Μ. Συντυχάκης: Η κυβέρνηση καταδικάζει σε φτώχεια και ανεργία τους μουσικούς της Κρήτης

Στη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι μουσικοί και Djs της Κρήτης, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων στην περιοχή που τους έχουν αφήσει χωρίς εισόδημα, αναφέρθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησής του στη Βουλή για το θέμα.

Ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι οι μουσικοί στην Κρήτη, όπως συνολικά οι εργαζόμενοι στο θέαμα – ακρόαμα στη χώρα, και πριν την πανδημία βρίσκονταν στα όρια της επιβίωσης, αφού εδώ και χρόνια η ανεργία σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων είναι τεράστια.

Μέσα στην πανδημία όμως επιδεινώθηκε στο έπακρο το πρόβλημα επιβίωσής τους, αφού δεν υπήρξαν ουσιαστικά μέτρα στήριξης μέσω των διαφόρων ΚΥΑ και ΠΝΠ της κυβέρνησης. Τώρα, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, αφού από το μήνα Ιούνιο η κυβέρνηση σταμάτησε την παροχή επιδομάτων, με τη δικαιολογία ότι οι μουσικοί πλέον θα μπορούσαν να εργαστούν. Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία των εργαζόμενων μουσικών, ειδικά στην Κρήτη, που η εργασία τους είναι συνυφασμένη και εξαρτημένη από την τουριστική σεζόν, έχουν πραγματοποιήσει πολύ λίγα μεροκάματα από τέλη Ιουνίου και έπειτα, ενώ για όλο το επόμενο διάστημα το επάγγελμα δεν μπορεί να λειτουργήσει, λόγω των περιοριστικών μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση για την Κρήτη.

Στο σύνολό τους, δεν ξέρουν πότε θα ξαναδούν μεροκάματο, τη στιγμή μάλιστα που έχει προηγηθεί ήδη ένα πολύ μεγάλο διάστημα ανεργίας, ανέχειας, με την ετεροαπασχόληση πολλές φορές να είναι μονόδρομος για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες, ενώ ο επερχόμενος χειμώνας για τους εργαζόμενους μουσικούς και συνολικά για τους εργαζόμενους στο Θέαμα – Ακρόαμα φαίνεται ζοφερός, αφού έρχονται ανατιμήσεις σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και  καλπάζει η ακρίβεια.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να διασφαλιστεί η εργασία των μουσικών με τα αντίστοιχα υγειονομικά μέτρα προστασίας και η ολόπλευρη οικονομική στήριξή τους από το μήνα Ιούνιο και για όλο το διάστημα που το επάγγελμα δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά, συμπεριλαμβάνοντας όσους μουσικούς εντάχθηκαν στο Μητρώο Καλλιτεχνών και μετά τις 10 Γενάρη. Να εξασφαλιστεί η καθολική εφαρμογή του εποχικού επιδόματος για όλους και για όσους δεν έλαβαν επίδομα ή δεν βρέθηκαν σε αναστολή και, επιπλέον, η παροχή επιδόματος ανεργίας στο σύνολο των ανέργων μέχρι να ξεπεραστεί το πρόβλημα του κορονοϊού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και ασφαλιστική ικανότητα για όλο τον κλάδο, αλλά και η προστασία της πρώτης τους κατοικίας από πλειστηριασμούς και εξώσεις.

Ολόκληρη η παρέμβαση του Μ. Συντυχάκη

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί