Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης δεν άντεξε και έβγαλε τον μικρό Μπογδάνο που κρύβει στην ψυχή του (Βίντεο)

«Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε», ανέφερε στην ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας δικαιολογώντας την απόφαση του κόμματος να μην ψηφίσει την Συμφωνία για την Στρατηγική Σχέση Ελλάδας-Γαλλίας, και πρόσθεσε ότι «συνιστά νέο δόγμα στην Εξωτερική Πολιτική της χώρας που δεν λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες».

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με επίθεση για την στάση του κ. Μητσοτάκη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού «για μικροκομματικές σκοπιμότητες στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε: «Μας εγκάλεσε ο πρωθυπουργός για ανευθυνότητα και μικροκομματικές σκοπιμότητες σε κρίσιμα εθνικά θέματα. Αλήθεια ποιος μιλάει; Αυτός που έκανε μικροκομματικό εμπόριο πατριωτισμού όταν κλείσαμε το ονοματολογικό για να ψαρέψει στα θολά νερά της ακροδεξιάς; Εκείνος που αρνείται να φέρει τα τρία μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των οποίων και εκείνο για τον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας; Μιλάτε για υπευθυνότητα εσείς που στερείται επιχειρησιακές δυνατότητες της χώρας υπό τον φόβο του Μπογδάνου;».

Δείτε επίσης: Αλ. Τσίπρας: «Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε κ. Μητσοτάκη- Νομίζει ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι της οικογένειάς του»» (βίντεο)

Συνεχίζοντας ανέφερε «δεν θα υπονοήσω ποτέ έλλειμμα πατριωτισμού για κανένα κόμμα παρά τις διαφορές που έχουμε», ωστόσο πρόσθεσε: «Ποια ήταν η παράταξη που χρεοκόπησε την χώρα και ποια την έβγαλε από τα μνημόνια;». Αφού υποστήριξε ότι «αναδείξατε νέο δόγμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας που αποστασιοποιείται από την λογική του πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στη περιοχή», μιλώντας για το οικονομικό κόστος είπε: «ο κ. Μητσοτάκης ψωνίζει φρεγάτες σαν να ψωνίζει γραβάτες» και ρώτησε: «πόσο θα φθάσει τελικά ο λογαριασμός»;

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή:

-Αν κατάλαβα καλά ο κ. Μητσοτάκης μάς εγκάλεσε για ανευθυνότητα και μικροκομματικές σκοπιμότητες σε κρίσιμα εθνικά θέματα. Ποιος μιλάει; Αυτός που έκανε μικροκομματικό εμπόριο με τη Συμφωνία των Πρεσπών, για να ψαρέσει στα θολά νερά της ακροδεξιάς;

-Μας μιλά για εθνική ευθύνη, αυτός που αρνείται να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πάει πολύ αυτό το εμπόριο του κίβδηλου πατριωτισμού

-Σήμερα επιβάλλεται να μιλήσουμε στη γλώσσα της αλήθειας. Πράγματι η Ιστορία θα μας κρίνει. Όπως έκρινε ποια παράταξη μας έβαλε στη χρεοκοπία και ποια μας έβγαλε από αυτήν

Κακή η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία. Παρουσιάσατε ένα νέο δόγμα για την ασφάλεια και την εξωτερική μας πολιτική. Ένα δόγμα που απομακρύνεται από τις πάγιες θέσεις μας στην ελληνική εξωτερική. Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε κ. Μητσοτάκη, γιατί τις πράξεις και την ψήφο μας θα την κρίνουν οι πολίτες

-Ο κ. Μητσοτάκης γελάει, γιατί νομίζει ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι περιουσία της οικογένειας του. Σε πολύ δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες παλέψαμε για την ενίσχυση της αμυντικής αποτρεπτικής μας δύναμης. Κάνετε λες και κυβερνάτε μια χώρα που δεν πέρασε ποτέ από δημοσιονομική κρίση. Ήρθατε να φουσκώσετε το λογαριασμό με πάνω από 10 δισ. ευρώ.

-Οδηγείτε σε κλείσιμο την αμυντική βιομηχανία της χώρας, ενώ κλείνετε τεράστιες συμφωνίες. Πού θα φτάσει ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει; Δεν είναι μόνο οι φρεγάτες, έχουμε και κονβέρτες και Rafale, είναι το πρόγραμμα των F-35, ο εκσυγχρονισμός των F-16

-Σκανδαλώδης η υπερκοστολόγηση των 2 δις ευρώ για την αναβάθμιση του αεροπορικού κέντρου της Καλαμάτας. Θα ελέγξουμε και το τελευταίο ευρώ που δίνετε

Γιατί αυτή η βιασύνη να καλύψετε τις αμυντικές ανάγκες της χώρας των επόμενων δεκαετιών όταν είμαστε μια υπερχρεωμένη χώρα και δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία;

-Αφού είστε τόσο πατριώτες, γιατί όταν το Oruc Reis παραβίαζε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, λέγατε ότι το παρέσυραν τα κύματα; Δεν είχατε τότε τα Rafale; Καλύτερα από τα μεγάλα λόγια, είναι τα αληθή λόγια

Τι άλλαξε από την άνοιξη του 2020, όταν εσείς αποφασίσατε ότι δεν μπορούμε να αγοράσουμε τις γαλλικές φρεγάτες γιατί είναι έξω από τις οικονομικές μας δυνατότητες;

Ο Μητσοτάκης έβγαλε τον μικρό Μπογδάνο που κρύβει στη ψυχή του

Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής και κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, κάνοντας λόγο για τον «μικρό Μπογδάνο» που κρύβει μέσα του ο πρωθυπουργός.
«Ο κ. Μητσοτάκης δεν άντεξε και στη δευτερολογία του έβγαλε ολοφάνερα τον μικρό Μπογδάνο που κρύβει μέσα στην ψυχή του» τόνισε συγκεκριμένα στην αρχή της δευτερολογίας του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μία ομιλία εμπρηστική, μία ομιλία που δεν αρμόζει στο ύψος ενός πρωθυπουργού, μία ομιλία διχαστική για να αποφύγει να απαντήσει στα ουσιαστικά ερωτήματα που τέθηκαν από όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης πλην της Ελληνικής Λύσης για συγκεκριμένες πτυχές της αμυντικής συμφωνίας».

Ο κ. Τσίπρας, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως δεν απάντησε στο «γιατί δεν επέλεξε την αμυντική συμφωνία την άνοιξη του ’20, γιατί η αγορά των φρεγατών την άνοιξη του ’20 ήταν μια ακριβή αγορά».

«Θέλω να μιλήσω με επιχειρήματα. Αντιλαμβάνομαι τα πολύ σοβαρά εσωκομματική προβλήματα, την ανάγκη σας να πατήσετε σε δύο βάρκες. Από τη μία στη βάρκα της κεντροδεξιάς και από την άλλη στη βάρκα της ακροδεξιάς. Δεν είναι εύκολο και κυρίως όταν έχει τρικυμία, όποιος πατεί σε δύο βάρκες, πέφτει μέσα» πρόσθεσε έπειτα.

Σε άλλο σημείο της δευτερολογίας του, ο κ. Τσίπρας είπε «σαν να ξεχνάτε ότι το 2009 παραδώσατε τη χώρα με ένα έλλειμμα που ήταν στο 9%».

Έπειτα αναφέρθηκε στη συμφωνία για την Καλαμάτα, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «αντίστοιχες προσφορές, όχι τόσο φουσκωμένες σαν αυτή που επιλέξατε, είχαν έρθει και επί ημερών μου. Και προσωπικά είχα δεχθεί εισηγήσεις και είχα απορρίψει μια λογική μιας υπέρμετρης σπατάλης».

Δόγμα σας τα 6 ναυτικά μίλια

«Εμείς δεν είχαμε ούτε Belharra ούτε Rafale όταν τουρκικά ερευνητικά πλοία μαζί με πολεμικά βγήκαν στην ΑΟΖ. Αλλά δεν είπαμε ότι έχει άνεμο που παρασέρνει στην ΑΟΖ μας. Ούτε ότι δεν μπορούν να κάνουν έρευνες επειδή έχει φασαρία. Δεν είχαμε ούτε Rafale ούτε Belharra, αλλά υπερασπιστήκαμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με τα πολεμικά μας πλοία» ανέφερε σε άλλο σημείο.

«Πώς θα συμβιβάσετε τα δύο δόγματα της ΝΔ ότι δεν συζητάμε με πειρατές ή ότι κόκκινη γραμμή μας είναι τα 6 ναυτικά μίλια, όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης. «Δεν απαντήσατε στο βασικό που σας ρώτησα: Αν είχαμε τη Συμφωνία αυτή όταν το 2020 το Όρουτς Ρέις έφτασε 6,5 μίλια από το Καστελόριζο ή αν αύριο παραβιαστεί η ΑΟΖ που υπογράψατε με την Αίγυπτο θα είναι εκεί το γαλλικό πολεμικό ναυτικό; Δεν τολμήσατε να το πείτε. Γιατί το δόγμα Γεραπετρίτη είναι το δόγμα σας, τα 6 ναυτικά μίλια» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μέρος της χρεοκοπίας η κούρσα εξοπλισμών

«Η χώρα δεν έχει τη δημοσιονομική δυνατότητα για 10 δισ. εξοπλιστικά. Ξεχνάτε ότι κάποιοι χρεοκόπησαν τη χώρα πριν το 2015, ότι μέρος της χρεοκοπίας ήταν και οι υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες και η κούρσα εξοπλισμών. Έρχεστε και σαν να μην υπάρχει αύριο, προτρέχετε των εισηγήσεων των ενόπλων δυνάμεων και ανακοινώνετε αγορές εξοπλιστικών. Αντίστοιχες προσφορές για το κέντρο στην Καλαμάτα είχαν έρθει και επί των ημερών μας. Αλλά είχα απορρίψει υπέρμετρη σπατάλη.

Αμέσως μετά από ένα ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ, εξαγγείλατε συμφωνία για την Καλαμάτα που τώρα έχει φτάσει 1,8 δισ. ευρώ, ενώ αγνοήσατε τις συζητήσεις που είχαμε κάνει ως κυβέρνηση. Δίνετε σύμφωνα με τα έγγραφα του ΓΛΚ, του κ. Σκυλακάκη από σχεδόν 600 εκατ. το χρόνο στα τρία πρώτα χρόνια. Πριν από 3 χρόνια μετρούσαμε και το τελευταίο ευρώ, και τώρα ξαφνικά είστε πολύ large» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και συμπλήρωσε:

«Είπατε με αλαζονεία ότι για το Σαχέλ ότι δεν υπάρχει ζήτημα. Θα βγείτε κ. Μητσοτάκη με δήλωση ότι δεν θα συμμετάσχουν Έλληνες στρατιώτες σε μάχες υπό γαλλική διοίκηση στο Σαχέλ; Γιατί οι υπουργοί σας σε ερώτηση που κάναμε στον Υπουργό Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας το Μάρτιο του 2021 άλλα είπαν».

Μόνιμο μέλημα του Μητσοτάκη πώς θα αλιεύει ακροδεξιές ψήφους

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στη διαγραφή Μπογδάνου, σημειώνοντας τα εξής: «Πριν δύο μέρες αναγκαστήκατε να διαγράψετε έναν βουλευτή σας, μόνο από την ΚΟ. Τον κ. Μπογδάνο τον διαγράψατε από ανάγκη και λίγες ώρες μετά ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι είναι μέλος του κόμματος και μπορεί να επιστρέψει. Τον διαγράψατε γιατί πήγε σε μία γιορτή μίσους δίπλα σε χρυσαυγίτες σε εμφυλιοπολεμικές φιέστες; Κ. Μητσοτάκη, στην ίδια εκδήλωση που ήταν ο κ. Μπογδάνος, εκπροσωπηθήκατε επισήμως από την κα Αντωνίου, την επικεφαλής του γραφείου σας στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι αδιάφορο ότι μας κυβερνά ένας Πρωθυπουργός που έχει μόνιμο μέλημα πως θα ικανοποιεί το ακροδεξιό κοινό και θα αλιεύει ακροδεξιές ψήφους».

«Είστε εγκλωβισμένος στις αντιφάσεις της πολιτικής σας, στην ανάγκη σας να πατάτε σε δύο βάρκες, να είστε και κεντροδεξιός και ακροδεξιός ταυτόχρονα. Θα σας συνιστούσα να ομιλείτε λιγότερο για ζητήματα συνέπειας εσείς που από αυτό το βήμα λέγατε ότι οι Πρέσπες είναι εθνικό λάθος και μετά βγήκατε να υπερασπιστείτε τη συμφωνία καλώντας τους εταίρους μας να την τηρήσουν» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εγώ δεν θα πω ψέματα, όπως εσείς που λέγατε προεκλογικά ότι δήθεν θα ασκήσετε βέτο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και τώρα ζητάτε την ενταξιακή πορεία της από τους εταίρους μας. Και σήμερα δεν τολμάτε να φέρετε προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας γιατί φοβάστε τον Μπογδάνο και τον Σαμαρά και άλλους βουλευτές σας».

Καταψηφίζουμε τη συμφωνία

Αναφορικά με την ελληνογαλλική συμφωνία, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι εμπεριέχει το άρθρο 31 που λέει ότι η παρούσα συμφωνία μπορεί να τροποποιηθεί ανά πάσα στιγμή εγγράφως κοινή συμφωνία δύο μερών.

«Αυτή η συμφωνία δεν εξασφαλίζει εγγυήσεις για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δε συνεισφέρει ούτε ένα 1 ευρώ στην αμυντική μας βιομηχανία, μας απομακρύνει από μία προοπτική αποκλιμάκωσης με την Τουρκία, μας εμπλέκει σε συγκρούσεις πολύ πέρα από την περιοχή μας

Για αυτό το λόγο θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία και αξιοποιώντας το άρθρο 31 εμείς θα την αλλάξουμε σε ό,τι αφορά την παρουσία Ελλήνων στρατιωτών στο εξωτερικό. Με δική μας ευθύνη οι Έλληνες στρατιώτες θα πολεμούν για να υπερασπίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όχι στην Αφρική, όχι έξω από τη χώρα, όχι υπό τις διαταγές άλλων δυνάμεων. Εμείς όπως ήμασταν συνεπείς στις αξίες και στις αρχές μας όλα τα προηγούμενα χρόνια, έτσι θα είμαστε συνεπείς και στο μέλλον».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί