Φαναράς: Σύγχυση και συκοφαντία τα περί σύνδεσης ΣΥΡΙΖΑ και αντιεμβολιαστών

Απάντηση στους καλοθελητές που θέλουν να συνδέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ με το αντιεμβολιστιακό κίνημα, δίνει ο Στράτος Φαναράς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis S.A..

Στην ανάρτηση του στο Twitter σημειώνει τα εξής:

Παρακαλουθώ από χθες ένα κύμα αρνητικών σχολίων για τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή σε μία έρευνα κοινής γνώμης δημοσιεύθηκε ένας πίνακας στον οποίο φαίνεται να προηγείται στην πρόθεση ψήφου μεταξύ όσων δεν έχουν εμβολιαστεί.

Θεωρώ πως είναι υποχρέωση μου να επισημάνω από καθήκον, χωρίς καμία διάθεση αντιπαλότητας με κανέναν, ότι εδώ έχουμε κλασική περίπτωση σύγχισης ανάμεσα στην έννοια της συσχέτισης (correlation) και της αιτιότητας (causality). Η βασική παράμετρος που διαφοροποιεί την κατάσταση εμβολιασμένος ή όχι, είναι η ηλικία και δευτερευόντως η ιδεολογικοπολιτική τοποθέτηση των ατόμων του πληθυσμού.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Πράγματι η ψήφος προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι συγκριτικά καλύτερη στους ανεμβολίαστους από ότι στους εμβολιασμένους (αν και ακόμη και σε αυτούς προηγείται οριακά έστω η ΝΔ σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία), αυτό όμως οφείλεται κυρίως στο ότι το εκλογικό του ακροατήριο είναι πιο νεανικό και όχι γιατί οι ψηφοφόροι του είναι από άποψη εναντίον των εμβολιασμών περισσότερο από των άλλων κομμάτων σε στατιστικά σημαντικά ποσοστά.

Εξάλλου εάν δει κανείς τις απόψεις (τι γνώμη έχουν οι άνθρωποι για τους εμβολιασμούς) και όχι τις στάσεις (αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι) Θα διαπιστώσει ότι εκεί που υπάρχουν στατιστικά σημαντικές διαφορές κατά των εμβολιασμών είναι κυρίως στους “αντισυστημικούς” και στην Ακρα Δεξιά και όχι τόσο στην Αριστερά.

Υ.Γ1. Ας δώσουμε ένα αστείο παράδειγμα συσχέτισης χωρίς να υπάρχει αιτιώδης σχέση. Είναι γνωστό ότι στις αγροτικές περιοχές υπάρχουν πολλά αιγοπρόβατα και βοοειδή καθώς βέβαια και κότες οπότε οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερα και φρέσκα αυγά. Υπάρχει δηλαδή συσχέτιση ανάμεσα στην παραγωγή γάλακτος και την παραγωγή αυγών, αλλά δεν υπάρχει αιτιώδης σχέση. Δεν μπορούμε δηλαδή να πούμε ότι οι άνθρωποι τρώνε αυγά επειδή έχουν αγελάδες και κατσίκες.

Υ.Γ2. Τα συμπεράσματα μου αυτά έχουν επιβεβαιωθεί σε σειρά μετρήσεων (μέχρι και τον Ιούλιο) και βέβαια Θα ελεγχθούν και πάλι μέσα στο Σεπτέμβριο οπότε και Θα επανέλθω.

Υ.Γ3. Πολλά μπορεί να καταλογίσει κανείς στο ΣΥΡΙΖΑ αν Θέλει, δε χρειάζεται να “επινοηθούν” κι άλλα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί