«Ασυμπτωματικοί ή με ελαφρά συμπτώματα εργαζόμενοι υποχρεούνται σε απλήρωτες υπερωρίες επιστρέφοντας»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για  την αναγκαιότητα βελτιστοποίησης του νομοθετικού πλαισίου, αναφορικά με τους νοσούντες από covid – 19 εργαζόμενους, πραγματοποίησαν 32 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων. 

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 15 του Ν.4722/2020, προβλέπεται η αναπλήρωση πέραν του νομίμου ωραρίου εργασίας, του χρόνου απουσίας του εργαζόμενου από την εργασία του,  χωρίς ο εκείνος να δικαιούται καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία. Το γεγονός αυτό δημιουργεί σημαντικά προβλήματα  σε εργαζομένους νοσούντες από covid -19, ασυμπτωματικούς ή με ελαφρά συμπτώματα, οι οποίοι απουσιάζουν υποχρεωτικά από την εργασία τους, χωρίς ωστόσο να δικαιούνται αναρρωτική άδεια και επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό τους ταμείο. Στις περιπτώσεις που είναι εφικτό, ο εργαζόμενος συνεχίζει να εργάζεται από την οικεία του (τηλεργασία), κανονικά, στον χρόνο του ωραρίου του. 

Στην περίπτωση, όμως, που δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας, ο εργοδότης δύναται να απασχολεί τον εργαζόμενο, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης, πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου του, κατά μία (1) ώρα ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, από τη λήξη του περιορισμού του εργαζόμενου, μέχρι τη συμπλήρωση του ημίσεος των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής κατ’ οίκον, χωρίς ο χρόνος αναπλήρωσης να λογίζεται ως υπερεργασία ή υπερωριακή απασχόληση, σε περίπτωση πλήρους απασχόλησης, ούτε ως πρόσθετη εργασία, σε περίπτωση μερικής απασχόλησης. Ο εργαζόμενος δεν δικαιούται, κατά τον χρόνο αναπλήρωσης του ημίσεος των εργάσιμων ωρών που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα παραμονής κατ’ οίκον, καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης, πολλές από αυτές τις περιπτώσεις αφορούν εργαζόμενους σε τεχνικά επαγγέλματα, σε βαρέα και ανθυγιεινά, σε επαγγέλματα με εξαιρετική σωματική κόπωση, στα οποία η παράταση του ωραρίου ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Σύμφωνα με έρευνες, τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα συμβαίνουν μετά το πέρας του ωραρίου.

Επιπλέον,  δεν είναι δέον να επωμιστεί ο εργαζόμενος το εργασιακό κόστος, δουλεύοντας απλήρωτες υπερωρίες, λόγω του νομοθετικού κενού που έχει δημιουργηθεί,  αφού δεν έχει προβλεφθεί για την περίπτωση μη παροχής αναρρωτικής και επιδόματος αδείας στον ασθενή, το κόστος της απουσίας του να καλύπτεται είτε από τα ασφαλιστικά ταμεία, είτε από κάποιο άλλο πρόγραμμα του κράτους που αφορά επιχειρήσεις. Άλλωστε, ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να παραμείνει στην οικία του, για το διάστημα που νοσεί, για λόγους διαφύλαξης της δημόσιας υγείας.

Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει αν σκοπεύει να προχωρήσει  στη βελτιστοποίηση/τροποποίηση του άρθρου 15, Ν. 4722/2020, ώστε να προβλέπεται το εργασιακό κόστος της απουσίας του νοσούντος από covid-19, ασυμπτωματικού ή με ελαφρά συμπτώματα εργαζόμενου, να καλύπτεται είτε από τα ασφαλιστικά ταμεία, είτε από κάποιο άλλο πρόγραμμα του κράτους που να αφορά επιχειρήσεις, για περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί