Χιλιάδες παιδιά υπέστησαν βία και σεξουαλικές επιθέσεις από καθολικούς κληρικούς

Την ντροπή του εξέφρασε ο πάπας Φραγκίσκος

Άναυδη η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί τις αποκαλύψεις ανεξάρτητης επιτροπής που συγκροτήθηκε στη Γαλλία, για να ερευνήσει υποθέσεις παιδεραστίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας.

Στοιχεία σοκ. 216.000 παιδιά και έφηβοι υπέστησαν βία ή σεξουαλικές επιθέσεις από καθολικούς κληρικούς ή μοναχούς στη Γαλλία τα τελευταία 70 χρόνια.

Καταπέλτης το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής που επί δυόμιση χρόνια ερευνούσε υποθέσεις κακοποίησης παιδιών από καθολικούς κληρικούς και μοναχούς από το 1950 μέχρι το 2020.

Η επιτροπή ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων από τις 216.000 στις 333.000, αν υπολογιστούν και λαϊκοί που είχαν σχέσεις με την καθολική εκκλησία.

«Από το μέγεθός τους, αυτοί οι αριθμοί, 216.000 και 333.000, είναι κάτι περισσότερο από ενοχλητικοί. Είναι αποκρουστικοί. Σε καμία περίπτωση δεν γίνεται να μείνουν χωρίς απάντηση», λέει ο Ζαν Μαρκ Σοβέ, πρόεδρος ανεξάρτητης επιτροπής.

Η κακοποίηση ήταν συστημική, υπογράμμισε ο Σοβέ και πρόσθεσε πως η Εκκλησία έδειχνε βαθιά, απόλυτη, ακόμη και στυγνή αδιαφορία για χρόνια, προστατεύοντας τον εαυτό της παρά τα θύματα.

Ο Ολιβιέ Σαβινιάκ έπεσε θύμα σεξουαλικής επίθεσης από κληρικό όταν ήταν 13 ετών.

«Ναι, η έκθεση είναι σεισμός. Ναι, είναι τυφώνας. Ναι, είναι τσουνάμι. Και πρέπει να είναι τσουνάμι επειδή σήμερα, όταν βλέπουμε τους αριθμούς, είναι τόσο αποκρουστικοί που κανείς δεν πρέπει να παραμείνει σε άρνηση, ούτε η Καθολική Εκκλησία ούτε ολόκληρη η κοινωνία».

Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν αγόρια ηλικίας από 10 ως 13 ετών.

Πάπας Φραγκίσκος: «Θέλω να εκφράσω προς τα θύματα τη θλίψη μου, την οδύνη μου για τα τραύματα που υπέστησαν και επίσης την ντροπή μου»

Ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε σήμερα την «ντροπή» του, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές τη λέξη, μετά την δημοσίευση της έρευνας για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στους κόλπους της γαλλικής καθολικής εκκλησίας.

«Θέλω να εκφράσω προς τα θύματα τη θλίψη μου, την οδύνη μου για τα τραύματα που υπέστησαν και επίσης την ντροπή μου, την ντροπή μας, την ντροπή μου για την υπερβολικά μακρόχρονη ανικανότητα της Εκκλησίας να θέσει τα θύματα στο κέντρο των ανησυχιών της».

«Προσεύχομαι, και προσευχόμαστε όλοι μαζί. Σε σένα Κύριε η δόξα, σε μας η ντροπή. Είναι η ώρα της ντροπής», είπε ο πάπας Φραγκίσκος και κάλεσε όλους τους θρησκευτικούς αξιωματούχους «να συνεχίσουν να επιστρατεύουν όλες τις προσπάθειές τους ώστε τέτοια δράματα να μην επαναληφθούν».

Ο πάπας κάλεσε τους γάλλους καθολικούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε η Εκκλησία να είναι ένας ασφαλής οίκος για όλους».

Ανεξάρτητη επιτροπή, που πραγματοποίησε έρευνα για τις διαστάσεις της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στους κόλπους της γαλλικής καθολικής εκκλησίας, δημοσίευσε χθες τα πορίσματα , σύμφωνα με τα οποία περί τις 216.000 παιδιά και έφηβοι έχουν πέσει θύματα καθολικών κληρικών από το 1950.

Εάν σε αυτά προστεθούν τα άτομα που έπεσαν θύματα επιθέσεων λαϊκών που εργάζονταν στους θεσμούς της Εκκλησίας (εκπαιδευτικών, επιτηρητών, στελεχών οργανώσεων νεολαίας…) ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει στις 330.000, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Ζαν-Μαρκ Σοβέ, ανακοινώνοντας τα πορίσματα της έρευνας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί