Μάχη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της κοινωνίας

Aν ο εργασιακός νόμος Χατζηδάκη, οι φωτιές του καλοκαιριού και η ελάχιστη βάση εισαγωγής δοκίμασαν σοβαρά τις σχέσεις της κυβέρνησης με την κοινωνία, ο χειμώνας που έρχεται θα ανοίξει πολλαπλάσια και πολύ πιο σκληρά μέτωπα.

Πρώτον, επειδή με τα πρώτα κρύα η πανδημία θα αρχίσει να εξαπλώνεται και η κυβέρνηση δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας. Από την προηγούμενη εβδομάδα δηλώνει ότι δεν πρόκειται να κάνει τίποτα και για τη λήψη μέτρων. Το τείχος ανοσίας είναι ανέκδοτο και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τα νοσοκομεία βρίσκονται ήδη στο κόκκινο. Η επιτροπή των επιστημόνων αγνοείται και τα σχολεία είναι απολύτως απροστάτευτα.

Δεύτερον, επειδή το κύμα ακρίβειας που έρχεται δεν θα μοιάζει με τίποτε απ’ όσα έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια. Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά ωθούνται στην ενεργειακή φτώχεια, ενώ η αύξηση της τιμής στο ρεύμα και στα καύσιμα δημιουργεί ένα ευρύτερο κύμα ακρίβειας και αισχροκέρδειας σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Τρίτον, επειδή ένα σοβαρό μέτωπο φαίνεται να ανοίγει στην Παιδεία. Η έλλειψη υποδομών, τα κενά σε δασκάλους και καθηγητές, οι συγχωνεύσεις τμημάτων και, κυρίως, η παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Κεραμέως και τον κόσμο της Εκπαίδευσης οδηγούν σε εκρηκτικές καταστάσεις.

Κάτω από τέτοιες συνθήκες η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να εξοβελίσει την πολιτική συζήτηση από το προσκήνιο και να επιστρατεύσει όλες τις τεχνικές χειραγώγησης της κοινής γνώμης που διαθέτει.

Επομένως για την αντιπολίτευση, και ειδικότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., πέρα από τη μάχη στα ανοιχτά κοινωνικά μέτωπα, υπάρχει και η μάχη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της κριτικής σκέψης.

Μια τέτοια μάχη θα δοθεί στην Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει τις υπόγειες κυβερνητικές σχέσεις με ΜΜΕ και δημοσκοπικές εταιρείες. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, η αντιπολίτευση θα δώσει αυτή τη μάχη από κοινού.

Από το κύριο άρθρο της Αυγής

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί