Απεργούν στις 21 Οκτωβρίου οι γιατροί της δημόσιας περίθαλψης – Συμμετέχει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ηρακλείου

Τη συμμετοχή της στην απεργία των γιατρών της δημόσιας περίθαλψης στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στα περιφερειακά ιατρεία και στο ΕΚΑΒ, στις 21 Οκτωβρίου, γνωστοποιεί μέσω ανακοίνωσής της η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ηρακλείου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Στις 21 Οκτώβρη οι γιατροί της δημόσιας περίθαλψης στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στα περιφερειακά ιατρεία και στο ΕΚΑΒ απεργούμε! Από κοινού με τους υπόλοιπους εργαζόμενους υγειονομικούς διεκδικούμε ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. 

Χιλιάδες θέσεις γιατρών ΕΣΥ παραμένουν κενές πανελλαδικά, με αποτέλεσμα συχνές μετακινήσεις, υπερεφημέρευση (για την κάλυψη των μονάδων κορονοϊού και των εμβολιαστικών κέντρων), περικοπή ρεπό, αναστολές αδειών

Συνεχίζεται η υπολειτουργία των τακτικών χειρουργείων, με συνέπεια αναμονές για προγραμματισμένες επεμβάσεις που φτάνουν και συχνά ξεπερνούν το έτος. Π.χ. στο ΠΑΓΝΗ λειτουργούν οι 6 από τις 10 χειρουργικές αίθουσες (γενικής αναισθησίας), στο Βενιζέλειο οι 4 από τις 6. Το αποτέλεσμα είναι στις λίστες χειρουργείου του ΠΑΓΝΗ να περιλαμβάνονται πάνω από 5400 ασθενείς και πάνω από 2000 στο Βενιζέλειο. 

Οι κλίνες της Νεφρολογικής και της Παιδοχειρουργικής του ΠΑΓΝΗ, της Χειρουργικής, της ΩΡΛ, της Ουρολογικής, της Οφθαλμολογικής και της Νευροχειρουργικής του Βενιζελείου παραμένουν μειωμένες εδώ και ενάμιση χρόνο, προκειμένου να δημιουργηθούν μονάδες κορονοϊού, με αρνητικές επιπτώσεις στην περίθαλψη χιλιάδων ασθενών, π.χ. η συγχώνευση της Παιδοχειρουργικής με την Παιδιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ έχει σαν αποτέλεσμα επισφαλείς συνθήκες νοσηλείας των παιδιών, με το συγχρωτισμό και τη συν-νοσηλεία παιδιών με λοιμώξεις με χειρουργημένα παιδιά να αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς μικροβίων.

Πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία των υποστελεχωμένων τμημάτων και νέες μετακινήσεις εργαζομένων έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες αναστολές εργασίας (π.χ. κενά από τις αναστολές γιατρών ΤΕΠ του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου καλύπτονται προσωρινά με μετακινήσεις παθολόγων από το Βενιζέλειο και το ΠΑΓΝΗ), ενώ η κατάσταση θα επιδεινωθεί με την επικείμενη λήξη των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών (που είχαν προσληφθεί κατά την πανδημία). 

Οι αναστολές έχουν επηρεάσει αρνητικά και τη λειτουργία του ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα -σε κάποιες πρωινές και βραδυνές βάρδιες- να υπάρχει ένας διασώστης (αντί για δύο) στο ασθενοφόρο και γιατροί του κέντρου υγείας Μοιρών να αναλαμβάνουν το ρόλο του διασώστη στη μετακίνηση μη επειγόντων περιστατικών (που δεν χρήζουν κανονικά συνοδείας γιατρού).  

Δίνουμε απάντηση στον εμπαιγμό της κυβέρνησης που επικαλείται νομικά κωλύματα και το Σύνταγμα για να μην μονιμοποιήσει τους συναδέλφους μας επικουρικούς, αλλά αρνείται να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ για επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές. 

Στις 21 Οκτώβρη απεργούμε ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ»!

Γιατί «νέο ΕΣΥ» σημαίνει διεύρυνση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας, με ακόμα λιγότερη κρατική χρηματοδότηση και με έσοδα από την οικονομική επιβάρυνση των ασθενών. Το αντιδραστικό αυτό σχέδιο περιλαμβάνει:

Διατήρηση των ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό, γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, εξουθενωμένοι, περιπλανώμενοι υγειονομικοί.

➢ Νέα μείωση του αριθμού των κρεβατιών, νέες συγχωνεύσεις τμημάτων και νοσοκομείων με “κριτήριο” τη χιλιομετρική απόσταση, την πληρότητα, κλπ.

➢ Νέοι “κόφτες” στις δωρεάν παροχές φαρμάκων, θεραπειών και εξετάσεων στους ασθενείς.

Νέα ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα υγείας με την περαιτέρω εκχώρηση σε αυτόν υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων (ΣΔΙΤ).

Στις 21 Οκτωβρίου απεργούμε όλοι εμείς που διεκδικούμε την αξιοποίηση των εξελίξεων της επιστήμης με σκοπό την πλήρη δωρεάν κάλυψη των αναγκών. Απεργούμε εμείς που αρνούμαστε να στερούμε από τους ασθενείς μας αναγκαίες εξετάσεις, θεραπείες και φάρμακα, στο όνομα του «εξορθολογισμού των δαπανών».

Απεργούμε και απαιτούμε:

 • Μαζικές προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ υγειονομικού προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες.
 • Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις επικουρικών – συμβασιούχων.
 • Άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, με επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές του 2012. Καταβολή του συνόλου των αναδρομικών. Επιστροφή συντάξεων και εφάπαξ στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές.
 • Αύξηση ωριαίας αποζημίωσης εφημερίας. Κατάργηση πλαφόν και περικοπών σε πληρωμή πρόσθετων εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες. Αυτοτελής φορολόγηση τακτικών εφημεριών. 
 • Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης.
 • Επαναφορά της πλήρους λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων
 • κατάργηση της συγχώνευσης της Παιδιατρικής με την Παιδοχειρουργική του ΠΑΓΝΗ και των λοιπών συγχωνεύσεων κλινικών. Επαναφορά του αριθμού των κλινών και της πλήρους λειτουργίας των κλινικών που έχουν συρρικνωθεί (π.χ. Νεφρολογική ΠΑΓΝΗ, Χειρουργικές Βενιζελείου)
 • Καμία μείωση του αριθμού των νοσοκομειακών κρεβατιών, όχι σε συγχωνεύσεις νοσοκομείων. 
 • Σε περίπτωση άγονων προκηρύξεων, επαναπροκήρυξη θέσεων με τα κίνητρα των άγονων. Πλαίσιο κινήτρων για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών σε άγονες, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές. Επανεξέταση των κριτηρίων για τον χαρακτηρισμό των άγονων περιοχών.
 • Τέλος στην υπερεφημέρευση – στις μετακινήσεις – στις αναστολές αδειών.
 • Τέλος στον αυταρχισμό της κυβέρνησης των διοικήσεων ΥΠΕ και διοικητών σε βάρος των υγειονομικών που -υπερασπιζόμενοι τους ασθενείς- αναδεικνύουν δημόσια προβλήματα και ελλείψεις.
 • Πλήρης, επαρκής, αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημόσιων μονάδων υγείας για σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλο το λαό.

Όσο αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει τα σχέδια της για το νέο ΕΣΥ, άλλο τόσο αποφασισμένοι είμαστε και εμείς να τα μπλοκάρουμε! Η αγανάκτηση και η οργή να μετατραπεί σε δύναμη, αγώνα και διεκδίκηση. Το δρόμο δείχνουν οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην e-food και των εκπαιδευτικών!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί