Εξεταστική Επιτροπή: Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παραβιάσει ωμά το σύνταγμα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παραδέχθηκε ότι εάν δεν γίνει το χατίρι του Μητσοτάκη θα οδηγήσουν τη Βουλή σε διπλή εξεταστική επιτροπή

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την ευρεία αποδοχή που είχε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις λίστες Πέτσα και τη χρηματοδότηση με κρατικό χρήμα της εταιρείας Opinion Poll. Και σε πλήρη πανικό οδεύει συνειδητά προς ωμή παραβίαση του συντάγματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης στον ΣΚΑΪ, και ευθέως απάντησε στην ερώτηση εάν υπάρχει περίπτωση να προτείνει τη σύσταση δεύτερης εξεταστικής επιτροπής ότι: «δεν είναι στόχος μας να πάμε σε δύο παράλληλες εξεταστικές που θεσμικά δεν είναι σοβαρό, αλλά αν η αντιπολίτευση επιμείνει, δε θα την αφήσουμε να δραπετεύσει από αυτό».

Ο Γιάννης Οικονόμου, υποστήριξε ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δεχθεί να υιοθετηθεί ένα κοινό κείμενο για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής η οποία θα εξετάσει τις χρηματοδοτήσεις με κρατικό χρήμα των ΜΜΕ από το 2015 και μετά, τότε η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει τη σύσταση και δεύτερης εξεταστικής επιτροπής, ευτελίζοντας, επί της ουσίας, τη συνταγματική πρόβλεψη.

Την τακτική της παραβίασης του συντάγματος είχε σκιαγραφήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή τη Δευτέρα, προκαλώντας αντιδράσεις για την ανεύθυνη απέναντι στο σύνταγμα στάση του.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν διαφωνεί με την επέκταση της έρευνας από το 2015, πρόταση που όπως επισημαίνει, μπορεί η ΝΔ να καταθέσει μετά τη συγκρότηση της Επιτροπής. Άλλωστε και την πλειοψηφία θα διαθέτει, και κανένα κόμμα δεν θα το αρνηθεί.

Να σημειωθεί ότι εάν τελικά η ΝΔ επιλέξει να προχωρήσει στη σύσταση και δεύτερης εξεταστικής επιτροπής με παρεμφερές θέμα, θα πρόκειται για ωμή παραβίαση του Συντάγματος, πέραν της διαδικασίας που ορίζει το άρθρο 68, παρ 2 του Συντάγματος.

Το Σύνταγμα στο άρθρο 68 παρ. 2, προβλέπει ότι η αντιπολίτευση με πρόταση 60 βουλευτών της δικαιούται να καταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής για τα πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης, η οποία και συστήνεται αν πάρει τουλάχιστον 120 ψήφους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί