18 Οκτωβρίου 1981: Το ραντεβού με την ιστορία αλλά και το τέλος της ρομαντικής εποχής του ΠΑΣΟΚ (φωτο- βίντεο)

Το “ύστερο” ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που έβαλε την υπογραφή του και ξεπούλησε την Ελλάδα στην τρόικα, την ΕΕ και το ΔΝΤ, ουσιαστικά παραχώρησε την εθνική ανεξαρτησία και την πολιτική αυτονομία της χώρας.

Σήμερα το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει πλέον. Χάθηκε μέσα στις ακραία νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές που εφάρμοσε με τη ΝΔ. Κατηγορήθηκε και πλήρωσε το γεγονός  ότι ξεπούλησε πρώτο την Ελλάδα στην τρόικα, την ΕΕ και το ΔΝΤ, ουσιαστικά παραχώρησε την εθνική ανεξαρτησία και την πολιτική αυτονομία της χώρας. Και στη συνέχεια έβαλε “πλάτη” στην απέναντι πλευρά, τη δεξιά.

Σήμερα υπάρχει ένα μικρό Κίνημα Αλλαγής, που ανεπιτυχώς εμφανίζεται ως “διάδοχο” εκείνου του ΠΑΣΟΚ, αλλά ουδεμία σχέση έχει με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Όχι μόνο στη δύναμη, αλλά κυρίως στην πολιτικές επιλογές.

Πριν 40 χρόνια όμως τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Σαν σήμερα ερχόταν στην κυβέρνηση το κίνημα που είχε ιδρύσει 7 χρόνια νωρίτερα ο Ανδρέας Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ κέρδιζε τη ΝΔ του Γεωργίου Ράλλη, με βασικό σύνθημα «Αλλαγή εδώ και τώρα» και «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες»! Συνθήματα που μοιάζουν σήμερα τόσο μακρινά…

Δείτε επίσης: Ο Α. Παπανδρέου στην Κρήτη το 1977, στα χρόνια ακόμα της αθωότητας- Σπάνια φιλμ

Στις 18 Οκτωβρίου 1981 το ΠΑΣΟΚ κέρδισε για πρώτη φορά την κυβερνητική εξουσία, με σύνθημα, επίσης «Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία». Ο Ανδρέας Παπανδρέου και το κόμμα του κέρδιζαν εκείνες τις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 48,06%, έναντι 35,86% της ΝΔ και 10,93% του ΚΚΕ.

Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία σήμανε και το τέλος της ρομαντικής του εποχής… Σήμερα η μακρινή εκείνη περίοδος μέχρι το 1981 είναι ανάμνηση που προκαλεί θλίψη στους πραγματικούς Πασοκτζήδες, εκείνους που δεν εντάχθηκαν στις κλαδικές για να αναλάβουν αξιώματα, μισθούς, διορισμούς και ρουσφέτια… Ήταν μια εποχή που δεν χωρούσε ιδιοτέλειες και προσωπικές ωφέλειες. Όλα αυτά άλλαξαν στη διάρκεια των επόμενων τριών δεκαετιών…

Δείτε την ομιλία του Α. Παπανδρέου στο Σύνταγμα στις 15 Οκτωβρίου 1981, την τελευταία του πριν τις εκλογές που τον ανέδειξαν για πρώτη φορά πρωθυπουργό της χώρας.

Δείτε και τις προγραμματικές δηλώσεις στη βουλή, στις 22 Νοεμβρίου 1981

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί