Σ. Βαρδάκης: «Οφείλουμε να θυμόμαστε, να τιμούμε, να μεταλαμπαδεύουμε την ιστορία του τόπου μας»

Την εκδήλωση μνήμης για την 78η επέτειο Ολοκαυτώματος της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας, που διοργανώθηκε από τον σύλλογο Βιαννιτών Αττικής «ο Διαβάτης», χαιρέτησε με μήνυμά του ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης.

Στο μήνυμά του ο κ. Βαρδάκης συνεχάρη αρχικά τον σύλλογο και τον πρόεδρό του κ. Γιώργο Στρατογιαννάκη για την διοργάνωση της πολύ σημαντικής εκδήλωσης, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις μέρες που διανύουμε και που ξυπνούν οι μνήμες εκείνης της περιόδου του ’43. 

 «Για κάθε Βιαννίτη αυτές οι μέρες, είναι μέρες συγκίνησης. Όποιος αναθράφηκε στα χωριά της Βιάννου, κουβαλάει πάντα μέσα του τις μνήμες από τις διηγήσεις  για το Ολοκαύτωμα, οι μεγαλύτεροι τις εικόνες των μαυροφορεμένων γυναικών. 

Των γυναικών που στάθηκαν περήφανες απέναντι στο φασισμό, που γίναν και μάνες και πατεράδες μαζί κι έστησαν ξανά τα σπιτικά τους πάνω στα καπνισμένα χαλάσματα. Που βίωσαν πόνο ανείπωτο, φτώχεια, πείνα, εξαθλίωση, που δούλεψαν σκληρά στα χωράφια και μεγάλωσαν τα παιδιά τους με αξιοπρέπεια κι αγάπη.

Κανείς δεν μπορεί να λησμονήσει τη φρίκη που έζησαν τα χωριά μας. Το μένος των ναζιστικών στρατευμάτων υπήρξε αδιανόητο. Ακόμα ηχούν στα αυτιά μας ανατριχιαστικές περιγραφές ανθρώπων που ζήσανε τον σπαραγμό. 

Οι θύμησες μένουν πάντα ζωντανές να μας συντροφεύουν, μαζί με το τεράστιο χρέος όλων μας, απέναντι στην ιερή θυσία αυτών των ανθρώπων.

Οφείλουμε να θυμόμαστε, οφείλουμε να τιμούμε, οφείλουμε να μεταλαμπαδεύουμε την ιστορία του τόπου μας, μα πάνω από όλα οφείλουμε να μη σταματήσουμε ποτέ να διεκδικούμε τη δικαίωση.

Μια δικαίωση που θα έρθει μόνο όταν η Γερμανία αναγνωρίσει εμπράκτως το κακό που προκάλεσε, καταβάλλοντας τις Πολεμικές Αποζημιώσεις – Επανορθώσεις, ώστε να κλείσει επιτέλους ο ματωμένος κύκλος που άνοιξε πριν 78 χρόνια.

Η αναβίωση ναζιστικών και φασιστικών πρακτικών τον τελευταίο καιρό σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, αποτελεί σήμα κινδύνου, επιτακτική υπενθύμιση ότι δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε, ότι ο αγώνας απέναντι στον φασισμό παραμένει επίκαιρος και διαχρονικός.

Σε αυτό τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς. Δεν χωράνε αδράνεια και αναβολές. Δεν αρκούν τα όμορφα και συγκινητικά λόγια μας. Ο πραγματικός, ο ουσιαστικός φόρος τιμής στη θυσία αυτών των μεγάλων ανθρώπων του τόπου μας, είναι η πάταξη του φασισμού σε κάθε του έκφανση. Είναι η εναντίωση στις ρητορικές ρατσισμού και μίσους. Στη μνήμη αυτών που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στον ναζισμό. Στη μνήμη των μαυροντυμένων γυναικών της Βιάννου».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί