Ανακοινώσεις για ενέργεια και φόρους στη ΔΕΘ, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις

Προβληματισμό προκαλούν στην κυβέρνηση οι έντονες αναταράξεις που προκύπτουν από το σφοδρό κύμα αντιδράσεων για τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη προϊόντων. Αρχικά, το Μαξίμου επέλεξε τον ρόλο του… παρατηρητή των εξελίξεων, χωρίς να δείχνει την παραμικρή διάθεση παρέμβασης για ένα φλέγον ζήτημα που εξελίσσεται εδώ και μήνες. 

Πλέον, όμως, με την εγχώρια αγορά να εκπέμπει σήμα συναγερμού και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ασκούν έντονη κριτική, η κυβέρνηση ετοιμάζει ανακοινώσεις για το θέμα, κυρίως στον τομέα της ενέργειας, με την ευκαιρία της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. 

Χαρακτηριστική ήταν σήμερα η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, που αρχικά έκανε λόγο για «δυσάρεστη, αλλά αναμενόμενη εξέλιξη» και για «παγκόσμιο φαινόμενο», το οποίο η κυβέρνηση «το παρακολουθεί». Αφού μίλησε για «εργαλεία εποπτείας της αγοράς», σημείωσε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, σε τομείς «όπως αυτούς της ενέργειας, που αφορά και νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι», δήλωσε πως θα γίνει παρέμβαση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα ενεργειακά τιμολόγια με στόχευση και έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν λογαριασμούς, ενώ θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για μειώσεις φόρων. Παράλληλα, απέρριψε πως το Μαξίμου απλώς παρακολουθεί τις εξελίξεις: «Η κυβέρνηση δεν είναι παρατηρητής, παρεμβαίνει εκεί που χρειάζεται», υποστήριξε ο υπουργός.

Ομοβροντία πυρών από την αντιπολίτευση

Σύσσωμα τα κόμματα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης έχουν προβεί σε σκληρές ανακοινώσεις κατά της κυβέρνησης για τη διαχείριση του θέματος.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στον «FLASH 99,4» – Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «έχει ευθύνη», προσθέτοντας πως «θα έπρεπε να έχει ήδη δράσει».

Πρόσθεσε ακόμα, ότι «η ιδεοληψία της ΝΔ, πως η αγορά μπορεί να αυτορρυθμίζεται και να φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα, την οδήγησε σε αδράνεια την οποία πληρώνουν οι πολίτες» και επισήμανε ότι «η κυβέρνηση είχε τα εργαλεία της νομοθετικής παρέμβασης και της παρέμβασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, τα οποία δεν αξιοποίησε επειδή σκέφτεται μόνο με όρους ιδιωτικοποιήσεων και λειτουργίας της αγοράς χωρίς κρατική παρέμβαση για την προστασία της κοινωνίας. Παρόμοια στάση κράτησε και στο ζήτημα της πρώτης κατοικίας, όπου, αντί να προστατεύσει τους πολίτες από τους πλειστηριασμούς, νομοθέτησε την απόλυτη ελευθερία των τραπεζών. Επίσης, αντί να προστατεύσει τους εργαζόμενους την περίοδο της πανδημίας νομοθέτησε ευκολότερες απολύσεις».

Ο Μιχάλης Κατρίνης, υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων του Κινήματος Αλλαγής, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως και στο ζήτημα της ακρίβειας, «πορεύεται με τον αυτόματο πιλότο». Σύμφωνα με τον κ. Κατρίνη, ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης «λειτουργεί ως παρατηρητής, την ώρα που οι τιμές εκτοξεύονται στην αγορά και πλήττουν τα νοικοκυριά. Οι διαβεβαιώσεις του περί «παροδικού φαινομένου» έχουν μηδενική αξία, αφού μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει πέσει έξω σε όλες τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις της. Η κυβέρνηση παρακολουθεί με απάθεια το πρόβλημα που θα διογκωθεί τις επόμενες μέρες αλλά έχει αρχίσει να εμφανίζεται εδώ και τρεις μήνες, με αυξήσεις σε βασικά είδη για τους καταναλωτές».

Όπως πρόσθεσε, η «νεοσυντηρητική κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη περιμένει να λυθεί το πρόβλημα της ακρίβειας από την ίδια την αγορά. Ούτε που διανοείται να εξετάσει παρεμβάσεις όπως η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, η ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να χτυπηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και δημιουργίας καρτέλ».

Το ΚΚΕ από την πλευρά του υπογράμμισε πως «όταν είναι να κόψουν μισθούς και συντάξεις και να βάλουν νέους φόρους, τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και οι προηγούμενες, το κάνουν με μεγάλη ευκολία και αποτελεσματικότητα, όταν όμως πρόκειται για την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις προϊόντων, εκεί “σηκώνουν τα χέρια ψηλά”, υποκλινόμενοι στους “νόμους της ελεύθερης αγοράς”, δηλαδή της κερδοφορίας του κεφαλαίου».

«Όσο, δε, για τα “αντισταθμιστικά μέτρα”, που υπόσχεται η κυβέρνηση, είναι “σταγόνα στον ωκεανό” των απωλειών που έχει υποστεί το λαϊκό εισόδημα απ’ τους απανωτούς αντεργατικούς νόμους, τους άδικους φόρους και την ακρίβεια», ανέφερε επίσης η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Η Ελληνική Λύση σημείωσε πως η κυβέρνηση «που συρρίκνωσε τα εισοδήματα των Ελλήνων, τώρα ετοιμάζεται να δώσει την χαριστική βολή σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με την αύξηση των τιμών στην πλειοψηφία των βασικών αγαθών. Οι δικαιολογίες μάλιστα που χρησιμοποιεί επιβεβαιώνουν την ανικανότητα και την επικινδυνότητα της. Εκτός εάν φταίει η “ξηρασία στην Βραζιλία”, που ο Έλληνας πληρώνει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη εδώ και τουλάχιστον 12 μήνες».

Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε πως «Ο Ταξικός Πληθωρισμός χτύπησε από την αρχή της Χρεοδουλοπαροικίας – όπως ανέλυε το ΜέΡΑ25: Αρνητικός πληθωρισμός για ολιγάρχες. Θετικότατος για τους Πολλούς. Σήμερα, ο Ταξικός Πληθωρισμός απλά φουντώνει & βρίσκει τους πολλούς περισσότερο εξαθλιωμένους».

Στο παραπάνω πλαίσιο το ΠΑΜΕ καλεί σε μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, την ερχόμενη Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, στις 9 π.μ, στο κτίριο της διοίκησης της ΔΕΗ, Χαλκοκονδύλη 30 στην Αθήνα και στα παρακάτω καταστήματά της:

  • Πειραιάς, Αγίου Ελευθερίου 114
  • Νέα Ιωνία, Λεωφόρος Γαλατσίου 3
  • Περιστέρι, Παύλου Μελά 8
  • Άγιοι Ανάργυροι, Νικολάου Πλαστήρα 103
  • Καλλιθέα, Ελευθερίου Βενιζέλου 231
  • Χαλάνδρι, Ανδρέα Παπανδρέου 71
  • Ελευσίνα, Ηρώων Πολυτεχνείου 108
  • Κορωπί, Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 250

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί