Η ΠΕΔ Κρήτης για τον Μίκη

Ψήφισμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης για το Μίκη Θεοδωράκη

Η απώλεια του σπουδαίου Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη αποτέλεσε το μοναδικό θέμα συζήτησης της έκτακτης συνεδρίασης του  Διοικητικού  Συμβουλίου της  Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης..

Κατά τη διάρκειά της, σε κλίμα συγκίνησης και σεβασμού,  οι  εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης της Κρήτης,  αναφέρθηκαν στην πολυσχιδή προσωπικότητα του εκλιπόντος και  την  πολύτιμη,  πολιτική και πολιτιστική παρακαταθήκη, την οποία κληροδότησε στις νυν και μέλλουσες γενιές  των Ελλήνων.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ήταν σύμβολο. Με το έργο του, απορρόφησε, αναδιαμόρφωσε και παρέδωσε αρετές και  ιδανικά που δίνουν αξία στην ανθρώπινη ύπαρξη, ανυψώνοντάς την σε πνευματικές και ψυχικές κορυφές που κατακτώνται με θυσία και  επίγνωση του ιερού  καθήκοντος της προάσπισης της ατομικής και συλλογικής Ελευθερίας, ανεξαρτήτως  κόστους.

Ακούραστος μαχητής, εμπνευσμένος καθοδηγητής, εσαεί κυριευμένος από  την ορμή  ενός  εφήβου και τη σοφία ενός  ενήλικα, αντέτεινε στη βία τη «μπαγκέτα» του, κάνοντας την ελπίδα – στίχο, την αντίσταση – τραγούδι , την προσταγή για Κοινωνική Δικαιοσύνη, Ισότητα και Δημοκρατία – μουσική: αφύπνισαν  καταπιεσμένες συνειδήσεις, μεταμόρφωσαν  την αγωνία σε αγώνα και  το φόβο, σε τολμηρή ανατροπή.

Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν πρότυπο: αξιοπρέπειας, αντοχής, υπέρβασης.   Η βιολογική απουσία του από τα εγκόσμια, αφήνει ανεπηρέαστη την ακτινοβολία του, που είναι παγκόσμια. Η δύναμη της ασυμβίβαστης σκέψης του και του αδούλωτου βίου του,  που αντανακλώνται στο ισχυρό πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό αποτύπωμα του στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, θα αποτελεί πάντα το εφαλτήριο αγώνων για την Ειρήνη και την Ελευθερία.

Με αυτό το πνεύμα και με την κοινή παραδοχή και βεβαιότητα ότι ο  Μίκης Θεοδωράκης θα μείνει στη μνήμη των Ελλήνων και των ανά την υφήλιο καταξιωμένων πνευματικών δημιουργών, ως ένας από τους ικανότερους εκφραστές και αξιότερους πρεσβευτές του ελληνικού πνεύματος και ψυχής.

Οι εκπρόσωποι της  Αυτοδιοίκησης της Κρήτης, διερμηνεύοντας τα αισθήματα  των κατοίκων του νησιού που σκύβουν ευλαβικά το κεφάλι μόνον για να υποκλιθούν και να αποχαιρετήσουν στην τελευταία κατοικία του,  στη γενέτειρα του τον Γαλατά Χανίων, τον «Πρωτομάστορα του Ήλιου»  Μίκη Θεοδωράκη, αποφάσισαν ομόφωνα :

–          Να παραστεί αντιπροσωπεία της ΠΕΔ στην εξόδιο ακολουθία του εκλιπόντος και στην ταφή του,  στα Χανιά και να εκφράσουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος.

–          Να εξεταστούν προτάσεις και ιδέες απόδοσης τιμής,  αντάξιες του ηθικού, κοινωνικού και πολιτιστικού διαμετρήματος του εκλιπόντος, που θα καθοριστούν στο εγγύς μέλλον στο πλαίσιο συνεδρίασης του Δ.Σ της Π.Ε.Δ. Κρήτης.

–          Να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη του.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί