Γερμανικές εκλογές: Νικητές οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς – Οι συμμαχίες για την κυβέρνηση

Με όλες τις ψήφους να έχουν καταμετρηθεί από τις εφορευτικές επιτροπές, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αναδεικνύονται νικητές των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στη Γερμανία, μπροστά από τη συντηρητική παράταξη της απερχόμενης καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), σύμφωνα με τον ιστότοπο της εθνικής εκλογικής επιτροπής.

Το SPD συγκεντρώνει το 25,7% των ψήφων, το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ τα CDU/CSU έλαβαν 24,1% (–8,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές), σημείωσαν με άλλα λόγια τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία τους, έπειτα από 16 χρόνια στην κυβέρνηση.

Οι Πράσινοι καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό από ιδρύσεως του κόμματος, εξασφαλίζουν το 14,8% των ψήφων και αναδεικνύονται σε τρίτη δύναμη της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής.

Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) βελτιώνει τη θέση του, συγκεντρώνοντας το 11,5% των ψήφων. Το ξενοφοβικό, ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πέφτει από την τρίτη στην πέμπτη θέση, με το 10,3% των ψήφων. Το κόμμα Η Αριστερά πέφτει στο 4,9%.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Πόλος σταθερότητας στην εποχή της κυρίας Μέρκελ, η Γερμανία εισέρχεται σε πολύ πιο απρόβλεπτη φάση, ενόψει των δύσκολων διαπραγματεύσεων ενόψει για να σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση είτε υπό τους Σοσιαλδημοκράτες, που κέρδισαν αλλά με μικρή διαφορά, είτε υπό τους συντηρητικούς.

Τα μετεκλογικά σενάρια

Ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι πολύ πιθανό να λήξει τους επόμενους μήνες έπειτα από εξαντλητικές διαβουλεύσεις. Οπότε η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ θα συνεχίσει να υπηρετεί την Γερμανία ως υπηρεσιακή.

Δείτε επίσης: Γερμανικές εκλογές: Θρίλερ με ισοπαλία Χριστιανοδημοκρατίας και Σοσιαλδημοκρατίας στο 25%

Ο συνασπισμός των κομμάτων που εν τέλει θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας  δεν έχει λήξει ακόμη. Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Το μόνο σενάριο που έχει λήξει είναι η απομόνωση της της Ακροδεξιάς (AFD) από τον θώκο της εξουσίας.

Το κυρίαρχο σενάριο είναι οι Σοσιαλδημοκράτες να σχηματίσουν κυβέρνηση με τους «γνώριμους» Χριστιανοδημοκράτες με τρίτο εταίρο ή τους Πράσινους ή τους Φιλελεύθερους. Το άλλο σενάριο που συγκεντρώνει και τις λιγότερες πιθανότητες είναι μία προοδευτική συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατίας, Πρασίνων και Αριστεράς.

Βέβαια, η τελευταία προοπτική έχει δύο προβλήματα για τον Σολτς. Καταρχάς θα εξωθήσει τη Χριστιανοδημοκρατία στην αντιπολίτευση, υποσκάπτοντας την κυβέρνηση του. Δεύτερον, η Αριστερά έχει βρεθεί στο στόχαστρο της Χριστιανοδημοκρατίας και θα δημιουργήσει πολλούς πονοκεφάλους στον Σολτς.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί