Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Ηράκλειο

Με την μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων χρόνων και πολύ μεγάλη συμμετοχή νεολαίας αλλά και ανθρώπων όλων των ηλικιών ολοκληρώθηκαν οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή στο Ηράκλειο που κορυφώθηκαν με την μεγάλη πολιτική συγκέντρωση το βράδυ του Σαββάτου.

Οι εκδηλώσεις φέτος πραγματοποιήθηκαν στον χώρo του Δυτικού Parking του Παγκρήτιου Σταδίου που είχε διαμορφωθεί ειδικά ώστε οι επισκέπτες του φεστιβάλ να μπορούν να παρακολουθήσουν με όλα τα μέτρα προστασίας τις πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Από νωρίς το απόγευμα και τις δύο μέρες, νέοι και νέες, οικογένειες και εργαζόμενοι πέρναγαν τις πύλες του φεστιβάλ. Ομάδες των οργανώσεων της ΚΝΕ υποδέχονταν τους επισκέπτες με τον «Οδηγητή» το περιοδικό της ΚΝΕ και τα υλικά της οργάνωσης που βρίσκονταν στον χώρο. 

To ενδιαφέρον των επισκεπτών τράβηξε η κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ με τίτλο «Σοσιαλισμός: Η ρεαλιστική απάντηση τον 21ο αιώνα! Δεν είναι παραφροσύνη μα το τέλος της παραφροσύνης…». Στην αρχή της έκθεσης μια… «ανασκόπηση» της χρονιάς που μας πέρασε έδινε την έναρξη της μεγάλης συζήτησης στο ερώτημα «ποια είναι η αιτία αλλά και ποια η διέξοδος από αυτά που ζούμε σήμερα». Στην συνέχεια δίνονταν η δυνατότητα στους επισκέπτες, μέσα από την παρακολούθηση των ενοτήτων της έκθεσης, με στοιχεία, φωτογραφικό υλικό και κείμενα να προσεγγίσει ο επισκέπτης την πολιτική πρόταση του Κόμματος για το Σοσιαλισμό. Οργανώθηκαν σειρά ξεναγήσεων και συζητήσεων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σημείο αναφοράς αποτέλεσε για ακόμα μια φορά το Βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής με παλιές και νέες εκδόσεις. Η θεματική διαμόρφωση του χώρο έδινε στον επισκέπτη τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με την πλούσια εκδοτική δραστηριότητα του κόμματος και της ΚΝΕ, να βρει διάφορους τίτλους βιβλίων όλων των κατηγοριών.

Στο χώρο επίσης λειτούργησε Έκθεση με αφορμή τα 150 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα, με τίτλο: «150 Χρόνια από την Παρισινή κομμούνα. Εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε τον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο». Ακόμα στον χώρο λειτουργούσε χώρος συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους αλλά και χώρος αλληλεγγύης στο Λαό της Κούβας. 

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ έστειλε ακόμα μια φορά το μήνυμα της πάλης ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, της πάλης για ουσιαστική πρόληψη και στήριξη των στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης με ειδικό χώρο που λειτουργούσε και με την σημαντική παρουσία του ΚΕΘΕΑ με ενημερωτικά και άλλα υλικά.

Και τις δύο μέρες στο χώρο λειτούργησε Παιδότοπος με δραστηριότητα για τα παιδιά.

Ξεχωριστή θέση είχε ο χώρος του Κόκκινου Αερόστατου με πλούσια δραστηριότητα για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ, με παιχνίδια, συζητήσεις, δραστηριότητες.

Τέλος στον χώρο του Φεστιβάλ συγκεντρώθηκαν δεκάδες υπογραφές ενάντια στην επέκταση της συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ για τις Βάσεις.

Την Παρασκευή 

Οι εκδηλώσεις ξεκινήσαν με την εκδήλωση στην κεντρική σκηνή με θέμα «Οργανωνόμαστε για την ανατροπή! Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας το Σοσιαλισμό!». Στην εκδήλωση μίλησαν ο Πάνος Καραγιώργος μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και ο Βαγγέλης Μαγνήσαλης, μέλος του γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στην συνέχεια παρουσιάστηκε θεατρικό δρώμενο με θέμα τον εργάσιμο χρόνο που επιμελήθηκε η Τομεακή Οργάνωση Εργαζομένων της ΚΝΕ.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μεγάλη συναυλία με την Ματούλα Ζαμάνη και το συγκρότημά της. Την συναυλία «άνοιξε» η  Εμμανουέλα Νινιράκη.

Το Σάββατο 

Από νωρίς στο χώρο του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις στην κεντρική έκθεση του φεστιβάλ καθώς και στους υπόλοιπους χώρους. 

Η μέρα έδειχνε 18 Σεπτέμβρη, συμπληρώνονταν 8 χρόνια από την δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα από τους φασίστες εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, και από το Φεστιβάλ της ΚΝΕ στάλθηκε ηχηρά το μήνυμα «Καμία επανάπαυση! Αγώνας ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά!»  Έτσι στην κεντρική σκηνή του φεστιβάλ στην έναρξη των εκδηλώσεων παρουσιάστηκε μουσικό αντιφασιστικό αφιέρωμα με τίτλο «Δεν ξεχνάμε το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά πολεμάμε!»

Στην συνέχεια στον χώρο του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, με ομιλήτρια την Λουίζα Ράζου, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΚΚΕ

Η βραδιά έκλεισε με μεγάλη συναυλία από τον Δημήτρη Μπάση ο οποίος ευχαρίστησε θερμά το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και την δυνατότητα που του δίνει να αγωνίζεται και αυτός με την μουσική και τα τραγούδια του. 

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης ερμήνευσε μοναδικά, τραγούδια του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη στα πλαίσια της απόδοσης τιμής από το Φεστιβάλ της ΚΝΕ στον μεγάλο μας δημιουργό. Στην συνέχεια ερμήνευσε και μεγάλες επιτυχίες του.

Η ομιλία της Λουίζας Ράζου

Η Λουίζα Ράζου, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΚΚΕ μεταξύ άλλων ανέφερε:

«…Στο όνομα της ανάπτυξης και του κέρδους, οι πολιτικές που θα υλοποιούνται θα είναι φαρμάκι για τα δικαιώματα των εργαζομένων όπως αποδείχτηκε και με τα πρωτόκολλα λάστιχο που συνόδευσαν το “άνοιγμα” του τουρισμού όπου τα μέτρα που αφορούν στην προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων θεωρούνται κόστος για την εργοδοσία και για το κράτος περιττή σπατάλη. Και ας μην μιλήσουμε για το αν και σε πόσους εργαζόμενους από αυτούς που τελικά έπιασαν δουλειά, τηρήθηκε η κατά τα άλλα υποχρεωτική συλλογική σύμβαση εργασίας την οποία οι μεγαλοξενοδόχοι την σμπαράλιασαν στην κυριολεξία. Την κατάσταση αυτή την γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του Ηρακλείου, όλης της Κρήτης που μετράει ακόμα και νεκρούς από την εξάντληση εργαζόμενους.

Και ενώ η εντατικοποίηση για τους “τυχερούς” που δουλεύουν σπάει όλα τα κοντέρ, όπως και η μαύρη εργασία, στήνεται χορός δισεκατομμυρίων για τις επενδύσεις του τουριστικού κεφαλαίου. Πάνω από 1 δις δόθηκε για ανακαινίσεις και άλλα 170 εκ. για την δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων, ανά την επικράτεια. Στην Κρήτη υπάρχει ξενοδοχειακός όμιλος που εξαγόρασε 5 ακόμα μονάδες σε Κέρκυρα και Μύκονο, την ίδια ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό στο νησί θα βγάλουν έναν ακόμα χειμώνα με τα πενιχρό επίδομα.

Είναι προκλητική κοροϊδία για τους νέους και τις νέες οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για το λεγόμενο “πρώτο ένσημο” που μετατρέπει τους εργαζόμενους σε φτηνό- ευέλικτο εργατικό δυναμικό και τους παραδίδει στην στυγνή καπιταλιστική εκμετάλλευση χωρίς δικαιώματα, χωρίς συλλογική σύμβαση, χωρίς σταθερό ωράριο, με αμέτρητες ώρες απλήρωτης υπερεργασίας να μετατρέπονται σε ρεπό… Μόνο ειρωνεία της νεολαίας αποπνέει η κυβερνητική εξαγγελία για τα δωρεάν GB, για να σερφάρει στις ατέλειωτες ώρες της ανεργίας της.

Για αυτό με τον νόμο Χατζηδάκη επιχειρείται ένα συντριπτικό χτύπημα στα συνδικάτα, στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, προστίθενται νέα εμπόδια στην απεργιακή κινητοποίηση, ως μορφή πάλης.

Από την Κρήτη ξεκίνησαν οι απολύσεις εργαζομένων που αρνούνται να δουλέψουν απλήρωτη υπερωρία πέρα από το 8ωρο τους. Στα Χανιά απολύθηκε γυναίκα ξενοδοχοϋπάλληλος για αυτό το λόγο. Κατά τα άλλα ο υπουργός έλεγε ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι εθελοντικό, διευκολυντικό για τους εργαζόμενους για να έχουν ελεύθερο χρόνο να μαζέψουν τις ελιές τους, να περάσουν τα μαθήματα τους αν είναι σπουδαστές, να περάσουν χρόνο με τα παιδιά τους και άλλα παρόμοια γραφικά!

Η πολυεθνική αλυσίδα διανομέων φαγητού- ποτού e- food, αξιοποιεί διατάξεις αυτού του νόμου για να μετατρέπει τις συμβάσεις μισθωτής εργασίας σε αυτοαπασχόλησης με δελτίο παροχής υπηρεσιών, έτσι οι εργαζόμενοι βαφτίζονται “συνεργάτες”, με ότι αυτό σημαίνει για τους όρους δουλειάς και αμοιβής, βέβαια.

Αυτές είναι το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο, που βαθαίνει την εκμετάλλευση και δεν θέλουν να αμφισβητηθεί μέσα στους χώρους δουλειάς. Για αυτό επιδιώκουν να χτυπήσουν το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα και ιδιαίτερα το ταξικά προσανατολισμένο. Για να μην υπάρχουν διεργασίες οργάνωσης, αντίστασης και διεκδίκησης να μετατραπούν σε γκέτο τα εργοστάσια, οι επιχειρήσεις, τα σούπερ μάρκετ, τα ξενοδοχεία.

Θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει, η εργατική πάλη θα αχρηστέψει τους νόμους τους, όπως πολλές φορές μέχρι σήμερα το έχει καταφέρει. Γιατί τα προβλήματα οξύνονται και αγκαλιάζουν όλες τις πλευρές της ζωής των λαϊκών οικογενειών.

«….»

Κι ενώ χιλιάδες κρητικοί εργαζόμενοι, μικροεπαγγελματίες και αγρότες θα παλεύουν να τα βγάζουν πέρα θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι για να αποκτήσουν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο και να μην σκοτώνονται στην άσφαλτο θα πρέπει να πληρώνουν και το χαράτσι των διοδίων αφού ο ΒΟΑΚ θα είναι ένας ακόμα ιδιωτικός δρόμος.

“Φυσικά θα πληρώνουν διόδια οι Κρητικοί, όπως πληρώνουν σε όλη την Ελλάδα” είπε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ! Μόνο που το φυσιολογικό θα ήταν να μην πλήρωνε κανείς και πουθενά διόδια, αφού οι δρόμοι, όπως και το σύνολο των έργων υποδομής θα έπρεπε να είναι λαϊκή περιούσια και όχι πεδίο κερδοφόρας δραστηριότητας για το κατασκευαστικό κεφάλαιο.

Αυτά βέβαια δεν μπορεί να τα υλοποιήσει μία κυβέρνηση που σκοπό έχει να υπηρετεί την μακροημέρευση της αστικής τάξης, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων. Είτε υλοποιεί νεοφιλελεύθερη πολιτική, όπως η ΝΔ, είτε σοσιαλδημοκρατική όπως προηγούμενα ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό φάνηκε πολύ περισσότερο μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, όπου και τα δύο κόμματα συναγωνίζονταν για το ποιος μπορεί καλύτερα να υλοποιήσει τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου. Όσο οι καυγάδες μεταξύ τους δυναμώνουν τόσο θα στρώνεται το έδαφος της συναίνεσης στις ιεραρχήσεις που η πολιτική και των δύο υπηρετεί.

Αγκαλιά υποδέχονται τους κοινούς τους συμμάχους το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ όπου έχουν μετατρέψει την Κρήτη και την Ελλάδα ολόκληρη σε μία τεράστια στρατιωτική βάση υποθηκεύοντας το μέλλον του λαού και της νεολαίας για τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών απέναντι στους Ρώσους και Κινέζους ανταγωνιστές τους. Καμία ασφάλεια δεν προσφέρουν αυτές οι συμμαχίες στον ελληνικό λαό και αυτό έχει αποδειχτεί διαχρονικά. Πολύ περισσότερο σήμερα που με δυσβάσταχτη οικονομική αιμορραγία ο λαός μας χρυσοπληρώνει τις στρατιωτικές δαπάνες που αντιστοιχούν στο 3,82 % του ΑΕΠ ή σε 6,6 δις ευρώ. Πρόκειται για παγκόσμια πρωτιά! Την ώρα που σπέρνουν τα προαύλια των σχολείων με κοντέινερ για να χωρέσουν τα νήπια της προσχολικής αγωγής, συστοιχίες Πάτριοτ στέλνονται στη Σαουδική Αραβία μαζί με το προσωπικό τους για να σημαδέψουν Ιρανικούς στόχους… Κανένα κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας δεν υπερασπίζονται οι στρατιωτικοί μας εκεί και πρέπει να γυρίσουν αμέσως πίσω. Αυτό που υπηρετούν είναι ο διακαής πόθος της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει το ρόλο της, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο στη μοιρασιά στην περιοχή στον ανταγωνισμό της με την τουρκική αστική τάξη.

«…»

Το ΚΚΕ μπήκε μπροστά για να οργανωθεί η λαϊκή πάλη για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού. Για να μην περάσουν οι απαγορεύσεις της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης σε συνθήκες καραντίνας, για να οργανωθούν απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντεργατικούς νόμους που ακατάπαυστα η κυβέρνηση νομοθετούσε. Όπως και το τελευταίο αντεργατικό τερατούργημα, τον νόμο Χατζηδάκη που πάνω από τα μισά του άρθρα ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

Το ΚΚΕ στήριξε τους αγώνες των μαθητών και των φοιτητών, στα δίκαια αιτήματα τους, ενάντια στην καταστολή και στον αυταρχισμό. 

Το ΚΚΕ έδωσε την μάχη να αποκαλυφθεί ότι δεν μπορεί να είναι “νέο” το σχολείο που πετάει έξω από τις σχολές των ΑΕΙ δεκάδες χιλιάδες παιδιά με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, ούτε είναι “νέο” το σχολείο που χρησιμοποιείται “…για να κάνει μόδα την επιχειρηματικότητα στη νεολαία, που πρέπει να παντρευτεί με το εκπαιδευτικό μας σύστημα…”, όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος του ΣΕΒ. 

Το ΚΚΕ δεν χειροκροτούσε τους υγειονομικούς από τα μπαλκόνια, ήταν μαζί τους όταν κάτω από το υπουργείο Υγείας, φώναζαν “κάτω από την μάσκα έχουμε φωνή”. Στήριξε τις δεκάδες κινητοποιήσεις του σωματείου εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ ενάντια στην υποστελέχωση του Νοσοκομείου και τις μετακινήσεις νοσηλευτών με τις οποίες μπαλώνει η κυβέρνηση την λειτουργία κρίσιμων τμημάτων όπως η ΜΕΘ, ενάντια στην εκχώρηση υπηρεσιών σε εργολάβους.

Το ΚΚΕ, πιστεύει στη δύναμη του λαού, τον εμπιστεύεται κι ας φαίνεται σήμερα ότι δεν εμπιστεύεται ο ίδιος τον εαυτό του. Μπορεί ο αρνητικός συσχετισμός να βαραίνει, αλλά μέσα στις δυσκολίες αχνοφαίνονται ορισμένα σημάδια που δείχνουν ότι η λαϊκή αυτενέργεια, όπου εκδηλώνεται μπορεί να δώσει θαυμάσια παραδείγματα αγωνιστικής ανάτασης. Τέτοια είναι η αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε μεταξύ των πυροπαθών στην Βόρεια Εύβοια που κυριολεκτικά έσωσε ο ένας το χωριό του άλλου, όπως και η πανελλαδική υλική και όχι μόνο αλληλεγγύη που συνεχίζει να εκφράζεται από συνδικάτα και φορείς.

Δεν τους χρειαζόμαστε! Όσες φορές ο λαός έδειξε την δύναμη του και πήρε την τύχη στα χέρια του μεγαλούργησε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί