Αλέξης Ακριθάκης. Εν Κινήσει

Αν δεν έχετε δει την έκθεση των έργων του Αλέξη Ακριθάκη στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, σας δίνεται η ευκαιρία, για λίγες μέρες ακόμα, να το κάνετε, ως και την Κυριακή, 19  Σεπτεμβρίου 2021. Η αναδρομική Έκθεση από τη Συλλογή Ζαχαρία Πορταλάκη, υπό τον  τίτλο «Αλέξης Ακριθάκης. Εν Κινήσει», καλύπτει το σύνολο της διαδρομής του ανατρεπτικού  καλλιτέχνη του 20ού αιώνα, από το 1965 ως το 1993, με 27 συνολικά αντιπροσωπευτικά έργα,  ζωγραφικά, κατασκευές, κολάζ και σχέδια.  

Η Έκθεση «Αλέξης Ακριθάκης. Εν Κινήσει», είναι η τέταρτη κατά σειρά περιοδική  παρουσίαση έργων Σύγχρονης Τέχνης που συνδιοργανώνει η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών  Μελετών με τον συλλέκτη Ζαχαρία Γ. Πορταλάκη, μετά τη «Θεότητα, (α)συνέχεια» (με έργα  των Παρθένη, Τσαρούχη, Στάμου και Καπράλου), τον «Διάλογο με το Αόρατο» (με έργα του  Γιάννη Σπυρόπουλου), τις «Τερατολογίες» (με έργα του Διαμαντή Διαμαντόπουλου). Τον  Οκτώβριο παραδίδει σκυτάλη «Στον Χρόνο και στη Σιωπή», την πέμπτη περιοδική έκθεση  από τη Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης Ζαχαρία Γ. Πορταλάκη, με έργα του διακεκριμένου  ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα, που ξεκινούν από τις απαρχές των πρώιμων αναζητήσεων του  καλλιτέχνη και φτάνουν στις πιο πρόσφατες δημιουργίες του. 

Οι περιοδικές εκθέσεις του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης συνοδεύονται από κατάλογο /  πολύπτυχο φυλλάδιο και εμπλουτίζονται με παράλληλες εκδηλώσεις λόγου, προβολές,  εργαστήρια και δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές.  Στην τιμή του εισιτηρίου (5 ευρώ: γενική είσοδος) συμπεριλαμβάνεται και η είσοδος στις  περιοδικές εκθέσεις του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Θερινό ωράριο λειτουργίας (ως Οκτώβριο) Δευτέρα, Τετάρτη – Παρασκευή: 10:00΄- 17:00΄ Σάββατο και Κυριακή: 11:00΄- 17:00΄ Τρίτη: Κλειστά

Λίγα λόγια για τον Αλέξη Ακριθάκη 

Ο ζωγράφος Αλέξης Ακριθάκης γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα.  

Το 1958 εγγράφεται στην Académie de la Grande Chaumière στο Παρίσι. Χωρίς να  ολοκληρώσει τις σπουδές του επιστρέφει στην Ελλάδα το 1961 για να υπηρετήσει στο  στρατό. Δύο χρόνια αργότερα εκθέτει για πρώτη φορά έργα του στη γκαλερί Βέλτσου στη  Θεσσαλονίκη και το 1965 παρουσιάζει την πρώτη ατομική του έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο  Αθηνών, την οποία προλογίζει ο Νάνος Βαλαωρίτης. Το ίδιο έτος συμμετέχει στη διεθνή  έκθεση “II Internationale Ausstellung Objektiver Poesie und Malerei” στην Κοπεγχάγη, ενώ  ακολουθούν συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό (Θ΄  Πανελλήνια Έκθεση, Βερολίνο, κ.ά.). Το 1968, με υποτροφία του DAAD, εγκαθίσταται στο  Βερολίνο ως το 1984. Την περίοδο αυτή ξεκινά τη συνεργασία του με τον Αλέξανδρο Ιόλα και  το έργο του (ζωγραφική και κατασκευές) παρουσιάζεται σε ατομικές εκθέσεις στη Γερμανία,  την Ελβετία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Με την επιστροφή του στην Αθήνα το 1984 και ως  τον θάνατό του το 1994, το έργο του, που πλέον περιλαμβάνει κολάζ, κατασκευές από ξύλο  και την αξιοποίηση ευτελών υλικών, παρουσιάζεται σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις (Artio,  Γκαλερί 7, Γκαλερί «3», Κρεωνίδης, Ιλεάνα Τούντα).  

Ο Ακριθάκης ασχολήθηκε επίσης με την εικονογράφηση και την έκδοση βιβλίων, και τον  σχεδιασμό εξωφύλλων δίσκων, φιλοτέχνησε επίσης σκηνικά και κοστούμια. Συνεργάστηκε  με τον Γιώργο Λάππα στην ενότητα «Το Τσίρκο» (1985-1986) και με τον Daniel Lommel στην  παραγωγή της παράστασης “Le Bateau Ivre”, ενώ σημαντικές στη ζωή του υπήρξαν οι  γνωριμίες και η φιλία του με τον ποιητή Γιώργο Μακρή τη δεκαετία του 1950, τους Léo Ferré,  Jean Seberg, Alberto Giacometti, Θάνο Τσίγκο και Γιάννη Γαΐτη στο Παρίσι (1958-1961), και  κατόπιν στην Αθήνα με τον Κώστα Ταχτσή και τον Τάσο Δενέγρη.  

Μετά τον θάνατό του, οργανώθηκαν αναδρομικές εκθέσεις αφιερωμένες στο πολυσήμαντο  έργο του. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί