Έντονη δυσαρέσκεια Γιόχανσον με την ελληνική κυβέρνηση: Η Ελλάδα πρέπει, τώρα, να ερευνήσει τις καταγγελίες για pushbacks (Βίντεο)

«Δεν θα αποδεχθώ η Ελλάδα να μην προχωρήσει σε έρευνα γι’ αυτό το ζήτημα»

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΕ η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε σοβαρή έρευνα για τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, ιδίως μετά και τα δημοσιεύματα, προϊόν πολύμηνης έρευνας από Ευρωπαίους δημοσιογράφους, για όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο.

Είχαν προηγηθεί οι χθεσινές δηλώσεις από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανταλμπερτ Γιανς, ότι «οι επαναπροωθήσεις είναι παράνομες. Εναπόκειται στις εθνικές αρχές να ερευνήσουν τις περιπτώσεις που έχουν καταγγελθεί για επαναπροωθήσεις, αλλά πρέπει επίσης να υπάρχει ανεξάρτητη παρακολούθηση και μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με το τι συμβαίνει»

Σήμερα, Παρασκευή, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, προσερχόμενη στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ «έδειξε με το δάχτυλο» τον Έλληνα υπουργό Νότη Μηταράκη κατηγορώντας τον επί της ουσίας για άρνηση συνεργασίας για κοινή έρευνα, και πρακτικές αντίθετες με τις αρχές της ΕΕ, το διεθνές δίκαιο και τον σεβασμό των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Να σημειωθεί ότι η Ίλβα Γιόχανσον είχε μόλις χθες, Πέμπτη, βράδυ, συναντήσει τον Νότη Μηταράκη, προφανώς ζητώντας εξηγήσεις για όσα κάνουν με εντολή του οι ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού στο Αιγαίο.

Αναλυτικά όσα δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, το πρωί η Ίλβα Γιόχανσον, που ξεκίνησε τις δηλώσεις της με έπαινους στην Κροατία για τη στάση της στο ζήτημα της έναρξης έρευνας, για να φέρει αμέσως, σε ευθεία αντιπαραβολή, την απαράδεκτη στάση του Νότη Μηταράκη – το βίντεο έχει ελληνικούς υπότιτλους:

Οι δηλώσεις Γιόχανσον: Έκανα σαφές ότι δεν θα αποδεχθώ η Ελλάδα να μην προχωρήσει σε έρευνα γι’ αυτό το θέμα

Στην ερώτηση δημοσιογράφου για τα δημοσιεύματα για τις επαναπροωθήσεις, η Ίλβα Γιόχανσον επισήμανε αμέσως ότι «υπήρξαν πολύ διαφορετικες αντιδράσεις», αναφερόμενη πρώτα στη θετική στάση της Κροατίας:

«Πρέπει να πω ότι η κροατική κυβέρνηση παιρνει αυτό το ζήτημα πολύ στα σοβαρά. θα αρχίσουν αμέσως έρευνες, ο υπουργός ήταν σοκαρισμένος, και νομίζω ότι κάνουν ακριβώς αυτό που χρειάζεται: να καταστήσουν σαφές ότι η προστασία των συνόρων πρέπει πάντα να είναι ευθυγραμμισμένη με το νόμο και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Θα ξεκινήσουν έρευνα και θα χρησιμοποιήσουν τον ανεξάρτητο μηχανισμό έρευνας που έχουμε διαμορφώσει μαζί με την Κροατία. Οποτε αυτή είναι, νομίζω, η σωστή ανταπόκριση στο ζήτημα».

Αμέσως μετά, η Ίλβα Γιόχανσον ξεκίνησε τις ευθείες βολές κατά Μηταράκη και ελληνικής κυβέρνησης:

«Η συζήτησή μου με τον έλληνα υπουργό ήταν διαφορετική», είπε με σαφή υπαινιγμό, και πρόσθεσε: «Εκανα σαφές ότι δεν θα αποδεχθώ η Ελλάδα να μην προχωρήσει σε έρευνα γι’ αυτό το θέμα. Πρέπει να προστατεύουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, αλλά πρέπει επίσης να προστατεύουμε τις αξίες μας, την ισχύ του νόμου και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Κι αυτό μπορούμε να το κάνουμε μαζί, και όλα τα κράτη μέλη έχουν ευθύνη να δρουν ευθυγραμμισμένα με αυτές τις απαιτήσεις, και αν αυτό δεν γίνει, θα βλάψει τη φήμη όλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

«Οπότε η Ελλάδα δεν θα προχωρά πια σε pushbacks…», ήταν η δεύτερη ερώτηση του δημοσιογράφου, με την Ίλβα Γιόχανσον να απαντά: ««Φυσικά, περιμένω η Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις θεμελιώδεις μας αξίες. Αυτά τα δημοσιεύματα απαιτείται να ερευνηθούν, τώρα, και νομίζω η Κροατία πήρε την απόλυτα σωστή απόφαση, το πήρε στα σοβαρά, θα κάνει την έρευνα, να βρει τι ακριβώς έχει συμβεί». «Και περιμένω και η Ελλάδα να πράξει το ίδιο», κατέληξε, με έμφαση, η Ευρωπαία Επίτροπος.

Και ο Μηταράκης… ποιεί την νήσσαν

Συνάντηση Μηταράκη – Γιόχανσον την Πέμπτη 7/10 

Ο υπουργός  Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ωστόσο, προτιμά – για ευνόητους λόγους – να κρατά χαμηλά το ζήτημα. Ετσι, το υπουργείο περιορίζεται σε μια «αναίμακτη» περιγραφή της χθεσινοβραδινής συνάντησης με την Ίλβα Γιόχανσον, αναφέροντας γενικόλογα πως «επανέλαβε τη θέση της Ελλάδος αναφορικά με πρόσφατα δημοσιεύματα, τονίζοντας ότι όσες καταγγελίες έχουν υποβληθεί, αποτελούν αυτομάτως αντικείμενα έρευνας από τις αρχές και την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη».

Με τις σημερινές της δηλώσεις Ίλβα Γιόχανσον, όμως, είναι πλέον επιτακτικό η ελληνική κυβέρνηση να δώσει άμεσες, σαφείς και ειλικρινείς απαντήσεις.

Left.gr

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Έντονη δυσαρέσκεια Γιόχανσον με την ελληνική κυβέρνηση: Η Ελλάδα πρέπει, τώρα, να ερευνήσει τις καταγγελίες για pushbacks (Βίντεο)”

  1. Μπορεί ο Μητσοτάκης να απελάσει αν είναι και Έλληνες;

    Αυτοί απειλούν να “επαναπροωθήσουν” και κάποιους που έχουν οικογένεια με Ελληνίδα και παιδιά!

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί