Πρωτοποριακή μουσικοχορευτική παραγωγή στη Στοά Μακάσι

Οι παραστάσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Κρήτη, Μία Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί» της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου ολοκληρώνονται το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου με μία εντυπωσιακή μουσικοχορευτική παραγωγή στη Στοά Μακάσι που έχει τίτλο «How to be Invisible».

Αναλυτικότερα, η κρητικής καταγωγής Abyss X προτείνει την περφόρμανς – εγκατάσταση πολυτομεακής προσέγγισης «How to be Invisible», προσκαλώντας το θεατή να την ακολουθήσει μέσα από ένα οπτικοακουστικό τούνελ στη Στοά Μακάσι, καταλήγοντας στο ξέφωτο της ανατολικής χαμηλής πλατείας του Προμαχώνα Μαρτινέγκο. Η καλλιτέχνης θα δημιουργήσει σε συνεργασία με τη γνωστή Γερμανίδα εικαστικό και σχεδιάστρια φωτισμών και βίντεο Theresa Baumgartner μία εγκατάσταση που θα περιλάβει τη χρήση φωτισμών λέιζερ, προβολών βίντεο, καθώς και σενσόρων με σκοπό τη δημιουργία μιας προσωπικής ατμόσφαιρας, όπου το σώμα, οι μνήμες και οι αισθήσεις συναντώνται. Ο θεατής θα έχει τη δυνατότητα με τη χρήση των ακουστικών του να συμμετάσχει σε έναν ηχητικό περίπατο (sound walk), όπου η φωνή της Abyss X, άλλοτε μόνη, άλλοτε περιστοιχισμένη από εξωτερικούς ήχους και άλλοτε σε συνδυασμό με μουσικές συνθέσεις της καλλιτέχνιδας, ντύνει το οπτικό υλικό που εμφανίζεται σε διαφορετικά σημεία κατά μήκος της στοάς. Το οπτικό υλικό που θα προβληθεί προκύπτει από μία μεγάλη συλλογή προσωπικών βίντεο «ημερολογίων» καταγεγραμμένων από την Abyss X μέσα στην τελευταία δεκαετία από ταξίδια και περιοδείες της, συμπεριλαμβανομένων πλάνων που έχουν γυριστεί στην Κρήτη. To «How to be Invisible» αποτελεί μια ανασκόπηση εμπειριών που φαντάζουν από άλλη ζωή μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των επιβαλλόμενων περιορισμών πάνω στην ελεύθερη μετακίνηση σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω κορωνοϊού. Σε βαθύτερο επίπεδο, οι θεματικές που πραγματεύεται το προβαλλόμενο οπτικό υλικό, περιλαμβάνουν τις αλλοιωμένες καταστάσεις συνείδησης, τις τάσεις φυγής, τα συστήματα πεποιθήσεων, το «ερωτικό» (the erotic) ως καθοριστική πηγή της γυναικείας ενδυνάμωσης στην κοινωνία, την απομόνωση, τη διαδικτυακή ζωή και την αμοιβαία σύνδεση μεταξύ του ανθρώπινου πνεύματος και της φύσης.

Εφόσον φτάσει στο τέρμα του οπτικοακουστικού «τούνελ», ο θεατής καλείται να παρακολουθήσει τη μουσικοχορευτική περφόρμανς που θα λάβει χώρα στον ανοιχτό χώρο που ξανοίγεται μπροστά του, περιστοιχισμένος από τα μεγαλοπρεπή τείχη του ιστορικού προμαχώνα. Η κινησιολογική κατεύθυνση της περφόρμανς θα εστιάσει στην έντονη πλευρά της γλώσσα του σώματος, τη συναισθηματική παγίδευση και την αλληλεπίδραση μεταξύ δύο σωμάτων, φτάνοντας σε ένα σημείο εξάντλησης και κάθαρσης. Στο κομμάτι της κίνησης η Abyss X θα συνεργαστεί με την Εσθονή χορογράφο και χορεύτρια Carmel Koster. Η μουσική επιμέλεια της περφόρμανς θα περιλάβει καινούργιες καθώς και παλαιότερες μουσικές συνθέσεις και παραγωγές της Abyss X με ζωντανή ενορχήστρωση που περιλαμβάνει ηλεκτρονικό ήχο και φωνή από την Abyss X, κρητική λύρα και άρπα. Η βραδιά θα κλείσει με το σβήσιμο των φώτων 

και την τοποθέτηση του κοινού σε κατάσταση διαλογισμού και έντονης χαλάρωσης μέσω ηχητικού λουτρού (sound bath). Ο θεατής καλείται να ξαπλώσει σε ειδικά στρώματα, να κλείσει τα μάτια του και να αφεθεί στην επίδραση της φωνής της Abyss X, η οποία συνοδευόμενη από τα μουσικά όργανα καθώς και προ-ηχογραφημένους ήχους της φύσης (field record- ings), θα τον οδηγήσει σε μία διάθεση στοχασμού.

Ευαγγελία Χρηστάκου (Abyss X): Σκηνοθεσία, Σύλληψη, Χορογραφία, Ερμηνεία, Επιμέλεια Μουσικής, Σχεδιασμός Βίντεο Προβολών

Theresa Baumgartner: Φωτισμοί, Σκηνικά, VJ

Μαρία Σκουλά: Μουσικός

Carmel Koster: Ερμηνεία

Αθηνά Κουμάνταρου: Μουσικός

Μαρία Παπαδομανωλάκη: Σχεδιασμός ηχητικού περιπάτου και τεχνική υποστήριξη

Ώρα Έναρξης: 20:30

Είσοδος Ελεύθερη (με ατομικά δελτία εισόδου)

Η Είσοδος είναι Ελεύθερη (με ηλεκτρονικά δωρεάν εισιτήρια που εκδίδονται μέσα από την Ticket Services – https://www.ticketservices.gr/event/crete-one-history-5-plus-1-civilizations/  ).

Τα εισιτήρια που θα εκδοθούν ηλεκτρονικά μέσω της TicketServices.gr θα είναι σε ισχύ μέχρι και την ώρα έναρξης της παράστασης.

Για την εκδήλωση του Σαββάτου 11 Σεπτεμβρίου στη Στοά Μακάσι απαιτείται:

1) Χρήση ακουστικών και συσκευής κινητού

2) Χρήση data ή wifi σε περίπτωση που ο χρήστης δεν έχει data και επιθυμεί να κατεβάσει τον ηχητικό περίπατο πριν έρθει στη Στοά Μακάσι 

Οδηγίες:

Κατέβασμα της εφαρμογής ECHOES:

1. Οι χρήστες κλικάρουν στο λινκ του soundwalk ή σκανάρουν το QR code

https://explore.echoes.xyz/collections/2szXqYahCpJ39QhB

2. Η σελίδα που θα ανοίξει παραπέμπει στο google play ή apple store για το κατέβασμα και την εγκατάσταση της σωστής εφαρμογής ECHOES.

Ανοιγμα soundwalk

1. Εφόσον έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, πρέπει να γίνει επανεκκίνηση της εφαρμογής.

2. Για την καλύτερη χρήση της εφαρμογής, πρέπει οι χρήστες να έχουν ενεργοποιημένα τα mobile data και το location για την εφαρμογή ECHOES.

3. Με το άνοιγμα της εφαρμογής, οι χρήστες θα μπορούν αυτομάτως να έχουν πρόσβαση στο soundwalk. Αν όχι τότε μπορούν να χρησιμοποιήσουν το λίνκ ή το QR code για να ξαναμπούν.

Περιήγηση:

1)Οι χρήστες θα έχουν δύο επιλογές για να ξεκινήσουν την περιήγηση: 1)να κάνουν stream (live) το soundwalk ή 2) να το κατεβάσουν στο κινητό τους. Προτείνεται η 2η επιλογή. 

2)Οι χρήστες θα πρέπει να συνδέσουν τα ακουστικά τους στη συσκευή τους προκειμένου να μπορέσουν να ακούσουν το soundwalk

3)Οι χρήστες περπατούν στην προτεινόμενη διαδρομή και προσπαθούν να βρουν και να ακούσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ECHOES με τη βοήθεια του χάρτη της εφαρμογής. Τα ΕCHOES θα εμφανίζονται ως κυκλικές ζώνες πάνω στο χάρτη.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί