Χιλιάδες κόσμου στην πορεία για τα τρία χρόνια από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου (Βίντεο & φωτο)

Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από το λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου στο κέντρο της Αθήνας και η πρωτοβουλία Justice For Zak/Zackie μαζί με άλλες συλλογικότητες καλούν σε συγκέντρωση την Τρίτη στις 18:00 στην οδό Γλάδστωνος. Μία ώρα αργότερα ξεκίνησε η πορεία προς το Σύνταγμα.

Στην πορεία στο κέντρο της Αθήνας συμμετέχει χιλιάδες κόσμου, με την κεφαλή της πορεία να είναι στην πάνω στην πλατεία Συντάγματος.

Όπως αναφέρουν στο κάλεσμα τους «στις 21 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται τρία χρόνια από τότε που ο Ζακ, από τότε που η Zackie δολοφονήθηκε άγρια από ιδιοκτήτες και αστυνομικούς στην οδό Γλάδστωνος μπροστά σε δεκάδες συμπολίτες μας, που δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν την σφαγή και να αποτρέψουν τη βαρβαρότητα».

Πέρασαν τρία χρόνια με κατασκευασμένα ψέματα, παραπληροφόρηση και σκύλευση του σώματος του Ζακ. Την οργή για την απώλειά του διαδέχτηκε το πένθος, το κοινό μας μοιρασμένο πένθος για την αγάπη που μας στέρησαν. Η οργή μας για την ατιμωρησία, για το ρατσιστικό τους μίσος, για τις προσπάθειες συγκάλυψης, για την τρίχρονη, δυσανάλογη καθυστέρηση παραμένει και όσο περνάει ο καιρός θεριεύει.

«Ο Ζακ, περήφανο μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, οροθετικός, genderqueer, drag queen, αντιφασίστας και μαχητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δολοφονήθηκε από όλα αυτά που πολεμούσε όσο ζούσε. Από τον κοινωνικό εκφασισμό της διπλανής πόρτας, το ρατσισμό, την ομοφοβία, την θεσμική βία και την κοινωνική απάθεια. Ο πρώτος θάνατος ήρθε από τα χέρια των δολοφόνων, ο δεύτερος από την σιωπή του πλήθους και ο τρίτος από την τυμβωρυχία των μέσων με τις ψευδείς ειδήσεις. Ο Ζακ δολοφονήθηκε τρείς φορές. Και δολοφονείται τρία χρόνια τώρα, όσο η απονομή της δικαιοσύνη καθυστερεί βασανιστικά.

Από την πρώτη μέρα βγήκαμε μαζί στους δρόμους που αγάπησε για να φωνάξουμε το άδικο του και να υπερασπιστούμε στο όνομά του, στο όνομά της, τις δικές μας ζωές, την ασφάλειά μας, τα σώματά μας. Να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στην ύπαρξη χωρίς φόβο και ντροπή, το δικαίωμά μας στην αγάπη.

Όσο θα βρισκόμαστε στους δρόμους να υπερασπιζόμαστε τη μνήμη του, οι συγκαλύψεις, οι καθυστερήσεις και η λάσπη δεν μπορούν να θαμπώσουν την λάμψη του Ζακ. Όσο πορευόμαστε χιλιάδες μαζί, όσο οι φωνές μας θα υψώνονται μαζί, διεκδικώντας δικαιοσύνη, όσο θα αντλούμε δύναμη το ένα από το άλλο, η φρίκη θα υποχωρεί και η αστερόσκονη της Zackie θα μας δείχνει το δρόμο. Πέρσι τον Οκτώβριο αγκαλιαζόμασταν με ανακούφιση στους κατάμεστους δρόμους της Αθήνας, στο άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης για τους ναζί της εγκληματικής συμμορίας. Φέτος τον Σεπτέμβριο, παίρνουμε με ευγνωμοσύνη τη σκυτάλη από τον αγώνα αυτό και την πάμε στον επόμενο.

Τρία χρόνια μετά, όλοι οι δολοφόνοι – ιδιοκτήτες και αστυνομικοί – κυκλοφορούν ελεύθεροι και ανενόχλητα σκορπούν το ρατσιστικό τους δηλητήριο.

Την απάντηση στο μίσος, θα τη δώσουμε μαζί στο δρόμο».

Η μητέρα του Ζακ Κωστόσπουλου ανάρτησε σήμερα ένα συγκινητικό μήνυμα προς τον Ζακ που ομόρφυνε «τον κόσμο με τα λόγια σου, την καλοσύνη και τη συμπόνια σου, την ευγενική σου ψυχή και την αγάπη σου».

«Άφησες ανοιχτές πληγές και τη μαγεία σου να πλανάται στον αέρα και να ψάχνει κάπου να φωλιάσει» σημειώνει η μητέρα του τρία χρόνια μετά το άγριο λιντσάρισμα έξω από κοσμηματοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας.

Κεράκια σχηματίζουν το όνομα του Ζακ στο Σύνταγμα (avgi.gr)
avgi.gr

Φωτογραφίες – ενημέρωση: Κώστας Παπαντωνίου Αυγή

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Χιλιάδες κόσμου στην πορεία για τα τρία χρόνια από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου (Βίντεο & φωτο)”

  1. Ελευθερία Μηλάκη

    Ο Ζακ Κωστόπουλος είναι κάτι σαν μάρτυρας και τον θυμόμαστε όλοι όσοι βασανιστήκαμε λόγω του ρατσισμού και του φασισμού. Ήμουν μια ιδιαίτερα επιτυχημένη επαγγελματίας στον τομέα μου. Όταν στην αρχή της οικονομικής κρίσης αποφάσισα να γίνω μητέρα του παιδιού ενός Πακιστανού “λαθρομετανάστη”, δεν ήξερα τι θα επακολουθούσε. Όσα έζησα, όσα ένιωσα, είναι ολόκληρο βιβλίο – μνημείο για το φασισμό της διπλανής πόρτας. Πλέον έχω ξαναβρεί τον εαυτό μου, κοινωνικά, επαγγελματικά, ψυχολογικά. Στα χρόνια της κρίσης πλήθυναν οι συμβατικοί γάμοι. Ήταν πολύ οδυνηρό για μένα, να βλέπω κοπέλες που δεν είχαν κάνει τίποτα στη ζωή τους να κάνουν τις έξυπνες με τα λεφτά του άντρα τους την ώρα που εγώ είχα καταρρεύσει ολοκληρωτικά… Γεμάτη αυτοπεποίθηση πια εγώ και ο Αμπντούλ απαντάμε στου ρατσισμό μόνο με περιφρόνηση.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί