Οικοδόμοι Ηρακλείου: Άμεση και επιτακτική η αντισεισμική θωράκιση

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι Οικοδόμοι Ηρακλείου, σχετικά με την έντονη σεισμική δραστηριότητα που σημειώνεται σήμερα στην Κρήτη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Ο νέος ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε σήμερα το πρωί με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι και έγινε αισθητός σε όλο το Ηράκλειο, αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο απροστάτευτος είναι ο λαός μας απέναντι στα φυσικά φαινόμενα. 

Η Κρήτη όπως και πολλές περιοχές της χώρας,  παραμένουν στην ουσία αθωράκιστες απέναντι σε ένα μεγάλο σεισμό, την ώρα που η Ελλάδα είναι πιο σεισμογενής χώρα στην Ευρώπη και η 6η παγκόσμια, την ώρα που έχουν υπάρξει καταστροφικοί σεισμοί στο παρελθόν.

Ο σεισμός υπενθυμίζει με τον πιο οξυμμένο τρόπο το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης. Μεγάλος αριθμός κτιρίων, όπως σχολεία, νοσοκομεία, κατοικίες, εργατικοί χώροι, βρίσκονται εκτός των αντισεισμικών προδιαγραφών ασφαλείας. Ακόμα και μεγάλος αριθμός κτιρίων που έχουν κηρυχθεί διατηρητέα χωρίς όμως να γίνεται το παραμικρό για να διασωθούν και με αποτέλεσμα καθημερινά να αποτελούν θανάσιμες παγίδες. 

Εσκεμμένα η συζήτηση εστιάζεται στο φυσικό φαινόμενο του σεισμού, ενώ υποβαθμίζονται οι μεγάλες ελλείψεις όσον αφορά στην αντισεισμική προστασία, ελλείψεις που δε δικαιολογούνται από το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνικής.

Η πραγματικότητα αυτή, είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής που ακολούθησαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ).  Επί δεκαετίες οι κυβερνήσεις αυτές εφαρμόζουν μια εγκληματική πολιτική, που αντιμετωπίζει την αντισεισμική προστασία με τους νόμους της ελεύθερης αγοράς, με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι με τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.

Η αντισεισμική θωράκιση της χώρας, η προστασία των κατοίκων και της περιουσίας τους από τους σεισμούς, αποτελεί σημαντικό έργο υποδομής άμεσης προτεραιότητας.

Η σημερινή κατάσταση αναδεικνύει τις χρόνιες εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων του κεφαλαίου. Από τα περίπου τέσσερα εκατομμύρια των κτιρίων της χώρας, το 80% χτίστηκαν πριν το 1985. Δηλαδή, είτε χωρίς αντισεισμικό κανονισμό (πριν το 1959), είτε με ανεπαρκή αντισεισμικό κανονισμό (1960 – 1985). Το 50% των σχολείων της χώρας έχει χτιστεί πριν το 1985. Μέχρι το καλοκαίρι του 2012 μόνο στο 15% των δημόσιων κτιρίων πανελλαδικά είχε γίνει ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουν επισημάνει αυτά τα πολύ σοβαρά ζητήματα. Έχουν διατυπώσει προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις συγκεκριμένες προτάσεις τόσο για την αντισεισμική θωράκιση, όσο και για την αντιπλημμυρική προστασία, στηριζόμενη στο ότι υπάρχουν τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι τραγικές συνέπειες, γνωρίζοντας και βιώνοντας από πρώτο χέρι τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν.

Παρόλο, που οι προτάσεις μας δεν στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης, παρόλο που τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν μεγάλες ελλείψεις, παρόλο που κανένας δεν αρνείται την ορθότητά τους, καμία κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Όλοι χύνουν “κροκοδείλια δάκρυα” κατόπιν εορτής και τάζουν υποσχέσεις που στη συνέχεια δεν τις υλοποιούν

Απαιτούμε άμεσα από την κυβέρνηση:

  1. Να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να αποζημιωθούν οι πληγέντες για το σύνολο των καταστροφών που υπέστησαν από το σεισμό.
  2. Να υπάρξει άμεση μέριμνα για τη στέγασή τους.
  3. Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες τους. 
  4. Κατασκευή έργων αντισεισμικής θωράκισης με ευθύνη του κράτους χωρίς οικονομική επιβάρυνση του λαού.
  5. Ουσιαστικό και συνεχή έλεγχο, με ευθύνη του κράτους, της στατικής επάρκειας και ασφάλειας όλων των κτιρίων.
  6. Προσανατολισμό των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους στον έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης για την ουσιαστική και συνδυασμένη εφαρμογή των κανονισμών για την εργασιακή και δημόσια ασφάλεια.

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος και ταχεία ανάρρωση σε όλους τους τραυματισθέντες. 

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί