Πράσινοι: Αλληλεγγύη στις αφγανές γυναίκες!

Κάλεσμα στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 6:30μμ μπροστά στη βουλή

Ανακοίνωση των Πρασίνων:

Με την τραγική λίστα της έμφυλης βίας στη χώρα μας να μεγαλώνει διαρκώς και θρηνώντας μόνο το 2021 στην Ελλάδα 11 θύματα Γυναικοκτονίας, οι Πράσινοι στηρίζουμε τις γυναικείες οργανώσεις που απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στη Βουλή την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021 στις 6:30 μ.μ, ως ένδειξη αλληλεγγύης στον αφγανικό λαό και τις αφγανές γυναίκες, οι οποίες βρίσκονται υπό την άμεση απειλή της εφαρμογής μιας εξαιρετικά αυστηρής ερμηνείας του νόμου της Σαρία, που πρακτικά σημαίνει στέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, εξευτελισμούς και μεγάλους κινδύνους για τη ζωή τους.

Προσυπογράφουμε το Ψήφισμα μαζί με όλες τις γυναικείες οργανώσεις και φεμινιστικές συλλογικότητες, το οποίο μετά το τέλος της συγκέντρωσης θα επιδοθεί στον πρωθυπουργό και στα κόμματα της Βουλής.

Το Αφγανιστάν είναι μπροστά σε μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Κάτω από αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες:

 • Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Αφγανικό λαό και ιδιαιτέρως στις Αφγανές γυναίκες και τα κορίτσια, που σήμερα βρίσκονται στο στόχαστρο των Ταλιμπάν και τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ζωές τους βρίσκονται σε κίνδυνο.
 • Ζητάμε από τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και φυσικά την Ελληνική Κυβέρνηση, αντί να υψώνουν φράχτες που χωρίζουν τους ανθρώπους, να υποδεχτούν με ασφαλείς, απλές και νόμιμες διαδικασίες, όσες γυναίκες προσφύγισσες από το Αφγανιστάν απευθυνθούν στις αντίστοιχες πρεσβείες, ώστε να μην πέφτουν στα δίχτυα των κυκλωμάτων διακίνησης προσφύγων και σωματεμπορίας.
 • Καταδικάζουμε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, των εθνικών μειονοτήτων και όλου του αφγανικού λαού. Αρνούμαστε όμως να αποδεχτούμε να γίνουν οι Αφγανές γυναίκες εργαλείο που θα δικαιολογήσει με οποιονδήποτε τρόπο πολέμους, συγκρούσεις και ιμπεριαλιστικές τακτικές.
 • Ζητάμε από την παγκόσμια κοινότητα να λάβει μέτρα για: την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών στην περιοχή, χωρίς αποκλεισμούς λόγω φύλου, την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και όλων των Αφγανών πολιτών και την προστασία των προσφύγων.
 • Δηλώνουμε τη δέσμευση μας να στηρίξουμε τα κινήματα των Αφγανών γυναικών και τα αιτήματά τους, που είναι Ειρήνη, Δημοκρατία, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Σχετικά Άρθρα

2 Thoughts to “Πράσινοι: Αλληλεγγύη στις αφγανές γυναίκες!”

 1. Να μην τους έχουμε ανάγκη... Μόνο τότε δεν θα είμαστε Ταλιμπάν.

  Είσαι μαζί του για την κοινωνική και οικονομική προστασία; Θα προτιμούσες να είσαι χωρίς αυτόν, αν είχες οικονομική ανεξαρτησία και κοινωνική θέση; Αν ρωτήσουμε τις Ελληνίδες και μας απαντήσουν ειλικρινά, θα καταλάβουμε ότι είμαστε περίπου σαν το Αφγανιστάν… Είναι θλιβερό και εξοργιστικό, γιατί θεωρείται φυσιολογικό να εξαρτάσαι, οι ίδιες οι γυναίκες συχνά το θεωρούν φυσιολογικό… Θα ήθελα για μια μέρα να έμεναν όλοι οι άντρες απένταροι, να βλέπαμε τότε τι θα γινόταν… δε

 2. Και όσες δεν πωλούνται;

  Παράλληλα με τη στήριξη στις γυναίκες του Αφγανιστάν πρέπει να χτυπάει ο κώδωνας του κινδύνου για τις γυναίκες της Ελλάδας… Η κατάσταση στην κοινωνία και στην εργασία είναι τόσο κακή που οι γυναίκες που δεν έκαναν “σωστές επιλογές”, δήλαδή δεν επέλεξαν σύντροφο με βάση το πορτοφόλι και την κοινωνική θέση, αναρωτιούνται μήπως κάτι έχασαν… Οι ευκαιρίες για ανεξαρτησία είναι τόσο ισχνές που θα αρχίσουμε όλες να ζηλεύουμε τη μοίρα της Ολυμπίας Χοψονίδου που επειδή ήταν όμορφη παντρεύτηκε το Σπανούλη και είναι χαρούμενη νοικοκυρά πολύτεκνη μητέρα. Το χαρτζηλίκι είναι καλό! Μόνο που δεν είμαστε όλες έτσι… Με το πορτοφόλι μπορεί να κερδίσεις το κορμί μιας γυναίκας, την ψυχή της όμως ποτέ…

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί