Θεοδωρίδου – Θεμιστοκλέους: Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου για τους εμβολιασμούς

Πραγματοποιήθηκε η σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό, στο Υπουργείο Υγείας, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Όπως υπενθύμισε η κ. Θεοδωρίδου, στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση, για τους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς, 6 έως 8 μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε, η τρίτη δόση είναι προαιρετική και θα γίνει με mRNA εμβόλιο.

Παράλληλα, όπως είπε, αναμένεται απόφαση για όσους έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ωστόσο το πιο πιθανό είναι η αναμνηστική δόση να γίνεται είτε με mRNA είτε με το ίδιο της Johnson & Johnson.

Άτομα που έχουν νοσήσει ΚΑΙ έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις εμβολίου, δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση, διευκρίνισε η ίδια, ενώ επίσης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κάποιος χρονικός περιορισμός όσον αφορά στο πότε μπορεί να γίνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και κάποιο άλλο εμβόλιο, για παράδειγμα της γρίπης.

Επιπλέον αναφέρθηκε και σε κλινική έρευνα που έγινε στο Ισραήλ για τις επιπτώσεις από την τρίτη δόση και επεσήμανε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν οι συνήθεις, απλές (πόνος, ερυθρότητα και ηπιότερες από την πρώτη ή τη δεύτερη δόση.

Επίσης, η κ. Θεοδωρίδου εμφανίστηκε καθησυχαστική απέναντι στους γονείς, αναφορικά με το ζήτημα της γονιμότητας των νέων, καθώς η συζήτηση για τα εμβόλια στους κάτω των 18 ετών ολοένα και εντείνεται. Επανέλαβε ότι τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή για τις εγκύους, και κατά την κύηση και κατά τον θηλασμό.

“Θα ήθελα να αναφερθώ στους γονείς, στο θέμα του φόβου για την γονιμότητα των κοριτσιών και των αγοριών λόγω του εμβολιασμού”, είπε σημειώνοντας ότι “δεν επηρεάζουν” και “δεν έχουν επιστημονική υπόσταση” όσα λέγονται περί του αντιθέτου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί