Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στο αεροδρόμιο Ηρακλείου 

Περιοδεία στο αεροδρόμιο Ηρακλείου πραγματοποίησε χθες Παρασκευή 25/9 αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τους Σάββα Βασιλειάδη μέλος της ΚΕ και Μανόλη Συντυχάκη μέλος της ΕΠ και βουλευτή του ΚΚΕ.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος συναντήθηκε με τον αναπληρωτή αερολιμενάρχη Χρήστο Ρέππα και στη συνέχεια πραγματοποίησε περιοδεία στους χώρους του διαχωρισμού των αποσκευών και των αποδυτηρίων των εργατών και του προσωπικού καθαρισμού των αεροσκαφών.

Η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για τα τεράστια προβλήματα στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου και τις εντατικές συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, ενώ διαπίστωσε “ιδίοις όμασι”  τις άσχημες συνθήκες στους χώρους που λειτουργούν και ως αποδυτήρια των εργαζομένων στις επιχειρήσεις επίγειας εξυπηρέτησης.

Παρά το γεγονός ότι το αεροδρόμιο του Ηρακλείου αποτελεί το δεύτερο σε κίνηση πανελλαδικά και το πρώτο σε πτήσεις τσάρτερ, με έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων € κάθε χρόνο, όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν παίρνει σχεδόν ούτε ευρώ από τον κρατικό κορβανά για συντήρηση και αναβάθμιση των έτσι και αλλιώς ανεπαρκών υποδομών του. Τα έσοδα του που πριν κατέληγαν στην “μαύρη τρύπα” του χρέους, τώρα αποδίδονται στην κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – SLENTEL, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή και την εκμετάλλευση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι. 

Η ασφάλεια των επιβατών και των πτήσεων στηρίζεται αποκλειστικά στην εμπειρία και το φιλότιμο των εργαζομένων, πολλές φορές με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα φέτος τα περιστατικά λιποθυμιών επιβατών και εργαζομένων στην αίθουσα αναμονής λόγω έντονου συνωστισμού και ανεπαρκούς κλιματισμού. Αντίστοιχα η αγανάκτηση των εργατών ξεχειλίζει, αφού μετά από ένα χρόνο ανεργίας, φέτος έπρεπε να δουλεύουν ασταμάτητα φορτώνοντας βαλίτσες ως και  37 πτήσεων μέσα στη βάρδια τους. Και αυτό γιατί οι εταιρείες προσέλαβαν λιγότερους από τις ανάγκες, ενώ με το αίσχος των μηνιαίων συμβάσεων, δεν δίστασαν να απολύσουν ένα μέρος μέσα στο Σεπτέμβρη και ταυτόχρονα να κόβουν ρεπό σε όσους έμεινα πίσω για να βγει η δουλειά.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ τόνισαν τη στήριξη του κόμματος στα προβλήματα τους, ανέδειξαν τις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες που πήρε το ΚΚΕ το προηγούμενο διάστημα για τους εργαζόμενους στον τουρισμό και τις μεταφορές, για να αναδείξει τα αιτήματα τους και προτάσεις που στηρίζουν τις ανάγκες τους στη δουλειά και τη ζωή. Ενημέρωσαν τους εργαζόμενους ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση, με όχημα την επιστροφή στην κανονικότητα, δίνει πακτωλό χρημάτων, μέσω του ταμείου ανάκαμψης στους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως και στις αεροπορικές εταιρείες. 

Την ίδια στιγμή για τους εργαζόμενους φέρνει μποναμά ψίχουλα, νέους φόρους και νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, όπως το νόμο “Χατζηθάφτη”, που τους καταδικάζει να δουλεύουν από ήλιο σε ήλιο, με απλήρωτες υπερωρίες και δουλειά όποτε θέλει το αφεντικό. 

Αυτή είναι η προϋπόθεση για τη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, που θα εξασφαλίζει τεράστια κέρδη στις πλάτες των εργατών. Τόνισαν ότι σήμερα δεν υπάρχει χρόνος για άλλες αυταπάτες και μάταιες ελπίδες σε νέους επίδοξους σωτήρες και δήθεν κυβερνήσεις “προοδευτικών δυνάμεων”. Επιβάλλεται να αμφισβητηθεί μαζικά από τους εργαζόμενους αυτή η πολιτική, να δυναμώσει ο αγώνας με το ΚΚΕ για την ανατροπή της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για μια κοινωνία όπου στο επίκεντρο θα είναι ο εργάτης – ο πραγματικός παραγωγός του πλούτου και οι ανάγκες του.

Με σύνθημα μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, τους κάλεσαν να οργανωθούν στο σωματείο τους, την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων που μάχεται για τα συμφέροντα τους και να παλέψουν για σταθερό ωράριο 8ωρο – πενθήμερο – 40ωρο, χωρίς σπαστά και με δύο ρεπό τη μέρα, Συλλογικές συμβάσεις εργασίας με αυξήσεις τους μισθούς σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες τους, επίδομα ανεργίας στο ύψος των 600€  για όσους μήνες διαρκεί η ανεργία, χωρίς προϋποθέσεις με τη λήξη της σύμβασης, επαναπρόσληψη απολυμένων και παράταση των συμβάσεων ως το τέλος Οκτώβρη για όλο το προσωπικό και να πληρωθούν το σύνολο των υπερωριών, νυχτερινών και αργιών σε όλους. 

Τέλος ανέφεραν ότι το ΚΚΕ θα είναι δίπλα τους και θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να συμβάλλει στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί