«Καραμπινάτη γυναικοκτονία που παρουσιάστηκε ως αυτοκτονία»: Μαρτυρία για 47χρονη που βρέθηκε νεκρή στην Κρήτη

Στις 21-3-2016, η 47χρονη Έφη Τσιχλάκη, βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Κολυμπάρι Χανίων, με τραύμα από πυροβολισμό στο αριστερό μέρος του κεφαλιού της, ενώ η ίδια ήταν δεξιόχειρας.

Ο σύζυγός της, σωματοφύλακας και πρώην υποψήφιος βουλευτής με την Χρυσή Αυγή, δήλωσε πως ήταν στο σπίτι μαζί της, συλλαμβάνεται και ισχυρίζεται πως πρόκειται για αυτοκτονία. Ο Εισαγγελέας άσκησε εναντίον του δίωξη, αλλά αθωώθηκε από το σώμα των ενόρκων που πλειοψήφησαν έναντι των δικαστών οι οποίοι έκριναν πως πρόκειται για ανθρωποκτονία με πρόθεση. Την ερχόμενη Πέμπτη, εκδικάζεται ξανά η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, μετά την έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας.

Ο ξάδερφος της, δικηγόρος και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μάνος Αθανάσιου, από το Παρίσι όπου ζει, μίλησε στο tvxs.gr για ένα «δικαστικό σκάνδαλο» και μια «καραμπινάτη γυναικοκτονία» που παρουσιάστηκε ως αυτοκτονία ενώ στο βάθος υπάρχουν πειστήρια και ακλόνητες αποδείξεις ότι επρόκειτο περί ανθρωποκτονίας με πολλά περιστατικά εκφοβισμού στην πορεία προς την πρώτη δίκη.

Ο εισαγγελέας που άσκησε την έφεση σημειώνει πως από τις καταθέσεις, τα έγγραφα και την απολογία του κατηγορουμένου, προκύπτει ότι ο κατηγορούμενος πυροβόλησε μία φορά κατά της συζύγου του με αποτέλεσμα να της προκαλέσει διαμπερές τραύμα στο κεφάλι και πως αποδείχθηκε με σαφήνεια πως δεν πρόκειται για αυτοκτονία, αλλά τα δεδομένα δεν αξιοποιήθηκαν ορθά από την πλειοψηφία, δηλαδή τους ενόρκους, του δικαστηρίου.

Κλίμα εκφοβισμού: Πραγματογνώμονες αρνήθηκαν να αναλάβουν την υπόθεση

«Η ξαδέρφη μου βρέθηκε χτυπημένη βάναυσα, κακοποιημένη και πυροβολημένη και η  πρώτη απόφαση του δικαστηρίου μιλάει για αυτοκτονία. Υπάρχουν φωτογραφίες από τη νεκροψία που σοκάρουν. Υπάρχουν και άνθρωποι που κλήθηκαν να εργαστούν στην υπόθεση και δεν ήρθαν γιατί φοβήθηκαν. Ο σύζυγος της εργάζεται ως φύλακας προσωπικός σε ισχυρή οικογένεια της Ελλάδας και ήταν υποψήφιος βουλευτής με την ΧΑ στο Ρέθυμνο. Όλα έγιναν σε ένα περιβάλλον εκφοβισμού.» λέει ο Μ. Αθανάσιου στο tvxs.

Η δικηγόρος και πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Κλειώ Παπαπαντολέων,  προσθέτει μιλώντας στο tvxs: «Οι έρευνες ουδέποτε στράφηκαν εκτός του συζύγου εξαιτίας της προανάκρισης αλλά και της ιατροδικαστικής έκθεσης. Δεν υπήρξε ταλάντευση ότι ο δράστης ήταν ο σύζυγος. Ναι, υπήρχε κλίμα απειλητικό, διάφοροι πραγματογνώμονες που διορίζονταν στην ανάκριση και ψυχίατροι αρνιόντουσαν να αναλάβουν την υπόθεση. Όμως παρά το ότι μειοψήφησαν οι δικαστές,  τοποθετήθηκαν με συμπαγή τρόπο και είναι ακλόνητοι ότι πρόκειται για ανθρωποκτονία με πρόθεση. Αυτά στην πρώτη δίκη. Μένει να δούμε τι θα γίνει την Πέμπτη».

Στην ερώτηση μας αν είναι σύνηθες ολόκληρο το σώμα των ενόρκων να είναι ομόφωνο απαντά πως τελευταία παρατηρούνται τέτοιες περιπτώσεις ειδικά στην επαρχία: «Στην επαρχία υπάρχει είναι διαφορετικά τα κριτήρια και οποιοδήποτε στοιχείο φόβου απειλής ή συμπάθειας μπορεί να δημιουργήσει επιφυλακτικότητα».

«Ενδεικτικό του κλίματος εκφοβισμού και του τρόπου που συγκαλύφθηκε αυτή η δολοφονία, είναι ότι ο ιατροδικαστής του δημόσιου που ανέφερε ο ίδιος στους αστυνομικούς ότι πρόκειται για δολοφονία, δεν κατέθεσε την έκθεση παρά μόνο δύο μέρες πριν τη δίκη ενάμιση χρόνο μετά! Και χωρίς να αναφέρει αν είναι αυτοκτονία ή δολοφονία. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε μια εξαιρετική ιατροδικαστή και αποδείχτηκε ότι την κοπέλα την είχε -ή την είχαν- σαπίσει στο ξύλο. Είχε ακόμη αέρα στα πνευμόνια της».

Αστυνομικός: Δεν αυτοκτονεί δεξιόχειρας με το αριστερό χέρι ούτε εν κινήσει

Η ιατροδικαστική έκθεση της Δρ. Ελπίδας Α. Σπανουδάκη, τεχνικής συμβούλου της οικογένειας του θύματος, η οποία στηρίχθηκε στα ευρύματα της πρώτης, σημειώνει πως «…οι κακώσεις είναι δηλωτικές πως προηγήθηκε πάλη ανάμεσα στο θύμα και το δράστη και ασφυξίας από πίεση στο λαιμό με τα χέρια» γεγονός που προκάλεσε κατά την ιατροδικαστή απώλεια αισθήσεων στο θύμα.

Αλλά και ο αστυνομικός που κλήθηκε να κάνει την αυτοψία μίλησε στο δικαστήριο για μια σκηνοθετημένη αυτοκτονία:

«Βρήκαμε το πτώμα της γυναίκας, έξω από το WC στο πάτωμα και ένα όπλο πάνω από τον αριστερό της ώμο. Στο δεξί της χέρι κρατούσε μια πιπίλα που βυζαίνουν τα αρνάκια (το θύμα είχε νεογέννητο αρνί στην οικία). Ο κατηγορούμενος μας είπε ότι άφησε το όπλο που κατείχε νόμιμα στο χολ για να κάνει ένα μπάνιο. Ο κατηγορούμενος μας είπε ότι δεν είχαν διαφωνήσει ποτέ με το θύμα. Μας φάνηκε παράξενο που δεξιόχειρας αυτοπυροβολήθηκε με το αριστερό χέρι. Από την εμπειρία μου σε αυτοκτονίες, το όπλο είναι δίπλα και συνήθως κάθονται (ήταν ξαπλωμένο το θύμα). Εν κινήσει στο όρθιο δεν έχω δει αυτοκτονία όπως ήταν η συγκεκριμένη. Στην κουζίνα υπήρχαν σπασμένα γυαλιά στο πάτωμα και στον νεροχύτη. Το σπασμένο μπουκάλι δείχνει ότι κάποιο επεισόδιο έγινε, σε συνδυασμό και με τα άλλα ευρήματα.

Ο κατηγορούμενος μας είπε ότι σκούπισε τα ματωμένα χέρια του στο σλιπ που φορούσε. Τα χέρια του μάτωσαν, από την μετακίνηση του κεφαλιού της θανούσης και του όπλου. Δεν μας είπε για ποιο λόγο μετακίνησε το όπλο.

Ο ιατροδικαστής είπε ότι είδε ίχνη πάλης με το θύμα. Το όπλο ήταν μούσκεμα  στο αίμα σαν να είχε μπει και από τις δύο μεριές. Το σημάδι της βολίδας στον τοίχο ήταν στο 1.60 αφού αυτοπυροβολήθηκε έπρεπε να είναι πιο ψηλά (αν της είχαν σκύψει το κεφάλι θα μπορούσε να είναι στο 1.60 το εντύπωμα)….Βρήκαμε επίσης όπλα και πυρομαχικά» είπε ο αστυνομικός.

«Παρουσίασαν μια σφαίρα που δεν άφησε ίχνη και δεν παραμορφώθηκε. Πως γίνεται αυτό;» αναρωτιέται ο δικηγόρος και στενός συγγενής του θύματος Μ. Αθανάσιου. «Είναι σαν να μην πέρασε από κρανίο ανθρώπου… καινούρια».

Tης είπαμε να έρθει μαζί μας στο εξωτερικό και απάντησε «θα με βρει Γιώργο… θα με βρει»

Μετά την αυτοψία από τις αστυνομικές αρχές και την προανάκριση, η ανακρίτρια Χανίων, διέταξε ένταλμα σύλληψης του συζύγου του θύματος Κώστα. Στο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως η σύζυγος του, η οποία όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, διακατεχόταν από αισθήματα ενοχής, απελπισίας, απόγνωσης, εγκλωβισμού και περνούσε μια «ασταθή ψυχολογική περίοδο» αυτοκτόνησε με το «νομίμως κατεχόμενο πιστόλι» του και ότι η ιατροδικαστική έκθεση το αποδεικνύει αυτό. Επικαλέστηκε μάλιστα ένα γράμμα της που βρέθηκε στο σπίτι που έγραφε μεταξύ άλλων:

«Κοινώς η αγάπη με εγκλώβισε σε μια φυλακή, και πονάει αυτή η φυλακή γιατί έχει γύρω της φαρμάκι και είναι και οι στιγμές που δεν αντέχω άλλο φαρμάκι». Ο κατηγορούμενος δήλωσε πως αγνοούσε όλα αυτά τα συναισθήματα της συζύγου του.

«Οι κοντινοί της γνωρίζαμε πως δεν ήταν καλά σε αυτή τη σχέση και η επιστολή αυτή είναι ένα γράμμα διαζύγιου, όχι αυτοκτονίας δεν ήταν τέτοιος άνθρωπος η Έφη, δεν ήταν εσωστρεφής. Τελευταία ήταν πιο δυνατή, επικοινωνούσε μαζί μας με αισιοδοξία» λέει στο tvxs ο ξάδερφος της Μάνος. Το ίδιο επισημαίνει και η έκθεση του ψυχιάτρου, πως δηλαδή το γράμμα δεν φανερώνει αυτοκτονικές τάσεις.

Ο αδερφός της Γιώργος δήλωσε στο δικαστήριο: «Τον είχε χωρίσει αλλά επέστρεψε γιατί της είπε ότι θα αλλάξει. Όταν είχε χωρίσει της πρότεινα να έρθει να μείνει μαζί μας στη Γερμανία και μου απάντησε «θα με βρει ρε Γιώργο… θα με βρει». Ήταν πολύ θρήσκα δεν θα αυτοκτονούσε ποτέ. Τριάντα λεπτά πριν είχαμε μιλήσει στο τηλέφωνο. Η αδερφή μου έκανε σχέδια για το μέλλον, αποκλείεται να αυτοκτονούσε….Μια άλλη φορά, μας είπε όταν πάμε να τη δούμε και μπει ο Κώστας στο σπίτι, να πάμε να μιλάμε μαζί του όχι μαζί της γιατί αλλιώς θα θύμωνε».

Ένας άλλος της ξάδερφος στην κατάθεση του λέει πως «σκεφτόταν να χωρίσει αλλά φοβόταν ακόμα και για τη ζωή της». 

Ο αδερφός του θύματος σημείωσε στα όσα είπε στο δικαστήριο  «Η αδερφή μου είχε επίσης τη θηλή στο δεξί της χέρι γιατί τάϊζε το κατσικάκι. Δεν θα κρατούσε την πιπίλα αν ήθελε να αυτοπυροβοληθεί.  Δεν τον άντεχε στο σπίτι της προκαλούσε ψυχική κούραση».

Ο κατηγορούμενος ωστόσο ισχυρίστηκε, πως η σύζυγος του κρατούσε τη θηλή γιατί είχε απωθυμένο που δεν είχε παιδιά, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα το είχε εκείνη κι όχι το σπέρμα του. Ο ισχυρισμός αυτός χαρακτηρίστηκε αργότερα από την εισαγγελέα που άσκησε έφεση  νοσηρός.

«Η πρώτη δίκη έγινε κάτω από απίστευτες απειλές. Ελπίζω στη δεύτερη να λάβουν υπόψη τα πειστήρια του εγκλήματος»

«Πριν καν ξεκινήσει η πρώτη δίκη, ξεκινάνε απειλές από παντού» λέει ο Μάνος Αθανάσιου. «Απειλούσαν την ιατροδικαστή, τον δικηγόρο, εμένα…. Πήραν την ιατροδικαστή παρουσία μάλιστα του διευθυντή της ασφάλειας Χανίων και την απειλούσαν ανώνυμα. Σε οικογενειακό μου σπίτι βρέθηκε σημείωμα απειλητικό για εμένα.  Έβλεπα μαύρα αυτοκίνητα να με ακολουθούν, κάτω από το σπίτι μου στην Αθήνα. Τύπος με κασκέτο με περίμενε στην τράπεζα και μου έλεγε να φύγεις στο εξωτερικό και να μην ξαναέρθεις. Καταθέτω μήνυση στο τμήμα Νέας Σμύρνης και η αστυνομία δεν έψαξε καν τις κάμερες ποτέ, να δει ποιος είναι αυτός που απειλεί έναν μάρτυρα δικαστηρίου. Δεν έκαναν τίποτα.

Όταν τα ανέφερα αυτά στο δικαστήριο, ο εισαγγελέας με ρώτησε μήπως οι απειλές είχαν σχέση με τη δράση μου στα ανθρώπινα δικαιώματα! Καλέσαμε να μεταφέρουν ενώπιον του δικαστηρίου πειστήρια, δεν τα φέρανε. Πήγαν να βγάλουν την κοπέλα καταθλιπτική. ενώ πρόκειται για γυναικοκτονία συγκαλυμμένη με απόφαση δικαστηρίου ενάντια σε κάθε νομική αρχή. Ο διορισμένος από το δημόσιο ιατροδικαστής, κλήθηκε στο δικαστήριο και δεν εμφανίστηκε.

Δεν ξέρω ποιος  σκότωσε αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο που ήταν σαν αδερφή μου. Ξέρω ότι δολοφονήθηκε. Αυτό δείχνουν όλα τα στοιχεία και αυτό περιμένουμε να λάμψει την Πέμπτη στο δικαστήριο!».

Της Φωτεινής Λαμπρίδη, tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “«Καραμπινάτη γυναικοκτονία που παρουσιάστηκε ως αυτοκτονία»: Μαρτυρία για 47χρονη που βρέθηκε νεκρή στην Κρήτη”

  1. θα ζούσε αν δεν ήσουν φασίστας και τώρα τη λες "ασταθή ψυχικά"...

    Ψυχολογικά ασταθής; Τι πάει να πει αυτό; Αν καταγράφαμε πόσα εγκλήματα και πόσες κακές συμπεριφορές διαπράττονται από “ψυχολογικά σταθερούς” και πολλές φορές σε βάρος των “ψυχικά ασταθών”… Ακόμα και ψυχίατρος να έχει κάνει διάγνωση, κανένας άνθρωπος δεν ορίζεται εξολοκλήρου από μία “διαταραχή”.
    Τελικά η ψυχιατρική είναι ένα κάθαρμα που στιγματίζει ανθρώπους, ακόμα και νεκρούς ανθρώπους.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί