Σε κλοιό διαδηλώσεων η ΔΕΘ

Στις διαδηλώσεις συμμετέχουν οι ΑΔΕΔΥ, εργατικά συνδικάτα, ΠΑΜΕ-ΚΚΕ, φοιτητικά σχήματα, κινήματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς κ.ά., ενώ υπάρχει και διαμαρτυρία κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού • Ένταση και μικροεπεισόδια

Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης έχουν βγει εργατικά συνδικάτα, φορείς, συλλογικότητες, κόμματα και πολίτες, με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση, καθώς κλιμακώνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική.

Στις διαδηλώσεις συμμετέχουν οι ΑΔΕΔΥ, εργατικά συνδικάτα, ΠΑΜΕ-ΚΚΕ, φοιτητικά σχήματα, κινήματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς κ.ά., ενώ υπάρχει και διαμαρτυρία κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, υπάρχουν περίπου 2.000-2.500 διαδηλωτές στην Καμάρα (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, αντεξουσιαστικός χώρος, φοιτητές, κινήματα), 2.000 στη ΧΑΝΘ (ΠΑΜΕ – ΚΚΕ), 600-800 στο Άγαλμα Βενιζέλου (ΑΔΕΔΥ, συνδικάτα) και 1.000 άτομα που διαδηλώνουν κατά του εμβολιασμού (σε προηγούμενη συγκέντρωση είχαν διαδηλώσει 14.000 πολίτες, με τις αρχές να αναμένουν σήμερα πολύ περισσότερο κόσμο).

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μοιράζει απλόχερα στο μεγάλο κεφάλαιο προνόμια και διευκολύνσεις, την ίδια στιγμή που στον εργαζόμενο λαό δίνει κάποιες μικρές παροχές, ψίχουλα- υποσχέσεις, οι οποίες εξανεμίζονται την άλλη στιγμή κάτω από την έκρηξη της μεγάλης ακρίβειας, κάτω από την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και την ανατροπή δικαιωμάτων και κατακτήσεων δεκαετιών», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος δίνει το «παρών» στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, στην πλατεία της ΧΑΝΘ.

«Μονόδρομος για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού, του δημόσιου τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και της υπαίθρου είναι ο αγώνας, ο μαζικός, ταξικός, ενωμένος αγώνας σε κάθε τόπο, σε κάθε κλάδο, σε κάθε περιφέρεια, πανελλαδικά, συντονισμένα και σ’ αυτόν τον αγώνα, σ’ αυτή την πάλη, το ΚΚΕ θα βρίσκεται κάθε μέρα, κάθε ώρα μπροστά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ.Γ. του ΚΚΕ.

Ένταση και μικροεπεισόδια υπήρξε λίγο πριν από τις 8 το βράδυ, μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που πήραν μέρος στη συγκέντρωση κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. Τα επεισόδια έλαβαν χώρα έξω από το νέο Δημαρχείο της πόλης, με τους διαδηλωτές να πετούν αντικείμενα και τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση δακρυγόνων και κρότου-λάμψης.

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ, ένταση υπήρξε και στην Καμάρα, με ρίψη μολότοφ από διαδηλωτές και δακρυγόνων από τους αστυνομικούς.

Νωρίς το απόγευμα διαδήλωσαν φεμινιστικές και ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις, που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντριβανιού και πραγματοποίησαν πορεία περίπου 300 μέτρων προς τη νότια πύλη της ΔΕΘ, κρατώντας κόκκινα μπαλόνια.

Το μπαράζ κινητοποιήσεων άνοιξαν, με συμβολική διαμαρτυρία έξω από την κεντρική είσοδο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Κρατώντας πανό, ζήτησαν να ικανοποιηθούν μία σειρά από αιτήματά τους, όπως η ενίσχυση αστυνομικών υπηρεσιών της πόλης με προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Πολύ ισχυρή είναι η αστυνομική παρουσία, ενώ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι σε ισχύ που περιλαμβάνουν (ανάλογα με την εξέλιξη των εκδηλώσεων και μέχρι την ολοκλήρωση αυτών) απαγορεύεις κυκλοφορίας όλων των οχημάτων σε συγκεκριμένους δρόμους της πόλης.

Τα καλέσματα

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
  • Στις 18:00: Άγαλμα Βενιζέλου: ΑΔΕΔΥ – ΕΔΟΘ Εργατικά Συνδικάτα και Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Επιτροπών Αγώνα και Εργαζόμενων Νοσοκομείων 
  • Στις 18:00: ΧΑΝΘ: Σωματεία της δύναμης του ΠΑΜΕ – ΚΚΕ // Καμάρα: εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και αντεξουσιαστικός χώρος -αυτόνομα φοιτητικά σχήματα ΑΠΘ 
  • Στις 17:30: Στο μνημείο Λαμπράκη από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία
  • Στις 18:00: Συντριβάνι: Γυναικείες, φεμινιστικές, ΛΟΑΤΚΙ+ συλλογικότητες 
  • Στις 18:00: Εγνατία και Αγ. Σοφίας: ΟΚΔΕ, Επιτροπή Αγώνα Διανομέων
  • Στις 17:00: Στον Λευκό Πύργο κάλεσμα για διαμαρτυρία κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Τα αιτήματα

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, «οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα λένε “όχι” στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης». Αιτήματά τους είναι τα εξής:

  • Λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Μέτρα στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των εργαζομένων στον χώρο της Υγείας. Έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου των υγειονομικών στην αντιμετώπιση της πανδημίας και άμεση ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά.
  • Κατάργηση του Νόμου για τα εργασιακά (Ν. 4808/21) και της διάταξης του 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία. .
  • Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Καμία μείωση των μισθών των εργαζομένων. Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας.
  • Προσλήψεις στο Δημόσιο, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά με προτεραιότητα στην Υγεία (Παιδεία, Αυτοδιοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ).
EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Στα αιτήματα του ΠΑΜΕ, κεντρικά ζητήματα είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ο νόμος για τις διαδηλώσεις και τη συνδικαλιστική δράση, η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ τονίζει ότι βγαίνει στον δρόμο «ο οδοστρωτήρας των αντιλαϊκών μέτρων που συνθλίβει τη ζωή και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των εργατικών λαϊκών οικογενειών». 

Από την πλευρά τους οι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς επισημαίνουν: «Διαδηλώνουμε στη ΔΕΘ Σάββατο 11/9. Να φύγουν οι ά(χ)ριστοι πριν καταστρέψουν τα πάντα! Με μαζικούς και μαχητικούς αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας να τους διώξουμε».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί