«Θα πάτε να βρείτε να τον Φύσσα»: Καταγγελίες διαδηλωτών για απίστευτες προκλήσεις από αστυνομικούς

Συστρατεύονται με τους φασίστες και «σκυλεύουν» τον Φύσσα

Ερωτήματα και αντιδράσεις προκαλούν οι μαρτυρίες διαδηλωτών, που βρέθηκαν στις αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το Σάββατο 9/10 για την συμπεριφορά. την βία και τα συνθήματα που ακούστηκαν από πλευράς αστυνομικών, σε βαθμό που να προσβάλουν τη μνήμη του Παύλου Φύσσα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ειπώθηκαν χυδαιότητες, καθώς όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Documento που κατέγραψε τις καταγγελίες, από πλευράς των ΜΑΤ μεταξύ άλλων ακούστηκε: «Σας γ@μησαν οι άλλοι (σ.σ.: ακροδεξιοί), θα σας γ@μήσουμε κι εμείς. Θα πας να βρεις τον Φύσσα». 

Τρεις αποκαλυπτικές μαρτυρίες που δημοσιεύονται στο Documento

Ρεπορτάζ
Δανάη Κισκήρα-Μπαρτσώκα
Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης
Μάριος Αραβαντινός
Βασίλης Ανδριανόπουλος

«Σας γάμησαν οι άλλοι, θα σας γαμήσουμε κι εμείς. Θα πας να βρεις τον Φύσσα». Αυτή είναι μια από τις πολλές απειλές που εκτόξευσαν το Σάββατο 2 Οκτωβρίου άντρες των ΥΑΤ (πρώην ΜΑΤ) σε βάρος διαδηλωτών οι οποίοι ξεχύθηκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης διαμαρτυρόμενοι για τις φασιστικές επιθέσεις στη Σταυρούπολη και για την ανοχή που επέδειξαν απέναντι στους νεοφασίστες οι αστυνομικές δυνάμεις.

Οι επώνυμες αποκλειστικές μαρτυρίες που εξασφάλισε το Documento μετά τα τελευταία γεγονότα είναι ανατριχιαστικές. Οπως αποκαλύπτεται, άντρες της ΕΛΑΣ όχι απλώς λειτούργησαν και λειτουργούν όπως οι συνάδελφοί τους το 2013, όταν επέτρεψαν διά της ανοχής τους στον Γιώργο Ρουπακιά να δολοφονήσει τον Παύλο Φύσσα, αλλά ακόμη και σήμερα επιχαίρουν για το τραγικό γεγονός απειλώντας με θρασύτητα τους πολίτες ότι θα έχουν την κατάληξη του δολοφονηθέντος από το τάγμα εφόδου της νεοναζιστικής και εγκληματικής οργάνωσης.

Οι αποκαλύψεις στις οποίες προχωρούν όσοι μίλησαν στο Documento πιστοποιούν εκείνο που η κοινωνία ψιθυρίζει διαρκώς εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία: μια σημαντική μερίδα αστυνομικών όχι απλώς συμπορεύεται ιδεολογικά με τους νεοναζί, αλλά πιθανώς συγκαλύπτει και τις εγκληματικές ενέργειές τους. Με άλλα λόγια, το αυγό του φιδιού συνεχίζει να εκκολάπτεται στην κοινωνία με πρακτικές που θυμίζουν έντονα τη δράση της Χρυσής Αυγής στις αρχές της περασμένης δεκαετίας και με την ανοχή τόσο της κυβέρνησης όσο και των αρμόδιων αρχών. Αλλωστε αυτές πέρυσι τέτοιες ημέρες είχαν φροντίσει να διαλύσουν τους πανηγυρισμούς του συγκεντρωμένου πλήθους έξω από το Εφετείο μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή σε λιγότερο από ένα λεπτό.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του Documento, υπό το βάρος των εξελίξεων και με πρόδηλο πια τον κίνδυνο νέας δυναμικής διείσδυσης των νεοναζί στην κοινωνία, η ΕΛΑΣ έστω και με καθυστέρηση χαρτογράφησε πάνω από 15 οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, η ρητορική των οποίων αλλά και ο τρόπος δράσης τους παραπέμπουν στη Χρυσή Αυγή, ενώ μόνο στη Θεσσαλονίκη –βρέθηκε στο επίκεντρο των γεγονότων– υπολογίζεται ότι τα μέλη ή οι υποστηρικτές τέτοιων ομάδων ξεπερνούν τα 5.000 άτομα. Σε κάθε περίπτωση, οι αρχές φαίνεται πως έχουν εντοπίσει τουλάχιστον 16 ακροδεξιές ή ακόμη και νεοναζιστικές οργανώσεις, ενώ διερευνάται και το ενδεχόμενο στελέχη αυτών να έχουν σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή και ακόμη χειρότερα με τα έγκλειστα στελέχη της, τα οποία προ ενός έτους καταδικάστηκαν για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται εξάλλου πως εντάσσεται και η παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα την περασμένη Τετάρτη προς τους εισαγγελείς εφετών Αθήνας και Θεσσαλονίκης να ερευνήσουν το ενδεχόμενο να τελούνται βαρύτατα κακουργήματα όπως αυτό της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και, κατόπιν αυτής, η παραγγελία τόσο της εισαγγελέα εφετών Αθήνας Μαρίας Γκανέ όσο και του εισαγγελέα εφετών Θεσσαλονίκης Αγγελου Καμηλάρη να διερευνηθούν, πέραν των ήδη ανοικτών δικαστικών ερευνών, σοβαρότερα αδικήματα, όπως αυτά της εγκληματικής οργάνωσης με ναζιστικά και ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Σε γραμμή Χρυσής Αυγής

Ανώτατα στελέχη της ΕΛΑΣ αλλά και πρόσωπα του αντιφασιστικού χώρου που παρακολουθούν αδιαλείπτως τη δράση ακροδεξιών ομάδων τα τελευταία χρόνια παρατηρούν πως η επανεμφάνιση των νεοφασιστών στους δρόμους συνδέεται έντονα με την πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη χώρα τους τελευταίους μήνες. Εκτιμούν, με άλλα λόγια, ότι όπως την τριετία 2010-12 η Χρυσή Αυγή επιχείρησε να εκμεταλλευτεί τη συσσωρευμένη κοινωνική οργή διοργανώνοντας συσσίτια μόνο για Ελληνες, έτσι σήμερα διάσπαρτοι νεοναζιστικοί πυρήνες παρεισφρέουν στις ομάδες των αντιεμβολιαστών επιχειρώντας να αποκομίσουν από το συγκεκριμένο προνομιακό για τους ίδιους ακροατήριο πολιτικά οφέλη. Την ανοχή της αστυνομίας και την προσπάθεια ακροδεξιών ομάδων να εκμεταλλευτούν όσους αρνούνται ακόμη και να διασωληνωθούν στα νοσοκομεία επιβεβαίωσε εξάλλου με πρόσφατη ανακοίνωσή της και η ΟΕΝΓΕ. Οπως κατήγγειλαν οι γιατροί του ΕΣΥ, το τελευταίο διάστημα «γίνονται επιδρομές σε νοσοκομεία από ακροδεξιές ομάδες, πάλι με την ανοχή της αστυνομίας, που εμφανίζονται ως “αντιδιασωληνωτές – αντιεμβολιαστές” και προπηλακίζουν γιατρούς και άλλους υγειονομικούς».

Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο και το γεγονός ότι η ομάδα Propatria, μέλος της οποίας συνελήφθη και καταδικάστηκε για τις επιθέσεις σε βάρος μελών της ΚΕΕΡΦΑ στο Νέο Ηράκλειο, όχι απλώς βρέθηκε αλλά μέσω μπλογκ της, το οποίο διατηρεί στο διαδίκτυο, διαφήμισε την παρουσία της στα σχετικά συλλαλητήρια στην πλατεία Συντάγματος.

Κυβερνητική κάλυψη

Η άνεση με την οποία δρουν οι φασιστικές οργανώσεις δεν είναι ασφαλώς αποκομμένη από την ανοχή που επιδεικνύει η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη. Μπορεί στελέχη της ΝΔ να διατείνονται ότι μετά τα γεγονότα στη Σταυρούπολη ήταν άμεση η παρέμβαση της Δικαιοσύνης, αυτονόητη σε κάθε ευνομούμενο κράτος, ωστόσο δύσκολα μπορεί κανείς να εντοπίσει ξεκάθαρη καταδίκη των ακροδεξιών επιθέσεων. Εκείνο αντιθέτως που επέλεξαν να πράξουν τα «γαλάζια» στελέχη είναι να τηρήσουν τακτική ίσων αποστάσεων επαναφέροντας την επικίνδυνη και ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων.

Η στάση που επρόκειτο να τηρήσει η κυβέρνηση διαφάνηκε από την πρώτη στιγμή όταν ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος δήλωσε από τη συχνότητα της δημόσιας τηλεόρασης πως καταδικάζει τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται για να προσθέσει μάλιστα ότι «τις τελευταίες μέρες βία άσκησαν και εκείνοι που επιτέθηκαν στους φασίστες». Η πραγματικότητα βέβαια την οποία ο κ. Συρίγος προσπάθησε να διαστρέψει είναι ότι οι επιτιθέμενοι νεοφασίστες κράδαιναν στειλιάρια, ενώ οι διαμαρτυρόμενοι αντιφασίστες σημαίες και φυλλάδια πολιτικής προπαγάνδας.

Το γεγονός, εκτός από τον αδιάψευστο τηλεοπτικό φακό, πιστοποιούν οι μαρτυρίες στο Documento που ακολουθούν. Σύμφωνα με αυτές, οι μαυροντυμένοι κουκουλοφόροι που βγήκαν από το επαγγελματικό λύκειο κρατούσαν «ξύλα, σιδερογροθιές και πέτρες», ενώ την επόμενη ημέρα οι φασίστες εμφανίζονται να χρησιμοποίησαν το σχολείο ως ορμητήριο.

Σ.Τ. Διαδηλωτής στην αντιφασιστική πορεία στη Θεσσαλονίκη: «Σας γ@μησαν οι άλλοι, θα σας γ@μήσουμε κι εμείς. Θα πας να βρεις τον Φύσσα» 

Καθώς έβγαινε η πορεία προς τα κεντρικά υπήρχαν κάποιες αντεγκλήσεις. Φυσιολογικές,  όπως γίνεται σε κάθε πορεία. Σε κάποια στιγμή ένας άντρας των ΜΑΤ ξεκίνησε επίθεση μόνος του, γιατί απλώς δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα νεύρα του. Ηταν εμφανές ότι δεν υπήρχε εντολή, γιατί οι υπόλοιπες διμοιρίες σάστισαν και δεν αντέδρασαν άμεσα, ή όταν αντέδρασαν το έκαναν πολύ νωχελικά. Οι πρώτες διμοιρίες δεν είχαν καταλάβει καν τι είχε γίνει. Αυτό δείχνει ότι πλέον τα ΜΑΤ δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένα και δεν ελέγχονται, λειτουργούν απλώς κατά το δοκούν σαν ομάδες κρούσης, με ιδεολογικό κίνητρο. Οταν μου την έπεσαν βγήκε η ομάδα σύλληψης και με έπιασαν τέσσερις άντρες των ΜΑΤ. Αρχισαν να με βαράνε –όχι με κλομπ– με χέρια και πόδια. Ευτυχώς ήσασταν εκεί με κάμερες (σ.σ.: ο ρεπόρτερ του Documento), σας είδαν, σταμάτησαν και είπαν: «Σταματήστε, υπάρχουν κάμερες, μην το βαράτε άλλο το πουτ@ν@κι». Οσο με βάραγαν έλεγαν: «Σας γ@μησαν οι άλλοι (σ.σ.: ακροδεξιοί), θα σας γ@μήσουμε κι εμείς. Θα πας να βρεις τον Φύσσα». Ολα αυτά με συνοδεία από ξύλο. Με το που ήρθε ο αρχιδιμοιρίτης σταμάτησαν. Με πήγαν πιο πάνω στο παρκάκι και λένε στον αρχιδιμοιρίτη: «Αυτό το πουτ@ν@κι τι να το κάνουμε τώρα;» και τους απαντάει: «Αφού δεν έχει κάτι αφήστε τον, έχουμε τους δυο ήδη» (σ.σ.: είχαν γίνει δύο προσαγωγές). Οπότε μου ρίχνουν μερικές μπάτσες και μου λένε: «Εντάξει, σε γ@μήσαμε, τώρα πουτ@ν@ τρέχα». Είχαν πέσει δακρυγόνα στο μεταξύ και δεν μπορούσα να ανέβω προς τα πάνω, μου δίνει μια κλοτσιά και μου λέει: «Θα τρέχεις όταν σου μιλάω εγώ, τράβα πάνω μέσα στις φωτιές να καείς τώρα, πουτ@ν@κι». Σ.Τ. Διαδηλωτής στην αντιφασιστική πορεία στη Θεσσαλονίκη « 

A.Γ. Διαδηλωτής στην αντιφασιστική πορεία στη Θεσσαλονίκη: «Ελεγαν χυδαιότητες για τον Παύλο Φύσσα»

Την ημέρα της αντιφασιστικής συγκέντρωσης για άλλη μια φορά η κοινωνία απομόνωσε τους φασίστες. Αυτό φάνηκε και από τη μαζικότητα του κόσμου, σε αντίθεση με τα 50-100 άτομα του Ιερού Λόχου, κάτι που μάλλον ενόχλησε τα ΜΑΤ. Δεν μας εκπλήσσει η ενόχλησή τους, έχει αποδειχθεί πολλάκις η προτίμηση των αστυνομικών για τις ιδεολογικές θέσεις της Χρυσής Αυγής. Τόσο με τις ψήφους τους όσο και με την άμεση και έμμεση εμπλοκή αστυνομικών σε δράσεις της Χρυσής Αυγής και των φασιστοειδών. Δεν είναι καθόλου περίεργο λοιπόν που τα ΜΑΤ σε όλη τη διάρκεια της πορείας του Σαββάτου ήταν προκλητικά μιλώντας προς την πορεία λέγοντας χυδαιότητες για τον Παύλο Φύσσα και στοχοποιούσαν διαδηλωτές φωνάζοντας «εσένα σε έχω». Προκλητικότητα η οποία κορυφώθηκε με την απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας στο σώμα της πορείας. Προσωπικά η εκτίμησή μου είναι πως επίτηδες διάλεξαν το συγκεκριμένο σημείο της σύγκρουσης, καθώς ακριβώς από πίσω μας είχε διάβαση στην οποία σκόνταψε αρκετός κόσμος. Μεταξύ αυτών βρέθηκα και εγώ, με τους μπάτσους να βγάζουν το άχτι τους όσο ήμουν στο πάτωμα. Ευτυχώς σώθηκα από την άμεση παρέμβαση συντρόφου που με σήκωσε. Δεν θυματοποιούμαστε. Οταν το κράτος τα βρίσκει σκούρα βγάζει το παρακράτος, δηλαδή την ακροδεξιά, και όταν αποτυγχάνει αυτή βγαίνουν τα ΜΑΤ. Εδώ και πέντε μέρες στη Σταυρούπολη η αστυνομία είναι θεατής. Αλλά δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, δεν περιμέναμε να κάνουν κάτι στα «ξαδέρφια» τους. Εμείς δεν θα φοβηθούμε, συνεχίζουμε τον αγώνα μας γιατί ο φασισμός τσακίζεται στον δρόμο 

«Ελεγαν “εμείς εδώ είμαστε με τον Ρουπακιά”, η αστυνομία δεν έκανε τίποτε»

Σαμπίνα Κουρρίζι Αυτόπτης μάρτυρας στις επιθέσεις της Σταυρούπολης, μέλος της Αριστερής Αντικαπιταλιστικής Συσπείρωσης (ΑΡΑΣ)

Μοιράζαμε φυλλάδια σχετικά με το πρώτο περιστατικό, μέχρι την ώρα που μια ομάδα 20 με 30 άτομα με κουκούλες που κρατούσαν πάνω τους σιδερογροθιές, παλούκια, λοστούς και σουγιάδες βγήκαν από το σχολείο και μας επιτέθηκαν. Από τύχη δεν μαχαιρώθηκε κάποιος. Παρ’ όλα αυτά ο κόσμος αντί να φύγει ανασυγκροτήθηκε και οι φασίστες υπαναχώρησαν μέσα στο σχολείο. Υπήρξαν τέσσερις τραυματίες. Το ανατριχιαστικό ήταν ότι υπήρχε πάρα πολύ έντονη παρουσία της αστυνομίας αλλά οι φασίστες κινούνταν ανενόχλητοι στα γύρω στενά, δίπλα από τους αστυνομικούς, με λοστάρια, σιδερόβεργες. Η αστυνομία δεν έκανε απολύτως τίποτε. Υστερα από λίγο μια ομάδα περίπου 40 ατόμων μέσα από το σχολείο άρχισε να πετά φωτοβολίδες και μολότοφ. Ηταν ακραίο. Οι μολότοφ πέρασαν ξυστά από τα κεφάλια μας, από θαύμα δεν πήρε κάποιος φωτιά. Ηταν επιθέσεις με δολοφονικά χαρακτηριστικά. Την ώρα που συνέβη αυτό η αστυνομία παρατάχθηκε μπροστά μας, δεν μας άφηνε να κουνηθούμε και οι φασίστες συνέχισαν να μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι. Παράλληλα μια δεύτερη ομάδα ήρθε από πίσω μας και η αστυνομία δεν μας άφηνε να κουνηθούμε. Εμείς είχαμε στα χέρια μας μόνο φυλλάδια. Εκείνη την ώρα πήγαν να μας επιτεθούν και από πίσω, προσπαθήσαμε να προστατεύσουμε τον κόσμο, η αστυνομία πήγε απλώς προς το μέρος τους χωρίς όμως να κάνει οτιδήποτε προκειμένου να τους απωθήσει ή να τους προσαγάγει. Σταδιακά φύγανε προς διάφορες κατευθύνσεις ανενόχλητοι. Μια ομάδα τεσσάρων πέντε ατόμων εξωσχολικών που ήταν μέσα στο σχολείο έφυγαν ανενόχλητοι υπό την πλήρη κάλυψη του διευθυντή, το οποίο είναι ανήκουστο. Εχουν σίγουρα τη στήριξη της Χρυσής Αυγής. Δεν μιλάμε για περιθωριοποιημένους τύπους αλλά για οργανωμένες ομάδες ακροδεξιών και φασιστών οι οποίοι δρουν υπό την κάλυψη της ίδιας της κυβέρνησης. Κάποιος τους έχει δώσει τον χώρο να λειτουργούν ανενόχλητοι. Το ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής βρίσκεται στη φυλακή αλλά παρ’ όλα αυτά μπορεί να καθοδηγεί τέτοιου είδους επιθέσεις έχει να κάνει με το τι κάλυψη δέχεται από τη ΝΔ για όλα αυτά.   

Γ.Σ. Θύμα επίθεσης στη Σταυρούπολη: «Ειπώθηκαν χυδαία λόγια, όπως “θα πάτε να βρείτε τον Παύλο”» 

Ξαφνικά βγήκαν από το σχολείο 2030 μαυροντυμένοι κουκουλοφόροι οι οποίοι όρμησαν καταπάνω μας κρατώντας ξύλα, σιδερογροθιές και πέτρες. Αρχισαν να μας επιτίθενται. Εγινε ένας χαμός. Το βασικό είναι ότι τελικά καταφέραμε να τους απωθήσουμε. Ολα συνέβησαν πάρα πολύ γρήγορα. Το μόνο που θυμάμαι είναι να δέχομαι ξαφνικά ένα χτύπημα στο κεφάλι. Στη δεύτερη κινητοποίηση δεχτήκαμε πιο οργανωμένη επίθεση από τους φασίστες όπου αυτήν τη φορά χρησιμοποίησαν και το σχολείο ως ορμητήριο και πετούσαν από μέσα αντικείμενα, πέτρες και μολότοφ. Μετά μας έβριζαν χυδαία και χαιρετούσαν ναζιστικά. Με το που έφυγε η μολότοφ μέσα από το σχολείο η αστυνομία έριξε χημικά σε εμάς. Η αστυνομία δεν έκανε τίποτε και αυτό συνδέεται και συνολικά με τη στάση της κυβέρνησης σε αυτό το ζήτημα, που αντί να καταδικάσει ας πούμε αυτές τις επιθέσεις ως φασιστικές μιλάει για ίσες αποστάσεις, θεωρία των δύο άκρων. Στη Θεσσαλονίκη στην αντιφασιστική πορεία που έγινε η αστυνομία είχε προκλητική στάση. Ξέρω ότι ειπώθηκαν χυδαία πράγματα, όπως «θα πάτε να βρείτε τον Παύλο». Η αστυνομία είχε πολύ συγκεκριμένο ρόλο. Εδειξε ξεκάθαρα ποιους στοχοποιεί 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί