Ακυρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη με Ελπιδοφόρο

Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αύριο το πρωί στο Ground Zero, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και να ξεναγηθεί στον ναό του Αγίου Νικολάου.

Επισήμως ως αιτία της αναβολής ανακοινώθηκε ότι στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην αμερικανική μητρόπολη προστέθηκε συνάντηση με τη διευθυντική ομάδα της Wall Street Journal.

Όμως είναι προφανής η δυσάρεσκεια στο Μαξίμου για τη στάση του Ελπιδοφόρου, με αφορμή την παρουσία του στη φιέστα του Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, για τα εγκαίνια ουρανοξύστη, όπου παρέστη και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Την εξέφρασε άλλωστε ανοιχτά σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς σχετικά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Μας ενόχλησε η κίνησή του» είπε και συμπλήρωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την δυσαρέσκειά της». Επιπλέον, άφηνε ανοιχτό το θέμα της συνάντησης, λέγοντας ότι το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι ρευστό.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις αντιδράσεις, αρχιεπίσκοπος Αμερικής, περιορίστηκε στο να κάνει ανάρτηση με την οποία ενημερώνει ότι έδωσε συγχαρητήρια στον πρόεδρο Ερντογάν, ωστόσο σημείωσε την επιμονή του στην ανάδειξη της βαρύνουσας σημασίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και στην υποστήριξη των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία.

Κατρούγκαλος: Επιβάλλεται η συνάντηση

Πυρά κατά της κυβέρνησης για το πώς έχει χειριστεί το θέμα εκτόξευσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 δήλωσε ότι θεωρεί «ανοίκειο και αντιθεσμικό το ύφος της κριτικής της κυβέρνησης προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και σημείωσε ότι είναι «επιβεβλημένο να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, παρά τις επιφυλάξεις του κυβερνητικού εκπροσώπου». 

Μεταξύ άλλων ο Γ. Κατρούγκαλος σχολιάζοντας και τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, επισήμανε δηκτικά ότι ο κ. Ελπιδοφόρος «δεν είναι ούτε υφυπουργός του κ. Μητσοτάκη ούτε στη δούλεψη της οικογένειάς του».

Συναντήσεις Μητσοτάκη με αμερικανο-εβραϊκές οργανώσεις

Με τους επικεφαλής και εκπροσώπους μεγάλων Αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων συναντήθηκε νωρίτερα στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους οποίους συζήτησε τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Επισημάνθηκε δε, η στρατηγική εταιρική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ, καθώς και η σημασία του τριμερούς σχήματος συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο και στη βάση της πεποίθησης ότι το διεθνές δίκαιο και η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελούν το μοναδικό πλαίσιο για την ειρηνική επίλυση διαφορών – πλαίσιο το οποίο η Ελλάδα ήδη εφαρμόζει στην πράξη με συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Αίγυπτος.

O Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, επίσης, με τον επικεφαλής της American Jewish Committee, David Harris. Συζητήθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην προοπτική εμβάθυνσης του σχήματος 3+1 στο οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ, όπως και οι δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας σε τομείς όπως το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή.

Ακόμη, αντηλλάγησαν απόψεις για το νομοσχέδιο για την ελληνοαμερικανική αμυντική και διακοινοβουλευτική συνεργασία που προωθείται στο Κογκρέσο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την ηγεσία της AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) επαναβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση προς την ηγεσία της οργάνωσης για επίσκεψη στη χώρα μας, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας.

Τέλος ο πρωθυπουργός υπογράμμισε σε όλους τους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την εξάλειψη του αντισημιτισμού και την εκπαίδευση των νεότερων γενεών σχετικά με τις θηριωδίες των ναζί, έχοντας αναλάβει από τον Απρίλιο την προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί