Επίθεση ακροδεξιών στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Χτύπησαν μαθήτρια, μέλος του 15μελούς, επειδή τους κατήγγειλε

Εισαγγελική παρέμβαση…μετά από 2 μέρες ζητά η Κεραμέως

Πρωτοφανή είναι τα όσα συμβαίνουν στο σχολικό συγκρότημα του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης εδώ και δύο ημέρες. Μετά τη νέα βίαιη επίθεση ακροδεξιών, που φώναζαν χρυσαυγίτικα συνθήματα εναντίον της μεγάλης αντιφασιστικής συγκέντρωσης σήμερα το πρωί, μαθήτρια του σχολείου και μέλος του 15μελούς κατήγγειλε ότι κουκουλοφόροι μέσα στο σχολείο την χτύπησαν, την κλώτσησαν και την έβγαλαν από το σχολείο.

Δείτε: Άγρια επίθεση ακροδεξιών σε αντιφασίστες έξω από σχολείο – Μαχαίρωσαν και χτύπησαν κόσμο (Βίντεο)

Η Χρυσή Αυγή πίσω από την επίθεση κατά φοιτητών σε σχολείο

Νέα επίθεση ακροδεξιών στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης (βίντεο)

Η μαθήτρια βγήκε από το σχολικό συγκρότημα κλαίγοντας με λυγμούς. Έντονη ήταν η αντίδραση των συγκεντρωμένων. «Ντροπή σας, αίσχος» φώναζαν προς τους ακροδεξιούς που παραμένουν εντός του σχολείου, αλλά και προς τους καθηγητές, που κλείδωναν την πόρτα του σχολικού συγκροτήματος. «Νομίζετε ότι θα αφήσουμε τα σχολεία στους φασίστες;» τόνιζαν με ένταση.

Η Ιουλία Βαφειάδου, μέλος του 15μελούς, φαίνεται ότι στοχοποιήθηκε καθώς νωρίτερα είχε μιλήσει στον ΑΝΤ1 για τα όσα προηγήθηκαν στα επεισόδια της Δευτέρας. Όπως είπε, «χθες το πρωί ομάδα μαθητών μέσα από το σχολείο, με εξωσχολικούς από όσο ξέρουμε – και έχουμε δει άλλους ανθρώπους- επιτέθηκαν στους φοιτητές που ήρθαν να κάνουν διαμαρτυρία, γιατί την προηγούμενη εβδομάδα όταν ήρθαν να μοιράσουν φυλλάδια φοιτητικών συλλόγων, οι μαθητές τους ξαναεπιτέθηκαν -πάλι με βίαιο τρόπο».

Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι οι εξωσχολικοί ήταν μέσα στο σχολικό κτίριο, μαζί με την ομάδα των μαθητών, λέγοντας «από όσο ξέρουμε, ναι … ήταν κουκουλοφορεμένοι, με κράνη, με ξύλα».

«Είναι γενικώς κατακριτέο συμβάν από το σχολείο μας, δεν έχει καμία σχέση με το σχολείο, την μάθηση, την εκπαίδευση, όλα αυτά που πρέπει να υπάρχουν μέσα σε αυτά τα κτίρια, είναι γεγονότα που πρέπει να μένουν εκτός … Μία μερίδα ανθρώπων δεν μπορεί να δώσει “τίτλο” σε ένα ολόκληρο κτίριο, με μία άλφα ιστορία πίσω του, που αγωνίζεται τόσα χρόνια για άλλα πράγματα» τόνισε.

Εισαγγελική παρέμβαση…μετά από 2 μέρες

Από την πλευρά της η Νίκη Κεραμέως εδέησε σήμερα να τοποθετηθεί ζητώντας με αναφορά της στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης την παρέμβασή του για τα επεισόδια, καθώς «βίαιες συμπεριφορές σαν αυτές που σημειώθηκαν στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές»

Ωστόσο, κουβέντα δεν υπάρχει στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για τις προκλήσεις των χρυσαυγιτών, παρά το γεγονός ότι από το πρωί φαίνονται στα σοκαριστικά βίντεο να χαιρετούν ναζιστικά εντός σχολικού κτιρίου.

Στο ίδιοι πλαίσιο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Αλέξανδρος Κόπτσης, υποσχέθηκε μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο πως «το σχολείο θα ανοίξει άμεσα, θα λυθεί το θέμα με την παρέμβαση όλων των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων». Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, «όλος ο μηχανισμός των στελεχών της εκπαίδευσης είναι επί ποδός και συμβάλλει στην επίλυση».

«Το θέμα δεν είναι αμιγώς παιδαγωγικό. Ξεφεύγει από τα όρια του υπουργείου Παιδείας εκεί που έχει φτάσει. Εμείς, όμως, επειδή διαμορφώνουμε συνειδήσεις, διαμορφώνουμε χαρακτήρες, θέλουμε ένα ανοιχτό σχολείο, που θα εγγυάται την ασφάλεια των μαθητών μας αλλά και την απαρέγκλιτη τήρηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, είμαστε εκεί με τα στελέχη μας, παίρνουμε όλα τα μέτρα, διαφυλάσσουμε πρωτίστως την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών», είπε.

(οι ναζιστικοί χαιρετισμοί που δεν είδε η υπουργός Παιδείας)

Πυρά από Φίλη και Δελή

Το θέμα τέθηκε ύστερα στη Βουλή, κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, από τον Νίκο Φίλη και τον Ιωάννη Δελή.

«Το βαρύ κλίμα στην εκπαίδευση, δυστυχώς επιβαρύνεται και από αυτά που έγιναν χθες στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης. Φασιστικές συμμορίες με ορμητήρια σχολεία της Σταυρούπολης επιτέθηκαν σε φοιτητές. Περιμένουμε μια καταδίκη από το υπουργείο. Το ξαναλέω, μια καταδίκη. Ένα μέτρο. Να δούμε τι έχει συμβεί ακριβώς. Όπως επίσης περιμένουμε να υπάρξει απάντηση αν έχει γίνει διοικητική έρευνα για το πως διέρρευσαν τα προσωπικά δεδομένα των νηπίων τα οποία δημοσιοποίησε κατά τρόπο προκλητικό και αναίσχυντο ο κ. Μπογδάνος», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σας ζητήσαμε ρητή και απερίφραστη καταγγελία για τη φασιστική επιδρομή στη Σταυρούπολη. Βγήκαν από το σχολείο με καδρόνια τραμπούκοι, με τις ευλογίες της Χρυσής Αυγής. Έβγαλε ανακοίνωση η Χρυσή Αυγή για το θέμα. ‘Ακουσα μια γενικόλογη τοποθέτηση από την κυρία υπουργό ότι καταδικάζει οποιαδήποτε διακοπή μαθήματος. Αυτό είναι συνέβη στη Σταυρούπολη; Διακοπή μαθήματος; Δεν είδατε φωτογραφίες; Δεν είδατε τα ΜΜΕ, τις τηλεοράσεις; Δεν έχετε την τόλμη να καταδικάσετε μια κίνηση, η οποία έγινε με τις ευλογίες της Χρυσής Αυγής, τον τραμπουκισμό που σήμερα είναι σε εξέλιξη; Τόσο πολύ λοιπόν είστε προσδεδεμένοι στο άρμα της ακροδεξιάς; για τα ψηφουλάκια; αυτή είναι η πολιτική σας; Αρνείστε να πείτε κάτι για τον Μπογδάνο;» πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτό το πράγμα και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, «επειδή στη Βουλή πρέπει να αντανακλάται και η επικαιρότητα, αυτή τη στιγμή, αυτή τη στιγμή που μιλάμε στο ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης γίνονται νέες επιθέσεις φασιστικών ομάδων στους συγκεντρωμένους φοιτητές και τους μαθητές και νομίζω ότι είναι καιρός πια το υπουργείο να πάρει θέση».

«Κυρία υπουργέ, δεν μιλάμε για μια απλή διακοπή μαθημάτων στη Σταυρούπολη, αυτή τη στιγμή. Δεν μιλάμε για επεισόδια. Μιλάμε για επιθέσεις φασιστικών ομάδων ενάντια σε φοιτητές και μαθητές και πρέπει η κυβέρνηση, το υπουργείο σας, να πάρει θέση. Θα περιμένουμε στη δευτερολογία σας», είπε στη συνέχεια ο κ. Δελής.

«Απερίφραστα καταδίκασα. Μπορεί όχι με τον τρόπο που θα θέλατε εσείς και με τις λέξεις που θα θέλατε εσείς να χρησιμοποιήσω. Και δεν χαρακτήρισε ατολμία τη δική μου δήλωση», απάντησε η κ. Μακρή και πρόσθεσε: «Είμαι απλώς προνοητική ως δικηγόρος και δεν θέλω να πάρω θέση για πράγματα που δεν γνωρίζω από μέσα. Η καταδίκη μου είναι απερίφραστη και υποθέτω ότι οι κατηγορίες για συμπόρευση με τη Χρυσή Αυγή ή με κάποιους άλλους δεν έχει αποδέκτη εμένα. Είμαι σίγουρη ότι δεν το είπατε για εμένα. Αν το είπατε διευκρινίστε το και θα επανέλθω».

ΣΥΡΙΖΑ: Τα υπ. Παιδείας και Προ.Πο. παρακολουθούν τους νεοναζί

Νωρίτερα, τα γεγονότα καταδίκασε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνοντας πως «εδώ και δύο μέρες, με την κάλυψη της Χρυσής Αυγής, νεοναζί έχουν μετατρέψει λύκειο στη Σταυρούπολη σε πεδίο μάχης. Σήμερα ανενόχλητοι κατάφεραν να εκτοξεύουν ακόμα και μολότοφ εναντίον της αντιφασιστικής συγκέντρωσης, υπό τα αδιάφορα βλέμματα διμοιρίας των ΜΑΤ».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «τα υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη απλά παρακολουθούν τους νεοναζί να μετατρέπουν σχολείο σε ορμητήριο» σημειώνοντας πως «η αναβάθμιση της ακροδεξιάς της πτέρυγας και η ανοχή ακόμα και της δημοσιοποίησης ονομάτων νηπίων με μεταναστευτική καταγωγή από βουλευτή της δίνει χώρο στους νεοναζί και ανοίγει το δρόμο για πιο επιθετικές ενέργειες από τη μεριά τους».

«Η ηγεσία των νεοναζί μπορεί να είναι φυλακή, το δηλητήριο όμως του ρατσισμού και του φασισμού είναι ακόμα εδώ». Υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή έκρηξη νεοναζιστικής βίας» αναφέρει.  «Η κοινωνία θα παλέψει και θα νικήσει ξανά τους νεοναζί, ούτε βήμα πίσω» καταλήγει.

ΚΚΕ: Εγκληματική επίθεση χρυσαυγίτικων και ναζιστικών ομάδων

Το Κομμουνιστικό κόμμα κατήγγειλε «την εγκληματική επίθεση χρυσαυγίτικων, εθνικιστικών και ναζιστικών ομάδων με ξύλα, λοστάρια, πέτρες, ακόμα και βόμβες μολότοφ, μέσα από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, ενάντια σε γονείς, μαθητές και φοιτητές».

Το ΚΚΕ χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της αστυνομίας τονίζοντας ότι «την ώρα της επίθεσης των φασιστικών ομάδων οι αστυνομικές δυνάμεις απωθούσαν ρίχνοντας χημικά και δακρυγόνα τους γονείς, τους μαθητές και τους φοιτητές και έκαναν πλάτη στις φασιστικές δυνάμεις», και καταλογίζει ευθύνες στη διεύθυνση του σχολείου και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, γιατί, όπως τονίζει, «με την ανοχή τους το σχολείο μετατράπηκε σε ορμητήριο των φασιστών με τους μαθητές που πήγαν το πρωί να κάνουν το μάθημά τους να βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στο κτήριο».

Το κόμμα ζητάει από την κυβέρνηση να αναλάβει τώρα τις ευθύνες της και καλεί στο συλλαλητήριο που οργανώνουν φοιτητικοί σύλλογοι και φορείς, το απόγευμα, στην πλατεία Τερψιθέας.

Νέα διαμαρτυρία το απόγευμα

Tο αντιφασιστικό κίνημα απαντά δυναμικά με οργανώσεις και συλλογικότητας της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου να καλούν σε ακόμα σε κινητοποίηση σήμερα, στις 18.30, στην Πλατεία Τερψιθέας της Σταυρούπολης.

«Οι μαθητές του ΕΠΑΛ και όλων των σχολείων της Σταυρούπολης, η νεολαία της Δυτικής Θεσσαλονίκης έχουμε πείρα, θα απομονώσουμε από τα σχολεία και τη γειτονιά μας τους φασίστες, όπως έχουμε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν», σχολίασε χθες η Τομεακή Οργάνωση Δυτικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Aκολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση της Ε΄  ΕΛΜΕ  Θεσσαλονίκης:                                                                          

Έξω οι φασίστες από τα σχολεία

Συγκέντρωση Τετάρτη 29/9, 18.30 στην πλατεία Τερψιθέας, στη Σταυρούπολη

Το Δ.Σ. καταγγέλλει την φασιστική επίθεση που δέχθηκαν μέλη Φοιτητικών Συλλόγων έξω από το συγκρότημα των ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Οι φοιτητές και ενώ μοίραζαν τις αποφάσεις των συλλόγων τους έξω από τα σχολεία καταγγέλλοντας επίθεση που δέχθηκαν καθώς μοίραζαν ανακοίνωσή τους για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και την τράπεζα θεμάτων, δέχθηκαν αποτροπιαστική επίθεση.

Περίπου 30 άτομα, μεταξύ αυτών και μαθητές, με κουκούλες και καλυμμένα τα πρόσωπά τους, φέροντας πέτρες, λοστούς, μαχαίρια, πυρσούς και άλλα αντικείμενα βγήκαν μέσα από το χώρο των  σχολείων  και επιτέθηκαν προς το μέρος των φοιτητών, αλλά και μαθητών που ήταν έξω από τον αύλειο χώρο του σχολείου. Προκάλεσαν πυρκαγιά και στο χώρο του κτηρίου και καταστράφηκαν αυτοκίνητα εκπαιδευτικών, ενώ δέχτηκαν και προπηλακισμούς.

Μόλις 1 χρόνος μετά από την καταδίκη της Χ.Α. και οι φασίστες ήδη προσπαθούν να ξαναβγούν στην επιφάνεια, μέσα από το ζήτημα που αφορά τους εμβολιασμούς, τους μαθητικούς αγώνες για να προωθήσουν τις αντιλήψεις της μισαλλοδοξίας, του εθνικισμού και του ρατσισμού. Τα συγχαρητήρια νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής σε όσους χτυπούσαν και μαχαίρωναν δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τις μεθοδεύσεις και τους στόχους τους.  Μαζεύτηκαν για να επιτεθούν στους αγωνιζόμενους φοιτητές και μαθητές και να σπείρουν το φόβο.

Η επίθεση των φασιστών ενάντια σε φοιτητές που μοίραζαν αντιφασιστικές ανακοινώσεις δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός. Είναι πρόσφατα τα περιστατικά, όπου εθνικιστές έκαναν παρέμβαση σε σχολεία της ανατολικής Θεσσαλονίκης (Πυλαία). Στο παρελθόν έχουν ξαναγίνει παρόμοια γεγονότα με τους φασίστες να επιτίθενται να τρομοκρατούν μαθητές και εκπαιδευτικούς που δεν ανέχονται πρακτικές βίας μέσα στα σχολεία.

Οι εκπαιδευτικοί, οι φοιτητές και οι μαθητές έχουν δείξει ότι δεν υποχωρούν και δεν τρομοκρατούνται από τέτοια θρασύδειλα χτυπήματα. Η πάλη ενάντια στο φασισμό είναι βαθιά ριζωμένη στους αγώνες του λαού και της νεολαίας. Ένα χρόνο μετά τη δίκη της Χρυσής Αυγής, δε θα επιτρέψουμε στους φασίστες να σηκώσουν κεφάλι στις γειτονιές, τα σχολεία και τις σχολές. Οι φασιστικές πρακτικές δεν έχουν χώρο πουθενά. Οκτώ χρόνια μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο αγώνας ενάντια στο φασισμό δίνεται καθημερινά εκεί που οι φασίστες επιτίθενται ξανά στους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας.

Οι εκπαιδευτικοί, οι  φοιτητές και οι εργαζόμενοι δεν ξεχνάμε! Γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει φασισμός. Σημαίνει μίσος για το διαφορετικό, ξενοφοβία, ρατσισμός, συντήρηση των πιο σκοταδιστικών απόψεων που έχει γεννήσει η ανθρωπότητα. Σημαίνει επιθέσεις σε μετανάστες εργαζόμενους όπως οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες, σε πρωτοπόρους συνδικαλιστές, δολοφονίες όπως του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν.

Ως εκπαιδευτικοί γνωρίζουμε ότι ιδιαίτερα στη Δυτική Θεσσαλονίκη, φασιστικές ομάδες παρεμβαίνουν και επηρεάζουν μαθητές. Η φτώχεια, η ανέχεια, η εξαθλίωση, η απουσία οράματος και προοπτικής, η ανάγκη για επιβεβαίωση και δύναμη μπροστά στα πολλαπλά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν, αλλά και ο αυταρχισμός και η καταστολή αποτελούν λίπασμα για τη διάδοση των φασιστικών ιδεών. Σε μια στιγμή που οι ταξικοί φραγμοί εντείνονται και τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ο φασισμός είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα της πολιτικής που θέλει τον λαό αμόρφωτο και φθηνό εργατικό δυναμικό.  Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής έχει ήδη ερημώσει πολλές πανεπιστημιακές σχολές, ενώ πολλοί μαθητές πετιούνται και εκτός Λυκείου. Το μέλλον που ετοιμάζουν για την πλειοψηφία των μαθητών είναι να γίνει ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό χωρίς μόρφωση σήμερα, χωρίς εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα αύριο.

Μέσα στα σχολεία καθημερινά οι εκπαιδευτικοί προσπαθούμε να αντιπαλέψουμε τις φασιστικές και ναζιστικές ιδέες και πρακτικές, αντιμετωπίζοντας με παιδαγωγικό τρόπο όλους τους μαθητές μας. Όμως, η βία και οι φασιστικές πρακτικές και όσοι τις ασκούν αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή και την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών  και δεν έχουν καμία θέση μέσα στον σχολικό χώρο. Έφτασε επιτέλους η ώρα το Υπουργείο Παιδείας, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να αναλάβουν την ευθύνη τους.

Δεν θα επιτρέψουμε σε φασιστικές ομάδες και μορφώματα να προωθούν την εγκληματική τους ιδεολογία στο χώρο του σχολείου. Με κοινό αγώνα εκπαιδευτικών, φοιτητών και μαθητών θα τους δώσουμε την απάντηση που πρέπει και θα τους απομονώσουμε.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς σε συγκέντρωση την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου στις 18.30 στην πλατεία Τερψιθέας, στη Σταυρούπολη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί