9 Οκτωβρίου, Ευρωπαϊκή Ημέρα Δωρεάς και Μεταμόσχευσης Οργάνων

Στη Λότζια θα εορταστεί φέτος η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη δωρεά οργάνων όπου ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης» οργανώνει το Σάββατο 9/10/2021 και ώρα 12:15μμ δράση ενημέρωσης και εγγραφής δωρητών οργάνων.
Η αξία των μεταμοσχεύσεων
Η μεταμόσχευση, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της ιατρικής επιστήμης στην ανθρωπότητα και είναι βέβαιο ότι πρόκειται για την ύψιστη προσφορά ανθρώπου σε άνθρωπο. Η Δωρεά Οργάνων και Ιστών είναι μία πράξη αλτρουισμού και αφορά κυρίως την προσφορά συγκεκριμένων ζωτικών οργάνων από ένα εγκεφαλικά νεκρό δότη, σε έναν ασθενή που κινδυνεύει, μέσω της μεταμόσχευσης που διεξάγεται από ειδική ομάδα γιατρών. Αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα, καθώς και την πιο αποτελεσματική λύση για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι από έναν δότη, μπορούν να σωθούν έως και 8 ασθενείς, που χρήζουν μεταμόσχευσης οργάνων και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής ακόμη και 100 συνανθρώπων μας μέσω της δωρεάς ιστών.
Τα δεδομένα από την Ευρώπη και την Ελλάδα.
Οι ανάγκες για μοσχεύματα παραμένουν τεράστιες σε όλο τον κόσμο ενώ ο αριθμός των δωρητών παραμένει χαμηλότερος. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ, κατά μέσο όρο 41.000 μοσχεύματα προσφέρθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο την προηγούμενη χρονιά , όμως 48.000 νέοι ασθενείς προστέθηκαν στη λίστα αναμονής. Όσο παρήγορο και να είναι το γεγονός ότι πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 35.529 μεταμοσχεύσεις οργάνων στην Ευρώπη, το μεταμοσχευτικό χάσμα παραμένει και μάλιστα διευρύνθηκε λόγω της πανδημίας COVID-19. Ειδικά στην αρχή την πανδημίας τα περισσότερα μεταμοσχευτικά προγράμματα εμφάνισαν δραματική συρρίκνωση και οι λίστες αναμονής μειώθηκαν δυστυχώς επειδή πολλοί άνθρωποι δεν πρόλαβαν να μεταμοσχευθούν. Ευτυχώς στην πορεία της πανδημίας υπάρξε μια σταδιακή επάνοδος. Η χώρα μας δυστυχώς συνεχίζει να κατέχει μια από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση (με αριθμό δοτών/εκ στο ¼ του μέσου ευρωπαϊκού μέσου όρου)
Εορτασμός της πανευρωπαϊκής ημέρας δωρεάς οργάνων
Σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τη σημασία της δωρεάς οργάνων, ιστών και κυττάρων ως τρόπου βελτίωσης και διάσωσης της ζωής χιλιάδων συνανθρώπων μας, έχει καθιερωθεί το δεύτερο Σάββατο κάθε Οκτωβρίου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα για Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων (EODD), ενθαρρύνοντας παράλληλα τη δημόσια συζήτηση για το θέμα, ώστε να περιοριστούν προκαταλήψεις και ανακρίβειες.
Φέτος, η γιορτή αυτή ευαισθητοποίησης με μήνυμα #απλάπεςναι (just say yes)!, διεξάγεται στις 9 Οκτωβρίου και όπως κάθε χρόνο, έχει στόχο να γίνει αντιληπτό από όλους ότι είναι απλό να πούμε ναι στη δωρεά οργάνων, να πούμε ναι στη ζωή! Αυτή η απόφασή μας μπορεί μετά το τέλος της δική μας ζωής να διευκολύνει τη γενναία απόφαση των υπόλοιπων μελών της οικογένειάς μας και τελικά να μετατραπεί σε μία πράξη αληθινής και απαράμιλλης γενναιοδωρίας προς έναν η περισσότερους συνανθρώπους μας!
Μη διστάσεις να γίνεις και εσύ Δωρητής Οργάνων!
Μη διστάσεις να μιλήσεις στην οικογένεια σου σχετικά με την επιθυμία σου!

Just say yes!

Λίγα λόγια για τον Παγκρήτιο Σύνδεσμο Εθ. Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης»
Ιδρύθηκε το 1985 ως «Παγκρήτιος Σύνδεσμος Δωρητών Σώματος» αποτελώντας τον παλαιότερο εν ενεργεία σύλλογο δωρητών οργάνων στη χώρα, έχοντας διαβιβάσει στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων περισσότερες από 3.500 αιτήσεις δωρητών οργάνων, συμβάλλοντας ώστε η Κρήτη διαχρονικά να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις προσφοράς μοσχευμάτων. Το 2008 ο σύλλογος με αλλαγή του καταστατικού του μετονομάστηκε σε Παγκρήτιο Σύνδεσμο Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος και ενέταξε στις δράσεις τους την εθελοντική αιμοδοσία και την προσφορά αιμοποιητικών κυττάρων (μυελού οστών και ομφάλιου αίματος).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί