Σ. Βαρδάκης: «Να βρεθεί άμεσα λύση στο μείζον πρόβλημα της αδιάθετης σουλτανίνας»

Να βρεθεί τρόπος αξιοποίησης της σουλτανίνας που παραμένει αδιάθετη ζητούν με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση 21 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Η σουλτανίνα που παράγεται στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια, λόγω της κατάστασης στη διεθνή αγορά, δεν μπορεί να διατεθεί με τη μορφή της σταφίδας. Η περσινή μικρή παραγωγή είναι σε μεγάλο ποσοστό αδιάθετη, χωρίς να προβλέπεται τρόπος αξιοποίησης ή απόσυρσης.

Μέρος της παραγωγής της σουλτανίνας έχει χρησιμοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια για άλλες χρήσεις (παραγωγή κρασιών βάσης κλπ).

Την φετινή χρονιά υπάρχει έντονος προβληματισμός για την ποσότητα εμπορεύσιμης ποιοτικής σταφίδας Σουλτανίνας μετά τις ζημιές που έχει υποστεί η παραγωγή από τις ακραίες θερμοκρασίες (βρασμένα σταφύλια). 

Κατ’ εξαίρεση, και μόνο για την ακραία συνθηκών τρέχουσα χρονιά, θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα εναλλακτικής αξιοποίησης των μη εμπορεύσιμων σταφυλιών με ειδική άδεια απόσταξης και μόνο για το 2021.

Δυστυχώς όμως, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις των βουλευτών Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, η Κυβέρνηση αδιαφορεί επιδεικτικά απέναντι στα τρέχοντα ζητήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο του Ηρακλείου. Ιδιαίτερα αδιαφορεί στο ζήτημα που έχει τεθεί από τις αγροτικές ενώσεις και τους παραγωγούς του Ηρακλείου, δηλαδή αυτό του καύσωνα και των υψηλών θερμοκρασιών στην Κρήτη, που έχουν επηρεάσει αρνητικά τις περισσότερες καλλιέργειες, επιτείνοντας ιδιαίτερα το ζήτημα των αδιάθετων ποσοτήτων οινοστάφυλων αλλά και τη μη απορρόφηση πολλών τόνων αδιάθετης σταφίδας.

Για τους λόγους αυτούς, οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τον Αρμόδιο Υπουργό σε ποιες παρεμβάσεις θα προχωρήσει προκειμένου να αξιοποιηθούν οι τόνοι αδιάθετης σταφίδας περσινής εσοδείας και αν είναι διατεθειμένος, στο πλαίσιο των εναλλακτικών δυνατοτήτων, να διερευνήσει την περίπτωση να δοθεί ειδική άδεια κατ’ εξαίρεση πραγματοποίησης απόσταξης, μόνο για το 2021, για την μη εμπορεύσιμη σουλτανίνα, ως διέξοδο στη φετινή δύσκολη κατάσταση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί