Ηράκλειο: Η εγκατάλειψη της Αγίας Τριάδας και… η “ευρωπαϊκή” εικονική πραγματικότητα του αντιδημάρχου!

Η απάντηση του προέδρου του πολιτιστικού συλλόγου Συμεών Χούπα στις… ονειρώξεις Αναστασάκη

Θυμάστε τον αντιδήμαρχο Ηρακλείου, Γιάννη Αναστασάκη, που είχε ισχυριστεί ότι η δημοτική αρχή στην οποία συμμετέχει έκανε το Ηράκλειο, ειδικά το κέντρου, μια… ευρωπαϊκή πόλη;

Δείτε: Ο αντιδήμαρχος κατάλαβε ότι το κέντρο του Ηρακλείου μοιάζει με… σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη! (φωτο)

Φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος αντιδ΄ήμαρχος το συνηθίζει να προσπαθεί να δει μια εικονική πραγματικότητα και να κάνει τους πολίτες να πιστέψουν σ’ αυτήν! Αυτή τη φορά πήρε σειρά η ιστορική γειτονιά της Αγίας Τριάδας, η πιο παραμελημένη ίσως συνοικία, που μάλιστα είναι δίπλα στο… “ευρωπαϊκό” κέντρο που ονειρεύτηκε ο κ. Αναστασάκης.

Αφού πρώτα ανέφερε σειρά παρεμβάσεων (;) πιστεύει ότι έγιναν στην Αγία Τριάδα, διακήρυξε με το γνωστό πομπώδες ύφος ότι η “Αγία Τριάδα βρίσκεται στο μεταίχμιο μιας νέας εποχής, η οποία είναι απόλυτα βέβαιο ότι έχει δρομολογηθεί”!

Τι κι αν η Αγία Τριάδα περιμένει από το 1998, περίπου, την υλοποίηση του σχεδίου ανάπλασης, για το οποία δεν έχει κάνει το παραμικρό βήμα η δημοτική αρχή, τι κι αν η Αγία Τριάδα ΄έχει περισσότερα ακατοίκητα ή ερειπωμένα σπίτια, τι κι αν μοιάζει περισσότερο με γκέτο παρά με μια γειτονιά που έχει την παραμικρή προοπτική, τι κι αν δεν έχει γίνει καν μισή παρέμβαση… Ακ΄όμα και η Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, την οποία μνημονεύει ο κύριος αντιδήμαρχος, είναι ένα σύγχρονο γιοφύρι της Άρτας, που κατασκευάζεται, κατασκευάζεται, κατασκευάζεται, αλλά τελειωμό δεν ΄έχει… Αφού ούτε 2-3 άνθρωποι δεν δουλεύουν στο δρόμο – μόνιμο εργοτάξιο…

Για όλα τα πομπώδη και… ονειρώδη, πήρε βέβαια την απάντηση από τον πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου της Αγίας Τριάδας, Συμεών Χούπα.

“Εμείς ισχυριζόμαστε σε αντίθεση με όσα αναφέρει ο Αντιδήμαρχος ότι για την ΑΝΑΠΛΑΣΗ στην Αγ. Τριάδα δεν έχει μπει ούτε ένα λιθαράκι. Όλα τα περιμετρικά που αναφέρει δεν έχουν καμία σχέση με την ΑΝΑΠΛΑΣΗ της Αγ. Τριάδας αλλά μόνο γενικότερα για την πόλη. Το βασικό πρόβλημα της Αγ. Τριάδας 20 χρόνια τώρα είναι η ΑΝΑΠΛΑΣΗ μήπως ξεφύγει από τη μορφή γκέτο. Αυτό δυστυχώς δεν μπορούν να το καταλάβουν”, γράφει ο κ. Χούπας. Για να προσθέσει, ανάμεσα στα άλλα:

“Οι κάτοικοι ακούνε μόνο ότι η ανάπλαση έρχεται, περιμένουν μα δεν τη βλέπουν, έρχονται υποσχέσεις και ξανά περιμένουν σαν άλλοι Εστραγκόν και Βλαδίμηρος”.

Ολόκληρη η ανάρτηση – απάντηση του κ. Χούπα στον κ. Αναστασάκη, οι αναφορές του οποίου δημοσιεύονται στη συνέχεια:

Εμείς ισχυριζόμαστε σε αντίθεση με όσα αναφέρει ο Αντιδήμαρχος ότι για την ΑΝΑΠΛΑΣΗ στην Αγ. Τριάδα δεν έχει μπει ούτε ένα λιθαράκι. Όλα τα περιμετρικά που αναφέρει δεν έχουν καμία σχέση με την ΑΝΑΠΛΑΣΗ της Αγ. Τριάδας αλλά μόνο γενικότερα για την πόλη. Το βασικό πρόβλημα της Αγ. Τριάδας 20 χρόνια τώρα είναι η ΑΝΑΠΛΑΣΗ μήπως ξεφύγει από τη μορφή γκέτο. Αυτό δυστυχώς δεν μπορούν να το καταλάβουν.

Δεν είναι εδώ ο χώρος για να απαντήσω αναλυτικά και να καταρρίψω ένα προς ένα όλα τα αναγραφόμενα σχετικά με την ΑΝΑΠΛΑΣΗ. Όμως δεν μπορώ να μην αναφέρω κάποια χαρακτηριστικά. Για τη Δελημάρκου, η μελέτη της οποίας προϋπήρχε μαζί με την Καρδιωτίτσης και για την οποία είχε δηλωθεί ότι θα εδημοπρατείτο την άνοιξη του 2021 τώρα δηλώνει ότι «πρόκειται να υποβληθεί για χρηματοδότηση στο Πράσινο Ταμείο το προσεχές διάστημα». Σε συνάντησή μας στα μέσα Ιουλίου στο Γραφείο του Δημάρχου είχε δηλώσει ότι θα σταλεἰ στο τέλος του καλοκαιριού. Ζήσε Μάη μου να . . . Δεν θέλω να αναφερθώ σε ατελέσφορες δήθεν ενέργειες ούτε σε έγγραφα και ημερομηνίες π.χ. της αρχαιολογίας, τα οποία ουδέποτε απαντήθηκαν, ούτε για συναντήσεις με μελετητή, με προθεσμίες που ουδέποτε τηρήθηκαν κ.λ.π. –κ.λ.π.Το Σχέδιο έχει εγκριθεί από τον Ιούλιο του 2018 και τα σχέδια ανάπλασης από τον μελετητή είναι στη Υπηρεσία από τον Φεβρουάριο του 2019 και δεν έχει γίνει τίποτα. Οι κάτοικοι ακούνε μόνο ότι η ανάπλαση έρχεται, περιμένουν μα δεν τη βλέπουν, έρχονται υποσχέσεις και ξανά περιμένουν σαν άλλοι Εστραγκόν και Βλαδίμηρος.

Μια και ο χώρος εδώ δεν προσφέρεται για περισσότερα, εμείς ως Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος της Αγ. Τριάδας, τον οποίο εκπροσωπώ, προσκαλούμε τον Αντιδήμαρχο σε μια ανοιχτή δημόσια συζήτηση ώστε με στοιχεία, ημερομηνίες, συναντήσεις να καταγράψουμε την πραγματικότητα χωρίς ωραιοποιήσεις και γίνουν γραπτές δεσμεύσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα γι άμεσες ενέργειες υλοποίησης. Περιμένουμε.

Η ανάρτηση του αντιδημάρχου

Περί Αγίας Τριάδας ο λόγος, με αφορμή ένα δημοσίευμα που μεταφέρει την πικρία των συμπολιτών μας στη συγκεκριμένη περιοχή, ότι είναι ξεχασμένη.
Η Αγία Τριάδα είναι μια περιοχή μέσα στον πυρήνα του ιστορικού κέντρου του Ηρακλείου, μια περιοχή με ιστορικότητα και ιδιοπροσωπία, με μεγάλες δυνατότητες αλλά και μεγάλα προβλήματα. Από τις πρώτες μέρες της θητείας μας ως δημοτική αρχή είχε το ενδιαφέρον μας, γιατί θεωρείται ζωτικό κομμάτι της πόλης, τόσο από τον Δήμαρχο, όσο και όλους μας. Έχουμε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να προωθήσουμε συνολικά τα θέματα της περιοχής, να την οδηγήσουμε σε μια νέα και φιλόδοξη σελίδα. Δεν καταφέραμε ακόμα να κάνουμε πραγματικότητα τη συνολική ανάπλαση, καθώς η ανάγκη για διαρκή συντονισμό με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες μας κόστισε σημαντικά σε χρόνο. Έχουμε, όμως κάνει πολλά που μπορεί μεμονωμένα να φαίνονται μικρά, αλλά συνολικά έχουν αλλάξει το τοπίο σε αρκετά σημεία:
📌 λύσαμε τα όχι αμελητέα προβλήματα με το σχέδιο πόλης
📌 προετοιμάσαμε το πλαίσιο για τις αναγκαίες πράξεις αντιλογισμού
📌 καταγράψαμε όλα τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια και εξασφαλίσαμε τους πρώτους πόρους για τις αναγκαίες κατεδαφίσεις οι οποίες χρειάζονται χρόνο από την ίδια τη νομοθεσία για την υλοποίηση τους (εξεύρεση ιδιοκτητών, σύγκληση επιτροπών ετοιμόρροπων κτισμάτων, συναίνεση αρχαιολογίας κλπ)
📌 ετοιμάσαμε μελέτες για επιμέρους αναπλάσεις σε χώρους που δεν υπάρχουν λόγοι καθυστέρησης, όπως η οδός Δελημάρκου, που πρόκειται να υποβληθεί για χρηματοδότηση στο Πράσινο Ταμείο το προσεχές διάστημα. Με την μεγάλη εργολαβία για τους κοινόχρηστους χώρους που πρόκειται να υπογραφεί μέσα στο φθινόπωρο θα γίνουν και επιπλέον σημειακές παρεμβάσεις ανάπλασης.
📌 αναπλάθεται η οδική αρτηρία που πλαισιώνει την Αγία Τριάδα, η λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.
📌 ο έτερος δρόμος πλαισίωσης της περιοχής, η οδός Γιαμαλάκη έγινε βασική αρτηρία των διαδρομών minibus που συμβάλουν καθοριστικά στην ευκολία μετακίνησης των κατοίκων σε διάφορες κατευθύνσεις.
📌 αγοράστηκε η “φάμπρικα Ανωγειανάκη” και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία άρσης επιμέρους προβλημάτων στερέωσης και ακολουθεί η μελετητική φάση για την μετατροπή του χώρου σε κέντρο για την παραδοσιακή μας μουσική.
📌 στον σχεδιασμό προβλεπόταν και η μεγάλη ωφέλεια της περιοχής από την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης του όρμου Δερματά, που για τους γνωστούς λόγους έχει μετατεθεί στο μέλλον.
📌 επιπλέον, ο Δήμος Ηρακλείου προχώρησε στην αγορά ειδικού πυροσβεστικού οχήματος για τους στενούς δρόμους της περιοχής και ειδικών μικρών απορριμματοφόρων για την εξυπηρέτηση της περιοχής.
📌 προχωρά ο σχεδιασμός και η υλοποίηση νέου συστήματος πυρόσβεσης για όλη της Αγία Τριάδα από τη ΔΕΥΑΗ.
📌 ορίσαμε ειδική ζώνη στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής
Όλα αυτά, που είναι τα πιο σημαντικά μόνο, δείχνουν ότι όχι μόνο αδιαφορία δεν υπάρχει, αλλά αντίθετα ζωηρό ενδιαφέρον για την περιοχή. Στην προώθηση της μελέτης για τη συνολική ανάπλαση μπορεί να υπήρξαν όντως καθυστερήσεις, όμως τώρα είμαστε στη φάση ενσωμάτωσης των παρατηρήσεων της αρχαιολογικής υπηρεσίας, ώστε αυτή να μπορεί να προχωρήσει. Αντιλαμβάνομαι απόλυτα την κούραση ή την απογοήτευση που μπορεί να προκαλούν οι συχνά χρονοβόρες και επίπονες διαδικασίες, αλλά εμάς δεν μας καταβάλουν, συνεχίζουμε έστω κι αν χρειάζεται περισσότερος κόπος και ενέργεια.
Η Αγία Τριάδα βρίσκεται στο μεταίχμιο μιας νέας εποχής, η οποία είναι απόλυτα βέβαιο ότι έχει δρομολογηθεί και με την υπομονή των κατοίκων και την επιμονή από τη δική μας μεριά, θα γίνει σταδιακά πραγματικότητα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί