Τον Κ. Μητσοτάκη φέρνει στη βουλή για τη διαχείριση της πανδημίας ο Αλ. Τσίπρας

Στην επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, καλείται να απαντήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, το πρωί της Δευτέρας.

Η ερώτηση του κ. Τσίπρα αφορά τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και εστιάζει στον μεγάλο αριθμό των θυμάτων από τη νόσο Covid-19 σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας.

Ωστόσο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να εξαπολύσει γενική επίθεση κατά της κυβέρνησης, με αφορμή και την πρόσφατη κακοκαιρία «Μπάλλος» που σάρωσε τη χώρα και –στο πλαίσιο αυτό– να θυμίσει τις εικόνες χάους που επικράτησαν: από τους δρόμους μέχρι τα σχολεία της επικράτειας.

Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείται πολύ πιθανό να βάλει στο στόχαστρο συνολικά το επιτελικό κράτος, μιλώντας για αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να διαχειριστεί κρίσιμα αλλά και καθημερινά ζητήματα για τη χώρα.

Επίσης, αναμένεται να αναφερθεί και στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τις λίστες Πέτσα και τα στημένα γκάλοπ (μια πρόταση που έτυχε ευρείας συναίνεσης και αποδοχής από τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα), καλώντας έτσι τον πρωθυπουργό να λογοδοτήσει για μια σειρά θεμάτων της επικαιρότητας.

Υπενθυμίζεται ότι στην ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Τσίπρας στις 4 Οκτωβρίου, ζήτησε απαντήσεις από την κυβέρνηση, παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία για την πορεία της πανδημίας και την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το τέταρτο κύμα.

«Από τον Αύγουστο και μετά η χώρα μας διαρκώς βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Την ίδια στιγμή ούτε το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωράει, αφού είμαστε 20η σε ποσοστά εμβολιασμού ανάμεσα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, με ποσοστό εδώ και πολύ καιρό καθηλωμένο γύρω στο 55%» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως πέρυσι, αρχές Οκτώβρη, με συνολικό αριθμό θυμάτων 400 άτομα, σε μηνιαία βάση η Βουλή συζητούσε την εξέλιξη και τη διαχείριση της πανδημίας όμως, έναν χρόνο μετά έχουμε φτάσει στους 15.000 νεκρούς χωρίς το θέμα να απασχολεί με την ίδια ζέση το Κοινοβούλιο.

«Τις μέρες αυτές η χώρα μας ξεπέρασε σε αριθμό θυμάτων ακόμη και τη Σουηδία, με πληθυσμό αντίστοιχο της χώρας μας, που από την αρχή της πανδημίας αποτελούσε παράδειγμα προς αποφυγή για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας», επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραθέτοντας ακόμα ένα ανησυχητικό στοιχείο: το γεγονός πως «σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση έχουμε πλέον περίπου 300 συμπολίτες μας που χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε επίσης πως «η κυβέρνηση προσποιείται πως τα πράγματα κυλούν ομαλά» ενώ την ίδια στιγμή «ο κύριος Μητσοτάκης έπαυσε από τα καθήκοντά τους την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο του ΕΟΔΔΥ». Καταλήγοντας, ανέφερε ότι «τα δεδομένα και οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά αρνητικό σημείο σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας» και απηύθυνε τις εξής ερωτήσεις στον πρωθυπουργό: 

Συναισθάνεται την κυβερνητική ευθύνη για τη κατάταξη της χώρας μας στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης σε θύματα αναλογικά με τον πληθυσμό και ποιες αξιολογεί ως αιτίες αυτής της αρνητικής εξέλιξης;

Έχει σχέδιο αντιμετώπισης της οδυνηρής κατάστασης, με ενδυνάμωση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αποτελεσματική επιδημιολογική επιτήρηση, ενίσχυση του εμβολιασμού και του φαρμακευτικού προγράμματος ή η χώρα θα συνεχίζει να θρηνεί θύματα και η κυβέρνηση θα ομιλεί για κανονικότητα;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί