Συναντήσεις Σωκράτη Βαρδάκη με Περιφερειάρχη Κρήτης και Δήμαρχο Ηρακλείου

Ενημερωτικές συναντήσεις αναφορικά με την πορεία των απαραίτητων ενεργειών, μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το Αρκαλοχώρι και τους γύρω οικισμούς, πραγματοποίησε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, με τον δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό, παρούσης της αντιδημάρχου Παιδείας, Στέλλας Καλογεράκη – Αρχοντάκη και τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, παρόντος του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Νίκου Συριγωνάκη. 

Ο κ. Βαρδάκης ζήτησε να ενημερωθεί από τη δημοτική αρχή για την τρέχουσα κατάσταση στον Δήμο, μετά τον σεισμό και ιδιαιτέρως για την εικόνα των σχολικών μονάδων. 

Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο, 2 νηπιαγωγεία θα μετεγκατασταθούν, καθώς κρίθηκαν ακατάλληλα, ενώ 15 δημοτικά χρήζουν άμεσων επισκευών. Ήδη από Δήμο Ηρακλείου και ΔΕΠΑΝΑΛ έχουν ξεκινήσει ενέργειες για ανάθεση υπεργολαβίας ύψους 300.000 ευρώ για μικροεπισκευές σε σχολεία, ενώ υπάρχει ο σχεδιασμός κατεδάφισης ετοιμόρροπων κτιρίων του Ηρακλείου. 

Επίσης, ο κ. Λαμπρινός ενημέρωσε τον κ. Βαρδάκη ότι μετά την αυτοψία του στις πληγείσες περιοχές, τέθηκε σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και ο πρώην δήμος Τεμένους, γεγονός που θα επισπεύσει την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής.

Ο κ. Βαρδάκης, από την πλευρά του, δήλωσε την ανησυχία του σχετικά με την επιδείνωση ρηγμάτων στα Ενετικά Τείχη, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η κήρυξη του κέντρου της πόλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα επιταχύνει τις διαδικασίες αποκατάστασής τους.

Στη συνάντηση με τον κ. Αρναουτάκη, ο βουλευτής μετέφερε τα σοβαρά προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου και των γύρω οικισμών, καθώς και την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες μετεγκατάστασής τους στους οικίσκους που αναμένονται. Επιπρόσθετα, κατέδειξε την προχειρότητα του σχεδιασμού των κυβερνητικών μέτρων, καθώς είναι αδιανόητο να μην υπάρχει οικονομική μέριμνα για τις πληγείσες επιχειρήσεις που θα κλείσουν για αρκετό διάστημα, αλλά και για τους εργαζομένους τους.

Επιπλέον, ο κ. Βαρδάκης ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο σχετικά με τις δεσμεύσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησής του, αναφορικά με την αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου Ν. Καζαντζάκης. Ο αρμόδιος Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν μεταβιβάζεται καμία ιδιοκτησία στο ΤΑΙΠΕΔ, καμία ιδιοκτησία στο Υπερταμείο, ενώ υποστήριξε ότι ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ είναι βοηθητικός, καθώς το Ταμείο έχει μία πολύ συγκεκριμένη τεχνογνωσία από όλες τις εργασίες και την αξιοποίηση του Ελληνικού, η οποία θα βοηθήσει στην ωρίμανση του έργου. Επίσης, εξέφρασε την προθυμία του να συνεργαστεί με τον Δήμο Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ δήλωσε ότι θα συμπεριληφθούν στον ευρύτερο διάλογο Περιφέρεια, Δήμος και φορείς.

Από την πλευρά του ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε στον βουλευτή ότι η Περιφέρεια, από την πρώτη στιγμή, κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που προέκυψαν από τους σεισμούς στους Δήμους Μινώα – Πεδιάδας, Αρχανών – Αστερουσίων και σε δημοτικά διαμερίσματα άλλων Δήμων.

Επίσης, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον κ. Βαρδάκη για τη σύμβαση με προϋπολογισμό 1,4 εκατ. ευρώ, που υπεγράφη με σκοπό τη θωράκιση του προσήνεμου μόλου στον Κούλε, γεγονός που θα συμβάλλει στην προστασία του λιμανιού και του Ενετικού Φρουρίου από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί