Μεγαλειώδη τα συλλαλητήρια κατά της Κεραμέως σε όλη τη χώρα – Δυναμική κινητοποίηση και στο Ηράκλειο (Βίντεο & φωτο)

Με μεγάλες συγκεντρώσεις και ποσοστά συμμετοχής η απεργία

Ξεκίνησε το μεγαλειώδες Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά της αξιολόγησης και της απόφασης που κήρυξε παράνομη την απεργία – αποχή από την αυτοαξιολόγηση.

Στο Ηράκλειο, η πλατεία Ελευθερίας από όπου ξεκίνησε η συγκέντρωση των εκπαιδευτικών, είναι κατάμεστη.

Φωτο: Γιάννης Χατζηγιάννης– Κοινότητα Αλληλεγγύης Ηρακλείου “Δημήτρης Κορνάρος”
Φωτο: ImageOnline / Κώστας Μεταξάκης
Φωτο: ImageOnline / Κώστας Μεταξάκης
Φωτο: ImageOnline / Κώστας Μεταξάκης
Φωτο: ImageOnline / Κώστας Μεταξάκης

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τεράστια είναι τα ποσοστά συμμετοχής των εκπαιδευτικών στη σημερινή απεργία αγγίζοντας ακόμα και το 85%, κορυφώνοντας έτσι τον αγώνα τους ενάντια στην τρομοκράτηση του Υπουργείου, το οποίο με καταστολή αλλά και με δικαστικές προσφυγές επιχειρεί να βάλει φρένο στο κύμα αντίστασης κατά της αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης στα σχολεία.

Δείτε επίσης: Μαζική απεργία των εκπαιδευτικών από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο

Να θυμίσουμε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει προσφύγει δυο φορές κατά της απεργίας των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και εκμεταλλευόμενη το νομικό πλαίσιο που η ίδια θέσπισε τις κήρυξε παράνομες, δείγμα μιας προσχεδιασμένης αυταρχικότητας που έφερε ωστόσο τα αντίθετα αποτελέσματα.

Επιπλέον για τις ρυθμίσεις που έχουν αποτελέσει το πεδίο αντιπαράθεσης το Υπουργείο Παιδείας έχει θεσπίσει διαδικασίες που δύνανται να δημιουργήσουν ένα παράλληλο σύμπαν ανάμεσα στη πραγματικότητα και τον εικονικό κόσμο του Υπουργείου. Πως θα συμβεί αυτό; Αν δε προχωρήσει η διαδικασία των αυτοαξιολογήσεων τότε θα υποχρεώσει τους διευθυντές να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία.

Είναι απορίας άξιον βέβαια για πόσο καιρό η κ. Κεραμέως θα παριστάνει τη «σιδηρά κυρία» χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τα όσα συμβάινουν στο χώρο της παιδείας, με τη στήριξη βεβαίως  του Μεγάρου Μαξίμου. Μάλλον δεν έμαθε το μάθημα της από τη παταγώδη επιχείρηση ελέγχου των υπηρεσιακών συμβουλίων με τις εκλογές – φιάσκο που διοργάνωσε.

Τέλος να σημειώσουμε πως ενώ συμβαίνουν όλα αυτά το Υπουργείο στα μουλωχτά έχει αρχίσει και συνενώνει Τμήματα σε δεκάδες περιφέρειες φτιάχνοντας τάξεις των 28-30 μαθητών, σενάριο εφιαλτικό τόσο για το παρεχόμενο επίπεδο σπουδών όσο και για τον κορωνοϊό για τον οποίο -κατά δήλωση του ΥΠΕΠΘ- κόπτονται και έχουν σχεδιασμό!

Μεγάλη συμμετοχή στις πορείες σε όλη τη χώρα – Παλμός και αντικυβερνητικά συνθήματα στο Εφετείο – Κυκλοφοριακό κομφούζιο με ευθύνη της αστυνομίας

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα μαζικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο Εφετείο, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα. Μετά την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου στο χώρο, αυτό προγραμματίζεται να μετατραπεί σε πορεία διαμαρτυρίας προς την πλατεία Συντάγματος και την Βουλή.

Κομφούζιο και μεγάλη ταλαιπορία για πολίτες λόγω της απόφασης της αστυνομίας να μη διακόψει τη κυκλοφορία. Η οποία προφανώς εντάσσεται στο κυβερνητικό σχέδιο δυσφήμισης των κινητοποιήσεων και του συνδικαλισμού.

Image
Εκπαιδευτικοί Εφετείο
Εκπαιδευτικοί Εφετείο
Εκπαιδευτικοί Εφετείο

(φωτ. από Avgi.gr)

«Ο δάσκαλος που θα υποχρεωθεί να καταπνίξει τη σκέψη του, θα γίνει διπλά σκλάβος ή θα καταντήσει ένας ψυχικά ανάπηρος άνθρωπος, ανίκανος να μορφώσει άλλους (Δ. Γληνός)» γράφει το πανό των Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών.

Image

Πλάνα από την εντυπωσιακή συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη κινητοποίηση και τη Πάτρα (φωτογραφίες από τη πρωτοβουλία Μένουμε Ενεργοί)

Image
Image

Μαζική συγκέντρωση και στα Χανιά (φωτογραφίες από την ομάδα Αυτοοργανωμένοι Δημόσιοι Χώροι και Μένουμε Ενεργοί)

Μαζική συγκέντρωση και στα Χανιά (φωτογραφίες από την ομάδα Αυτοοργανωμένοι Δημόσιοι Χώροι και Μένουμε Ενεργοί)

245035725_368765581639224_6474649989263272980_n.jpg

Image
Image
Image

Πρωτόγνωρη σύγκεντρωση και  πορεία εκπαιδευτικών στην Καλαμάτα

Image

Μαζική η πορεία και στα Γιάννενα

Image

Μπλόκο στα σχέδια Κεραμέως και από τη Λάρισα

Image

Και η Άρτα δυναμικό παρών στην Απεργία

Image

Νάσος Ηλιόπουλος: «Ο αυταρχισμός και ο σκοταδισμός Κεραμέως θα ηττηθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα» 

Τον αγώνα των εκπαιδευτικών στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Νάσο Ηλιόπουλο να βρίσκεται στο συλλαλητήριο. «Ο βασικός στόχος της πολιτικής Κεραμέως είναι να μετατρέψει τη γνώση σε προνόμιο. Αυτό έκανε με την παρέμβασή της στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφήνοντας χιλιάδες μαθητές έξω από το δημόσιο πανεπιστήμιο ώστε να έχουν περισσότερη πελατεία τα κολλέγια. Το ίδιο κάνει σήμερα και στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια. Αντί να ενισχύσει τους εκπαιδευτικούς για να καλύψουν τα τεράστια μορφωτικά κενά που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, δημιουργεί τμήματα με 28 μαθητές μέσα, φτιάχνει σχολεία πολλών κατηγοριών, μετατρέπει τους εκπαιδευτικούς σε κυνηγούς χορηγών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Όλα αυτά τα υλοποιεί με έναν αδιανόητο αυταρχισμό λέγοντας ότι οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν δικαίωμα να απεργήσουν απέναντι στην πολιτική της. Ο αυταρχισμός και ο σκοταδισμός Κεραμέως θα ηττηθεί από τον κοινωνικό αγώνα, θα ηττηθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα, τον αγώνα της οποίας στηρίζουμε για ένα δημοκρατικό σχολείο» δήλωσε στο avgi.gr.

Το «παρών» στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο δίνουν επίσης η Τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης.

Εκπαιδευτικοί Εφετείο Πανος Σκουρλέτης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
(avgi.gr)

Μετά την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου στο χώρο, αυτό προγραμματίζεται να μετατραπεί σε πορεία διαμαρτυρίας προς την πλατεία Συντάγματος και την Βουλή.

Σημειώνεται ότι η Δικαιοσύνη προχώρησε σε κήρυξη ως παράνομης της αποχής και για τον ιδιωτικό τομέα, επειδή δεν τηρήθηκαν διαδικασίες που… δεν προβλέπονται για τον ιδιωτικό τομέα!

Η ΑΔΕΔΥ από την πλευρά της έχει προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας σε όλο τον δημόσιο τομέα, από την ώρα έναρξης του κεντρικού συλλαλητηρίου ως την λήξη του ωραρίου, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών. 

ΣΥΡΙΖΑ: Οι εκπαιδευτικοί με τους αγώνες τους δίνουν μαθήματα Δημοκρατίας και αξιοπρέπειας

«Παράνομη και καταχρηστική», δηλαδή… βλαβερή για την κοινωνία, χαρακτήρισε το  δικαστήριο την απεργία-αποχή των εκπαιδευτικών  από την ψευδεπίγραφη αξιολόγηση, με την κάλυψη της ΑΔΕΔΥ. Έτσι έχουν επιβάλλει  στα  Δικαστήρια οι  αντεργατικοί  και απεργοκτόνοι  νόμοι  της ΝΔ και ειδικά ο νόμος- έκτρωμα Χατζηδάκη, που η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα καταργήσει. 

Οι εκπαιδευτικοί μας με τους αγώνες τους για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης δίνουν σε όλη την κοινωνία μαθήματα Δημοκρατίας και αξιοπρέπειας. Τα τεράστια ποσοστά συμμετοχής,  έχουν πανικοβάλει την κυβέρνηση και ενώνουν τη μεγάλη μάζα των εκπαιδευτικών, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.  Γι’ αυτό καταφεύγει στην τρομοκρατία, στις δικαστικές απαγορεύσεις και στην αστυνομική βία.

Στο μεταξύ η υπουργός Παιδείας μας θυμίζει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να απεργούν, αρκεί η απεργία τους «να μην επιχειρεί ακύρωση νόμων που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων». Πρόκειται για ακραία προκλητική και αντιδημοκρατική δήλωση, αντάξια μιας υπουργού μιας κυβέρνησης- θερμοκήπιο ακροδεξιών αντιλήψεων και πρακτικών. Μετά από δύο αιώνες αγώνων των εργαζομένων για καλύτερη ζωή και καλύτερες συνθήκες εργασίας, που δόθηκαν και κερδήθηκαν -συχνά με αίμα- ανατρέποντας νόμους και ρυθμίσεις κυβερνήσεων, η υπουργός Παιδείας έρχεται να πει ότι οι απεργίες δεν πρέπει να στρέφονται κατά… νόμων της κυβέρνησής της! Τι ήθη, τι καιροί για την κυβέρνηση Μητσοτάκη! 

Η υπουργός αντί να «αξιολογήσει» την γενικευμένη αντίθεση των εκπαιδευτικών στην υποβάθμιση του διδακτικού έργου και του μορφωτικού ρόλου του σχολείου, τα αποτελέσματα των κενών πανεπιστημιακών εδράνων με την ΕΒΕ,  την υγειονομική ανασφάλεια στα σχολεία ανοίγει ένα ακόμα μέτωπο με τον εκπαιδευτικό κόσμο. 

Μετά από αυτές τις προκλήσεις, γίνεται φανερό ότι  για μια ακόμη φορά στην ιστορία του το εκπαιδευτικό κίνημα αγωνίζεται όχι απλώς για τα δίκαια αιτήματα του, αλλά για την ίδια τη Δημοκρατία.

Η μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη σημερινή απεργία, θα είναι η πρέπουσα απάντηση στην αντιεκπαιδευτική, προκλητική και ανιστόρητη κυβερνητική πολιτική» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά τα καλέσματα των συνδικαλιστικών φορέων:

ΑΔΕΔΥ

Κανονικά πραγματοποιείται η 24ωρη απεργία των εκπαιδευτικών ΠΕ και ΔΕ τη Δευτέρα 11 του Οκτώβρη

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ενημερώνει τους συναδέλφους ότι η 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για τη Δευτέρα 11 του Οκτώβρη πραγματοποιείται κανονικά.

Καμιά σχέση δεν έχει αυτή η απεργία με την αγωγή της κ.Κεραμέως κατά της ΑΔΕΔΥ, που εκδικάστηκε σήμερα και αφορά στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση.

Καλούμε τους συναδέλφους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία της Δευτέρας και στα συλλαλητήρια.

Καλούμε τα ΜΜΕ να αναπαράγουν σωστά την είδηση και να μην δημιουργούν σύγχυση στους εργαζόμενους.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

ΟΛΜΕ

Νέα εξώδικα του ΥΠΑΙΘ ενάντια στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και την ΑΔΕΔΥ

Όλοι και όλες συμμετέχουμε στην 24ωρη πανεκπαιδευτική απεργία τη Δευτέρα 11/10/21

ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Δ.Ο.Ε. – Ο.Λ.Μ.Ε.

ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΙΣ 11:30 π.μ.

Η συμμετοχή μας στην 24ωρη απεργία είναι θέμα τιμής και αξιοπρέπειας για τον κλάδο μας στον αγώνα για την υπεράσπιση της Δημόσιας εκπαίδευσης

Μία ακόμα κλήτευση επιδόθηκε στο ΔΣ της ΟΛΜΕ στις 7 Οκτωβρίου 2021 από το ΥΠΑΙΘ, το οποίο άσκησε έφεση στην πρωτόδικη απόφαση για την απεργία αποχή. Το Μονομελές Πρωτοδικείο αποφάσισε ότι η απεργία αποχή της ΟΛΜΕ δεν είναι καταχρηστική και δεν διέταξε την απαγόρευση της συνέχισής της κι έτσι το ΥΠΑΙΘ προσφεύγει ενάντια στην απόφαση αυτή.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για την έφεση της ΟΛΜΕ, που κατατέθηκε στις 4/10/21, ορίστηκε δικάσιμος στις 25 Ιανουαρίου 2022, ενώ για την έφεση του ΥΠΑΙΘ, που κατατέθηκε στις 7/10/21, ορίστηκε δικάσιμος για τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021…!

Επιπλέον, σήμερα, 8/10/21, το ΥΠΑΙΘ έσυρε στα δικαστήρια και την ΑΔΕΔΥ, η οποία είχε προκηρύξει απεργία αποχή, στηρίζοντας τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες. Για άλλη μία φορά με διαδικασίες fast track που παραβιάζουν τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας η κυβέρνηση προσπαθεί να απαγορεύσει το δικαίωμα στην απεργία.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση συνεχίζει την καταστολή και την ωμή βία ενάντια στους/στις εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις. Μετά την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στο συλλαλητήριο της Παρασκευής 1/10/21, υπήρξε νέα καταστολή με χρήση χημικών και βίας και στο συλλαλητήριο της Τετάρτης 6/10/21.

Είναι προφανές ότι η μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στον αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας έχει τρομοκρατήσει κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ, που μέσα στον πανικό τους εκδηλώνουν τα πιο αυταρχικά και αντιδημοκρατικά ένστικτά τους!

Η απάντηση του εκπαιδευτικού κινήματος είναι μία: ανυποχώρητος αγώνας!

Συνεχίζουμε συμμετέχοντας στην 24ωρη πανεκπαιδευτική απεργία τη Δευτέρα 11/10/21 και στην απεργιακή συγκέντρωση ΟΛΜΕ ΔΟΕ στο Εφετείο Αθηνών στις 11.30πμ

Δεν θα περάσει η τρομοκρατία!

Η συμμετοχή μας στην 24ωρη απεργία είναι θέμα τιμής και αξιοπρέπειας για τον κλάδο μας στον αγώνα για την υπεράσπιση της Δημόσιας εκπαίδευσης

ΔΟΕ

Ωμή παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. και της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη

ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ μαζικά στην Απεργία της Δευτέρας 11 Οκτωβρίου, ΚΑΝΕΝΑ σχολείο να μην ανοίξει!

ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Δ.Ο.Ε. – Ο.Λ.Μ.Ε.  ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΙΣ 11:30 π.μ.

Μετά την επίδοση της σημερινής κλήτευσης 7-10-21 στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., για την εκδίκαση της έφεσης που άσκησε η Υπ. Παιδείας ώστε να γίνει άμεσα εκτελεστή η πρωτόδικη απόφαση, αποκαλύπτεται ότι σταθερή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της Ν.Δ., είναι ο αυταρχισμός, η ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων και η καταστολή.

Καταγγέλλουμε τις παραπάνω πολιτικές επιλογές και μεθοδεύσεις, που συνοδεύονται με χημικά, αύρες και άσκηση βίας κατά των εκπαιδευτικών.

Η μακρόχρονη ιστορία του εκπαιδευτικού κινήματος μέσα από τους οργανωμένους αγώνες του κλάδου ΔΕΝ υποτάσσεται- ΔΕ λυγίζει.

Τη Δευτέρα 11-10, ημέρα πανεκπαιδευτικής απεργίας για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, επιλέγει η Υπ. Παιδείας να οδηγήσει, για δεύτερη συνεχόμενη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, την εκπαίδευση στα δικαστήρια.

Η μαζική καθολική συμμετοχή στην απεργία και τα συλλαλητήρια της Δευτέρας θα είναι η απάντησή μας!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, μαζί με γονείς και μαθητές, να γεμίσουν τους δρόμους και να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Ενωτικά, μαζικά και αποφασιστικά συνεχίζουμε τον πολύμορφο αγώνα αξιοπρέπειας για το μέλλον των μαθητών μας, του δημόσιου σχολείου και της εργασίας μας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί