμως   τελικώς φαίνεται να υπήρξε ασυνεννοησία και η καταδίωξη συνεχίστηκε από μοτοσικλετιστές της ΔΙΑΣ με τα προαναφερόμενα δραματικά επακόλουθα. ΚΙ έτσι επτά λεπτά μετά την εντολή για να δοθεί τέλος στο ανθρωποκυνηγητό , έδωσαν σήμα ότι στο Πέραμα έπεσαν πυροβολισμοί».

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οφείλονται εξηγήσεις, η Αθήνα δεν μπορεί να μετατραπεί σε άγρια Δύση

Η ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για τα γεγονότα στο Πέραμα

Τα όσα συνέβησαν χθες στο Πέραμα υπογραμμίζουν την ανασφάλεια που σκιάζει την ελληνική κοινωνία. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και η ηγεσία της αστυνομίας οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και να διασφαλίσουν ότι η ΕΛΑΣ δεν θα μετατραπεί σε σώμα αυτόκλητων τιμωρών.

Οφείλουν να εξηγήσουν πώς καταλήξαμε στο τραγικό αποτέλεσμα αντί για σύλληψη να έχουμε ένα νεκρό και επτά τραυματίες.

Δεν μας προκαλεί έκπληξη ότι ο κ. Γεωργιάδης έσπευσε να βγάλει πόρισμα ότι όλα έγιναν καλώς και ότι δουλειά της αστυνομίας είναι η μετατροπή της Αθήνας σε άγρια Δύση. Ελπίζουμε ειλικρινά η κυβέρνηση να μην καλύψει αυτόν τον ανεύθυνο λαϊκισμό.

Η ασφάλεια των πολιτών της χώρας απαιτεί σχέδιο, ψυχραιμία και επιχειρησιακή σοβαρότητα

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Ανακοίνωση σχετικά με όσα συνέβησαν στην καταδίωξη με πυροβολισμούς στο Πέραμα, εξέδωσε, πριν από λίγο, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

“Βραδινές ώρες της Παρασκευής 22 Οκτωβρίου 2021 στην περιοχή Αγ. Ι. Ρέντη, εντοπίστηκε από Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. όχημα, στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα και έφερε σπασμένο φινιστρίνι (εικόνα που παραπέμπει σε διάρρηξη), λόγος για τον οποίο κρίθηκε ύποπτο και αποφασίστηκε η διενέργεια αστυνομικού ελέγχου.

Στο σημείο, με εντολή του Κέντρου Άμεσης Δράσης, προσέτρεξαν και άλλες ενισχυτικές δυνάμεις για την πραγματοποίηση του ελέγχου, πλην όμως το όχημα στη θέα των αστυνομικών ανέπτυξε ταχύτητα και διέφυγε.

Στο πλαίσιο αναζητήσεων το αυτοκίνητο εντοπίστηκε εκ νέου στην περιοχή του Αιγάλεω και οι αστυνομικοί το ακολούθησαν μέχρι την περιοχή του Περάματος, όπου ακινητοποιήθηκε από αντίθετα κινούμενο όχημα (λεωφορείο).

Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, οι δράστες πραγματοποίησαν κίνηση όπισθεν και εμβόλισαν πέντε δίκυκλα Ομάδων ΔΙ.ΑΣ. τραυματίζοντας συνολικά εφτά αστυνομικούς.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού και τον τραυματισμό ενός εκ των επιβαινόντων, ο οποίος διεκομίσθη σε νοσοκομείο και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Το τρίτο άτομο που επέβαινε στο όχημα διέφυγε και αναζητείται.

Στο σημείο κλήθηκε ιατροδικαστής και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Όπως προέκυψε το όχημα είχε κλαπεί λίγο νωρίτερα από την περιοχή του Αγ. Ι. Ρέντη.

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, παρουσία αρμοδίου εισαγγελέα”.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί