Ο παλαιοφιλελεύθερος Μητσοτάκης και οι βαστάζοι του

Του Γιώργου Δημητρίου

Aυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο στους εργαζόμενους των διανομών, ντελίβερι, κούριερ, τους δημοσιογράφους πλην των συστημικών ΜΜΕ, τους ανέργους, τους πολύπαθους εργαζόμενους των τουριστικών μονάδων, και γενικά σε όλους τους εργαζόμενους του κατώτερου μισθού σε πολλούς κλάδους, οι οποίοι δεν πληρώνονται ούτε υπερωρίες αλλά ούτε τα δώρα και τα επιδόματα. Είναι επίσης αφιερωμένο στα παλαιοφιλελεύθερα παπαγαλάκια τα οποία σκοπίμως δεν παρακολουθούν την εξέλιξη της Οικονομικής επιστήμης, σε αυτούς που εκθειάζουν τον ’’σύγχρονο δουλέμπορο’’ κ. Μητσοτάκη ως μεταρρυθμιστή και σύγχρονο πολιτικό.

Η ’’ΣΥΓΓΝΩΜΗ’’ ΤΟΥ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑ PAUL KRUGMAN ΣΤΟΥΣ’’The New York Times’’ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

Το άρθρο βασίζεται στη μελέτη των οικονομολόγων David Card και Alan Krueger και στο άρθρο του νομπελίστα οικονομολόγου Paul Krugman στους’’The New York Times’’, δημοσίευση το 2015, με τον τίτλο’’Παλαιοφιλελεύθεροι και Κατώτερος Μισθός’’ https://www.nytimes.com Opinion Liberals and Wages.

ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Ο ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Ακροδεξιοί και δεξιοί πολιτικοί στις ΗΠΑ όταν συζητούν για την αύξηση του κατώτατου μισθού ουρλιάζουν ασταμάτητα <<Βεγγάζη… Βεγγάζη…Βεγγάζη…Βεγγάζη>>, δηλαδή επιθυμούν κατώτερο μισθό στα επίπεδα Ινδίας. Πρόκειται για σαφή αναβίωση του παλαιοφιλελευθερισμού γράφει ο νομπελίστας. Οπως εδώ ο Μητσοτάκης με τις πολιτικές Ολιγαρχικού Εθνικισμού φωνάζει με κάθε τρόπο στον αδύναμο εργαζόμενο <<Ισλαμαμπαάντ…Ισλαμαμπαάντ..Ισλαμαμπαάντ>>. Ας το βλέπουν οι κύριοι Στουρνάρες, Πορτοσάλτες, Μπάμπηδες…

Συνεχίζει στο άρθρο του ο καθηγητής:

“Η Δημόσια πολιτική μπορεί να κάνει πολλά για να βοηθήσει τους εργαζόμενους παρά του ότι πολλοί οικονομικοί αναλυτές θεωρούσαν την αγορά εργασίας -δηλαδή το ύψος του κατώτατου μισθού το οποίο θα πρέπει να καθορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση- χωρίς κρατική παρέμβαση. Αυτή η συμβατική ’’σοφία’’ έφερε αυξανόμενη ανισότητα, κακή ψυχολογία στον εργαζόμενο η οποία τελικά επέδρασε αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Η δικαιολογία που δεν επιβεβαιώθηκε ήταν τεχνολογική επανάσταση, έφερε τους κατώτερους μισθούς σε συνεχή πίεση. Ισχυριστήκαμε, μαζί και εγώ, ότι δεν υπήρχε τίποτα που θα μπορούσαμε να κάνουμε για την αύξηση του κατώτερου μισθού πέρα από τη βοήθεια των χαμηλόμισθων εργαζομένων μέσω επιδοτήσεων”.

Η ΥΙΟΘΕΤΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ CARD-KRUEGER.

Οι οικονομολόγοι David Card and Alan Krueger μελέτησαν τι συμβαίνει όταν ένα μεμονωμένο κράτος αυξάνει τον κατώτατο μισθό ενώ τα γειτονικά κράτη έχουν χαμηλότερους κατώτατους  μισθούς ή δεν τους αυξάνουν καθόλου. Στη μελέτη βρέθηκε, αν μη τι άλλο, θετικό αποτέλεσμα το οποίο οφέλησε την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα, ενώ αποτελεί μέρος της γενικής θεωρίας στην ανταγωνιστικότητα. Αυτή η νοοτροπία του ΔΟΥΛΟΥ εργαζόμενου πρέπει να σταματήσει. Η θεωρία του Μητσοτάκη, ότι αφού ’’φάει’’ ο ολιγάρχης θα δώσει πολλές και καλές δουλειές και θα φάει και ο εργαζόμενος δεν την υποστηρίζει πλέον ούτε ο εφευρέτης του Νεοφιλευθερισμού Paul Krugman. Μας έπρηξαν με τις ακριβώς αντίθετες θεωρίες εδώ και 20 χρόνια οι ’’λογιστές’’, οι Λομπίστες και οι κάθε λογής αβανταδόροι των αποτυχημένων ολιγαρχών του 2012, οι οποίοι ΖΟΥΝ από την πολιτική αβάντα και το κρατικό χρήμα.

Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ PAUL KRUGMAN

Απολογείται ο νομπελίστας στους ’’The New York Times’’.

Διαβάστε:

‘’Μέχρι την μελέτη των οικονομολόγων Card-Krueger, οι περισσότεροι οικονομολόγοι, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΓΩ, υπέθεταν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είχε αρνητική επίδραση στην απασχόληση, γενικότερα στην ανταγωνιστικότητα. Η μελέτη απέδειξε το ακριβώς αντίθετο, ενώ τα αποτελέσματά της έχουν επιβεβαιωθεί έκτοτε χρησιμοποιώντας δεδομένα από χιλιάδες παραδείγματα από την πραγματική οικονομία. Αυτή η κατάσταση δείχνει ότι πρέπει να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό και είναι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία ανά τον κόσμο, όπου οι ακροδεξιοί και οι δεξιοί πολιτικοί θα πρέπει να τη δοκιμάσουν κάποια στιγμή’’.

Ακούς κ. Μητσοτάκη τι είδους πολιτικός είστε για τον νομπελίστα; Τι είδους φιλελεύθερος είστε όταν για τον κατώτατο μισθό και με όλα τα αντεργατικά νομοσχέδια τύπου Χατζηδάκη ’’φωνάζετε’’, Ισλαμαπααάντ..και Βεγγαάζηη, Βεγγάαααζη και ζήτω η ολιγαρχία; Εγώ νομίζω ότι δεν έχετε καμμία πολιτική ενσυναίσθηση πάνω σας ούτε ντροπή. Ενας πολιτικός Equus asinus.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Αυτή η Μητσοτακική ντροπή που ασκεί πολιτικές εκτός του Δυτικού κόσμου, εκτός και πέρα από μία φιλελεύθερη Δημοκρατία, κόντρα σε επιστήμες και υπέρ της εθνικιστικής ολιγαρχίας θα πρέπει να τελειώσει μία και καλή. Ο,τι λένε και ό,τι κάνουν δεν έχει σχέση ούτε με την σύγχρονη οικονομική βιβλιογραφία ούτε με τη φιλελεύθερη οικονομία αλλά με τις πολιτικές πρακτικές των πολιτικών δυναστειών της Ινδίας και του Πακιστάν. Ο επιχειρηματικός κόσμος θα πρέπει να ξυπνήσει και η κάθε αντιπολίτευση να φροντίσει να μην τους δίνει άλλοθι παραμονής στην εξουσία με κομμουνιστικές ιδεοληψίες και υπερβολές -αυτές οι υπερβολές μας τους φόρτωσαν ξανά. Ο Σύριζα επίσης, να προσεγγίσει το δυτικό κόσμο το συντομότερο, που στην περίπτωσή μας είναι η φιλελεύθερη Δημοκρατία, η μορφή αγοράς του τέλειου ανταγωνισμού με θεμελιώδη προστασία των εργαζομένων και των ίσων ευκαιριών στην επιχειρηματικότητα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί