Επείγουσα επιστολή Παπαδεράκη για τις πληγείσες επιχειρήσεις του Αρκαλοχωρίου

Συναντήσεις Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Α. Παπαδεράκη και Ε.Σ. Γ. Πιτσούλη στο Αρκαλοχώρι για τα προβλήματα που προκάλεσε ο εγκέλαδος στην οικονομία του τόπου

Τους σεισμοπαθείς συμπολίτες μας στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου επισκέφθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνης Παπαδεράκης και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος  Πιτσούλης. 

Συμμετείχαν στην συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου και  συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας Μ. Φραγκάκη, με μέλη του Συλλόγου Εμπόρων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Αρκαλοχωρίου και συνομίλησαν για τα ειδικά προβλήματα που έχουν ανακύψει για τις επιχειρήσεις επαγγελματίες της περιοχής από το καταστροφικό σεισμό. 

Στη συνάντηση αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους του συλλόγου ότι τα προσφάτως ανακοινωθέντα μέτρα για τις πληγείσες επιχειρήσεις (επιχορήγηση για ζημία σε πάγια, πρώτες ύλες & εμπόρευμα, αναστολή ασφαλιστικών εισφορών και διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης) δεν αντιμετωπίζουν το σύνολο των βραχυπρόθεσμων προβλημάτων που ανέκυψαν εξ αιτίας του σεισμού. 

Έγινε αναλυτική συζήτηση και διατυπώθηκαν συμπληρωματικές προτάσεις στήριξης των επιχειρήσεων που αφορούν την κάλυψη  άμεσων και βασικών αναγκών διαβίωσης των επαγγελματιών και επιχειρηματιών της περιοχής λόγω της γενικευμένης υπολειτουργία της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας στη περιοχή.

Ο Αντιπεριφερειάρχης σε συνέχεια της παραπάνω επίσκεψης -συνάντησης απέστειλε σήμερα επείγουσα επιστολή  στους Υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Εργασίας & Κοιν. Υποθέσεων κ. Κώστα Χατζηδάκη και στον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο  με συγκεκριμένες προτάσεις συμπληρωματικές των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και εξειδίκευσαν οι αρμόδιοι Υπουργοί.

Η επιστολή

Προς:

                 -Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα 

                – Υπουργό Εργασίας &ι Κοιν. Υποθέσεων κ. Κώστα Χατζηδάκη

                -Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο

                                                            Κοινοποίηση:

                  – Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη.

– Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη

                   -Βουλευτές Κρήτης

                  -Δήμους: Μίνωα-Πεδιάδας , Αρχανών-Αστερουσίων

                 – Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου

Αξιότιμοι κ.κ Υπουργοί και κ. Υφυπουργέ

Κρίνω αναγκαίο να απευθυνθώ ,μέσω αυτής ,σε εσάς, ως συνέχεια των εξαγγελθέντων μέτρων από τον Πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πρόσφατου καταστροφικού σεισμού στις περιοχές των Δήμων Μίνωα-Πεδιάδας και Αρχανών-Αστερουσίων.

Είναι νομίζω περιττό να αναφερθώ στην εικόνα και τις συνέπειες αυτής της φυσικής καταστροφής σε υποδομές(Δημόσιες και Ιδιωτικές) ,στην διαβίωση των κατοίκων αλλά και στην λειτουργία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στην περιοχή. Αλλωστε διαπιστώθηκαν πιστεύω από τον Πρωθυπουργό και το σύνολο των  άλλων στελεχών της κυβέρνησης που επισκέφθηκαν τη περιοχή. Είναι φανερό ότι η θεραπεία των προβλημάτων και η ομαλοποίηση απαιτεί επίμονη προσπάθεια από όλους και χρόνο.

Θα ήθελα όμως να αναφερθώ σε επιπρόσθετα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των συνεπειών στις επιχειρήσεις της περιοχής και αναδείχθηκαν αναγκαία μέσα από προσωπική μου επίσκεψη στη περιοχή και συνάντησή μου με το Δήμαρχο και τον τοπικό Σύνδεσμο των Επιχειρηματιών.

  1. Η έκτακτη αρωγή που ανακοινώθηκε συναρτάται με τις υλικές ζημιές στις επιχειρήσεις (υποδομών και εμπορευμάτων).Υπάρχουν όμως και επιχειρήσεις(π. χ παροχής υπηρεσιών) χωρίς αντίστοιχες ζημιές οι οποίες όμως θα παραμείνουν χωρίς εισόδημα εξαιτίας της ουσιαστικής αναστολής λειτουργίας τους για σημαντικό χρονικό διάστημα λόγω της υπολειτουργία της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας στη περιοχή.  Συνεπώς η έκτακτη αρωγή θα πρέπει να αφορά και αυτές  τις επιχειρήσεις. 
  2. Μετατροπή της επιστρεπτέας επιχορήγησης λόγω COVID μη επιστρεπτέα στο σύνολό της για όλες τις επιχειρήσεις των περιοχών που επλήγησαν όπως έγινε και με πρόσφατη ρύθμιση σε άλλη πληγείσα περιοχή.
  3. Αναστολή πληρωμής των τοκοχρεολυτικών δόσεων για τα επιχειρηματικά δάνεια και ένταξη στο πρόγραμμα «Γέφυρα».
  4. Πάγωμα των δόσεων και ειδικές ρυθμίσεις για τα στεγαστικά δάνεια κατοικιών που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες.
  5. Κάλυψη και όχι αναστολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες των επιχειρήσεων και επιτηδευματιών της περιοχής.
  6. Έκτακτο μηνιαίο επίδομα και ασφαλιστική κάλυψη για εύλογο διάστημα , για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που διέκοψαν την λειτουργία τους λόγω ολοσχερούς καταστροφής ή σοβαρών ζημιών. Ένταξη στο ειδικό πρόγραμμα των 100.000 θέσεων του ΟΑΕΔ για τις θέσεις απασχόλησης στις επιχειρήσεις  της περιοχής.

Με δεδομένη την εκφρασμένη  βούληση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού για τη μέγιστη και ταχεία στήριξη της περιοχής και των κατοίκων της, θεωρώ τα παραπάνω συμπληρωματικά μέτρα αναγκαία και ρεαλιστικά.

Με την πεποίθηση ότι θα τύχουν της μέγιστης κατανόησης και προσπάθειας υλοποίησής τους εκ μέρους σας.

Με τιμή

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΕΡΑΚΗΣ

                                                                            ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

                            ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ,

                     ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ &ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί