Η Χρυσή Αυγή πίσω από την επίθεση κατά φοιτητών σε σχολείο

Η Χρυσή Αυγή φαίνεται να συνδέεται με την οργανωμένη εγκληματική επίθεση κατά φοιτητών και φοιτητριών έξω από το 1ο – 2ο ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης.

Δείτε: Άγρια επίθεση ακροδεξιών σε αντιφασίστες έξω από σχολείο – Μαχαίρωσαν και χτύπησαν κόσμο (Βίντεο)

Η εγκληματική νεοναζιστική οργάνωση με ανακοίνωσή της έδωσε «συγχαρητήρια» στους δράστες που βγήκαν αιφνιδιαστικά από το σχολείο και εφόρμησαν με κουκούλες, μαχαίρια, πυρσούς και καδρόνια. Στην ανακοίνωσή της, με την οποία επιβεβαιώνεται η ακροδεξιά ταυτότητα των δραστών, κάνει λόγο για «αντίδραση μαθητών απέναντι σε συνονθυλεύματα κομμουνιστικών και αναρχικών μορφωμάτων».

Το χρονικό

Σήμερα Τρίτη, μέλη φοιτητικών παρατάξεων που ανήκουν στο σχήμα των ΕΑΑΚ είχαν προγραμματίσει ειρηνική διαμαρτυρία έξω από τη σχολική μονάδα, καταγγέλλοντας ότι την προηγούμενη εβδομάδα και στο πλαίσιο ενημερωτικής τους δράσης (μοίρασμα φυλλαδίων) έξω από σχολεία, με αφορμή την επέτειο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, δέχθηκαν επίθεση από άτομα που ανήκουν στον χώρο της ακροδεξιάς.

Την ώρα που οι φοιτητές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σχολείο κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, άτομα με κουκούλες και καλυμμένα τα πρόσωπά τους, φέροντας πέτρες, καδρόνια και άλλα αντικείμενα επιτέθηκαν ως άλλο τάγμα εφόδου προς το μέρος των φοιτητών. Επίσης χτύπησαν με κοντάρια τους φοιτητές, με αποτέλεσμα δύο εξ’ αυτών να έχουν τραυματιστεί στο κεφάλι. Σύμφωνα με το thesstoday.gr, οι επιτιθέμενοι είχαν και σουγιά.

«Μας επιτέθηκαν με ρόπαλα, κράνη και σιδερογροθιές, τα οποία έκρυβαν μέσα στο σχολείο. Φαίνεται πως ο αγώνας ενάντια στον φασισμό δεν τελείωσε με την καταδίκη της Χρυσης Αυγής», ανέφεραν μετά την λήξη του επεισοδίου εκπρόσωποι των φοιτητών, καλώντας σε «αντανακλαστική αντιφασιστική κινητοποίηση» στη Σταυρούπολη εντός της ημέρας. Μία ώρα μετά τη λήξη του επεισοδίου διαπιστώθηκε η παρουσία καπνού στην ταράτσα του σχολείου και έσπευσε όχημα της πυροσβεστικής, χωρίς όμως να εντοπίσει εστία πυρκαγιάς.

Μετά την επίθεση οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία. Το περιστατικό ερευνάται από τη διεύθυνση ασφάλειας της αστυνομίας, ώστε να διαπιστωθεί, μεταξύ άλλων, αν τα άτομα που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και επιτέθηκαν στους φοιτητές, ανήκουν στους μαθητές του σχολείου.

Καταδίκη από τους Φοιτητικούς Συλλόγους και κάλεσμα σε συγκέντρωση

Από τη μεριά τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης με σύνθημα «καμία ανοχή και συμβιβασμός με το φασισμό» και «έξω οι φασίστες από τα σχολεία, τις σχολές,τις γειτονιές μας!», καταδικάζουν απερίφραστα την επίθεση που δέχθηκαν μέλη τους έξω από σχολεία της Σταυρούπολης. Προχωρούν μάλιστα σε μαζικό συλλαλητήριο, την Τετάρτη 29/9 στις 18:30 στην πλατεία Τερψιθέας και καλούν όλους τους μαζικούς φορείς, τα σωματεία, τις ενώσεις γονέων, τις ΕΛΜΕ να πάρουν καταδικαστικές αποφάσεις, να συμμετέχουν σε μαζική κινητοποίηση – απάντηση σε κάθε τέτοια προβοκάτσια.

Αντιδράσεις από τα κόμματα

Νίκος Φίλης: Οι φασίστες ξανασηκώνουν κεφάλι

Δήλωση για την φασιστική επίθεση στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολη εξέδωσε ο Νίκος Φίλης τονίζοντας ότι «εξοργίζουν και ανησυχούν οι εικόνες φασιστών, πιθανότατα όπως διαβάζω μελών της μαθητικής κοινότητας του 1ου και του 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη, να επιτίθενται με μαχαίρια και καδρόνια σε φοιτητές που μοίραζαν αντιφασιστικές προκηρύξεις».

Και συνεχίζει: «Μάλιστα η αρχή είχε γίνει την περασμένη εβδομάδα, όταν και πάλι κουκουλοφόροι φασίστες, οι ίδιοι προφανώς, είχαν επιτεθεί σε φοιτητές που μοίραζαν προκηρύξεις στην επέτειο της δολοφονίας Φύσσα. Δεν επρόκειτο δηλαδή για μια τυχαία επίθεση, αλλά για μια σχεδιασμένη -όπως δείχνει και το μέγεθος- απόπειρα υπενθύμισης ότι η Χρυσή Αυγή και ο φασισμός έχουν ακόμα ρίζες στην κοινωνία. Και διάλεξαν γι’ αυτό την επέτειο Φύσσα. Την απαρχή της καταδίκης της εγκληματικής οργάνωσης.

Αλλά το πιο εξοργιστικό είναι ότι οι φασίστες μπήκαν στη συνέχεια ανενόχλητοι στο σχολείο τους. Κυκλοφορούν δηλαδή αυτή τη στιγμή ανενόχλητοι, ανάμεσα σε ανύποπτους συμμαθητές τους. Με τα καδρόνια και τα μαχαίρια; Τι πράττει η διεύθυνση του σχολείου; Ποιες οδηγίες έχει πάρει από την περιφερειακή διεύθυνση και το υπουργείο; Πότε θα ενημερωθούν οι γονείς των υπολοίπων μαθητών; Πώς θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι δράστες και κυρίως οι ενήλικοι ηθικοί αυτουργοί των εγκλημάτων τους; Ακόμα μια φορά: ο φασισμός έχει πολλά κεφάλια. Η ήττα του δεν είναι ποτέ αυτονόητη και ανέξοδη. Χρειάζεται αγώνας παντού, σε δρόμους, σχολεία, εργασιακούς και κοινωνικούς χώρους. Χρειάζονται απαντήσεις σε ό,τι τον γεννά σε κάθε συγκυρία, ξεκινώντας σήμερα, όπως το 2012, από τις ρατσιστικές επιθέσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες».

Μέρα25: Ούτε στη Σταυρούπολη, ούτε και στα σχολειά, να ξεριζώσουμε το φασισμό από κάθε εστία και κάθε γειτονιά

Από τη μεριά του και ο εκπροσώπος Τύπου Μιχάλης Κριθαρίδης σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι «δεν θα ανεχτούμε ποτέ ξανά τάγματα εφόδου να εφορμούν, ούτε στη Θεσσαλονίκη, ούτε και πουθενά, τσακίζουμε και ξεριζώνουμε τον φασισμό σε κάθε εστία».

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «H επίθεση φασιστοειδών που βγήκαν μάλιστα μέσα από το σχολείο στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, με κουκούλες, κράνη, λοστούς, μαχαιριά και κοντάρια, εναντίον φοιτητών και φοιτητριών σε αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από σχολείο, είναι αποκρουστική και ανατριχιαστική, ενώ μας θυμίζει το χρέος που έχουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στον φασισμό και τις πολιτικές που τον γεννούν, τον συντηρούν και τον θρέφουν.

Οι αντιφασίστες φοιτητές και φοιτήτριες ήδη απαντούν με συγκέντρωση σήμερα στις 18.30 το απόγευμα στην πλατεία Τερψιθέας, την οποία πρέπει να αγκαλιάσει φαρδιά – πλατιά η κοινωνία και ιδίως η νεολαία. Είναι προφανές πως οι ιδέες της Χρυσής Αυγής ένα χρόνο μετά την καταδίκη της ως εγκληματικής οργάνωσης, συνεχίζουν να δηλητηριάζουν τις κοινωνίες μας, ακόμα και τα σχολειά μας. Η απάντηση μας, της κοινωνίας, των κινημάτων και των οργανώσεων πρέπει να είναι μαζική, ηχηρή και δυναμική. Δεν θα ανεχτούμε ποτέ ξανά τάγματα εφόδου να εφορμούν, ούτε στη Θεσσαλονίκη, ούτε και πουθενά, τσακίζουμε και ξεριζώνουμε τον φασισμό σε κάθε εστία».

ΚΝΕ: Έξω οι φασίστες από τη Δυτική Θεσσαλονίκη και τη Σταυρούπολη

Αλλά και η Τομεακή Οργάνωση Δυτικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ καταγγέλλει την επίθεση περιθωριακών, ακροδεξιών-φασιστικών στοιχείων σε φοιτητές, μέλη φοιτητικών συλλόγων την Τρίτη 28/9 έξω από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Όπως σημειώνει, «η επίθεση με καδρόνια, λοστούς και φωτοβολίδες από κουκουλοφόρους που βγήκαν μέσα από το προαύλιο του σχολείου είναι μια απαράδεκτη εικόνα, δεν έχει καμία σχέση με τους μαθητές, τα Μαθητικά Συμβούλια και τις δίκαιες διεκδικήσεις τους. Πόσο μάλλον σε σχολεία τα οποία όλο το προηγούμενο διάστημα πρωτοστατούν στην οργάνωση του αγώνα των μαθητών στην περιοχή».

Μεταξύ άλλων προσθέτει ότι «απομονώνουμε τους φασίστες και τους εθνικιστές από τα σχολεία και τις γειτονιές μας, του στέλνουμε εκεί όπου ανήκουν στο περιθώριο της κοινωνίας και τα σκουπίδια της ιστορίας! Οι φασίστες και στη Δυτική Θεσσαλονίκη θα μείνουν κρυμμένοι στις φωλιές τους κάτω από τη μαζική απομόνωση λαού και νεολαίας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί