Μανόλης Θραψανιώτης: «Στον αέρα χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό επισιτισμό»

Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκη, την οποία συνυπογράφουν 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα:  «Ταμείο Ανεργίας και στήριξη σε εποχιακούς εργαζομένους στον τουρισμό -επισιτισμό».

Τη στιγμή που η τουριστική σαιζόν φτάνει στο τέλος της, η ανασφάλεια των εργαζομένων σε εποχιακά επαγγέλματα κορυφώνεται καθώς κινδυνεύουν φέτος να μην λάβουν το επίδομα ανεργίας είτε διότι  δεν δούλεψαν πέρυσι ή δεν συμπλήρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων (100) ώστε να λάβουν την τακτική επιδότηση από τον Ο.Α.Ε.Δ.  

Την περυσινή χρονιά  με το άρθρο 17 του Ν. 4722/20, προβλέφθηκε ειδικά για το έτος 2020, για τους παλιούς εργαζόμενους στα τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, η προϋπόθεση της συμπλήρωσης των 50 ημερών εργασίας στην ασφάλιση του κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ, αντί των 100 που ισχύουν, για την χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας. Ακόμη και αυτό όμως άφηνε ακάλυπτους τους νέους ασφαλισμένους που δεν κατάφεραν να επιδοτηθούν.

Είναι επιτακτική ανάγκη να δοθούν άμεσες λύσεις από το υπουργείο ώστε να εξασφαλιστεί η επιβίωση των εποχιακά εργαζόμενων στον τουριστικό τομέα, λαμβάνοντας  επιδόματα ανεργίας τον χειμώνα που έρχεται, ώστε να έχουν ένα στοιχειώδες εισόδημα για τις οικογένειές τους.

Εκφράζοντας την αγωνία όλων αυτών των χιλιάδων εργαζομένων, ερωτάται ο κ. Χατζηδάκης  αν προτίθεται να μειώσει τον αριθμό των ενσήμων από τα 100 που απαιτούνται σε 50 ή και λιγότερα, για να έχουν το δικαίωμα τακτικής επιδότησης από τον ΟΑΕΔ οι εποχιακά εργαζόμενοι στα τουριστικά επαγγέλματα, όπως ίσχυε το 2020.

Θα στηρίξει οικονομικά όσους δεν βρήκαν δουλειά φέτος, καθώς υπάρχουν ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης που δεν επαναλειτούργησαν; 

Ακόμη, προτίθεται να στηρίξει οικονομικά αυτούς που, ενώ είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης, δεν επαναπροσλήφθηκαν παρότι οι επιχειρήσεις λειτούργησαν;

Πότε θα δοθεί λύση με τα ένσημα των μονομερών αναστολών σύμβασης του 2020 και του 2021, καθώς μέχρι σήμερα δεν είναι ενημερωμένη η ασφαλιστική ιστορία των εργαζομένων, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στη λήψη παροχών από τον ΕΦΚΑ; 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί